Investovanie po 50+: Ako si vybrať správnu investičnú stratégiu

V predošlých dvoch článkoch sme sa venovali dôležitosti investičného nadhľadu a definovaní investičných cieľov pre nekonečnú alebo plánovanú súkromnú rentu.

Dnes sa sústredíme na výber optimálnej investičnej stratégie.

Pozrite si tento článok ako YouTube video

Vypočujte si tento článok ako Spotify Podcast

Vypočujte si tento článok ako Podcasts

Čo je investičná stratégia?

Investičná stratégia predstavuje váš plán na dosiahnutie stanovených investičných cieľov. Je to osobitý spôsob, akým spravujete svoje aktíva s ohľadom na váš vek, finančnú situáciu, toleranciu k riziku a očakávané finančné potreby. Jednoducho povedané, je to mapa, ktorá vás naviguje až k vašim cieľom.

Prečo je dôležitý výber stratégie?

Výber správnej investičnej stratégie je kritickým krokom, ktorý značne ovplyvňuje vašu schopnosť dosiahnuť zhodnotenie vášho finančného majetku. Pri výbere stratégie by ste mali zvážiť nielen súčasný stav vašich financií, ale aj váš životný štýl, zdravotný stav, plány na dôchodok a najmä investičný horizont.

Pre lepšie pochopenie, ako sa pozerať na investičný horizont po 50-tke, odporúčam pozrieť si prvé dva diely série "Investovanie po 50-tke", kde sme sa venovali dôležitosti investičného nadhľadu a neobmedzovaniu sa len na dátum odchodu do dôchodku vo veku 64 rokov. Venovali sme pozornosť aj dôležitej téme - ako si vybrať správny investičný cieľ. Predstavil som tiež dva základné prístupy: nekonečnú a plánovanú rentu a ukázal som aj konkrétne čísla pre lepšiu predstavu.

Prečítajte si aj predchádzajúce dva články:

Typy investičných stratégií

Investičné stratégie možno rozdeliť do troch základných kategórií, ktoré sa od seba líšia pomerom medzi akciami a dlhopismi. Pre ilustráciu použijem graf od J.P. Morgan, v ktorom vidíme tri krivky. Zelená reprezentuje dynamickú stratégiu, svetlomodrá vyváženú stratégiu a tmavomodrá konzervatívnu stratégiu. Tmavomodrá krivka v tomto grafe reprezentuje pomer 40/60 (akcie/dlhopisy), čo tiež predstavuje skôr vyváženú stratégiu, ale na predstavu to poslúži. Myšlienka porovnania je, že čím menej akcií, tým je stratégia konzervatívnejšia, teda prinesie dlhodobo nižší výnos, ale na oplátku s nižšou volatilitou (kolísaním).

Návratnosť portfólia podľa J.P.Morgan: Akcie vs. kombinácia akcií a pevného príjmu

I. Konzervatívna investičná stratégia

  • Charakteristika: Nižšie riziko, stabilnejší výnos.

  • Typické aktíva: Peňažné fondy, štátne a kvalitné firemné dlhopisy, kvalitné realitné fondy. Akciová zložka nemusí byť zastúpená vôbec, alebo v minimálnej miere, napríklad do 10% celého portfólia.

  • Cieľ: Zachovať hodnotu kapitálu a pokrývať infláciu.

  • Očakávaný výnos: 3-5% ročne.

  • Investičný horizont: do 5 rokov

II. Vyvážená investičná stratégia

  • Charakteristika: Stredné riziko, vyváženie medzi rastom a bezpečnosťou.

  • Typické aktíva: Mix akcií, dlhopisov a realít.

  • Cieľ: Rozumné zhodnotenie pri zachovaní primeranej úrovne rizikovosti.

  • Očakávaný výnos: 4-8% ročne.

  • Investičný horizont: do 5-12 rokov

III. Dynamická investičná stratégia

  • Charakteristika: Vyššie riziko, vyšší potenciálny výnos.

  • Typické aktíva: Prevažne akcie.

  • Cieľ: Maximálne zhodnotenie kapitálu v dlhodobom horizonte.

  • Očakávaný výnos: Variabilný, zvyčajne vyšší v dlhodobom meradle, 8-15% ročne

  • Investičný horizont: viac ako 10 rokov

Ako si vybrať správnu investičnú stratégiu?

Výber správnej investičnej stratégie by mal byť premysleným rozhodnutím, ktoré berie do úvahy vašu životnú situáciu, vek, zdravotný stav, výšku záväzkov, toleranciu rizika, skúsenosti a očakávania.

Tu je niekoľko krokov, ako na to:

  1. Hodnotenie osobnej situácie: Ujasnite si svoje investičné ciele, potreby a očakávania.

  2. Pochopenie rizikového profilu: Stanovte si, akú úroveň rizika ste ochotní a schopní akceptovať. Každý solídny poradca vám dá vyplniť investičný dotazník, ktorý vám po vyhodnotení ukáže váš rizikový profil, na základe ktorého sa môžete rozhodovať, alebo ho aspoň brať do úvahy.

  3. Výber aktív: Rozhodnite, ktoré typy aktív najlepšie vyhovujú vašim cieľom a rizikovému profilu.

  4. Pravidelná revízia: Vaša stratégia by mala byť pravidelne prehodnocovaná a prispôsobovaná zmenám vašej životnej alebo finančnej situácie. Vďaka pravidelnej revízii môžete tiež využiť taktickú alokáciu, čo znamená, že využijete v svoj prospech aktuálne dianie na kapitálových trhoch.

Máte svoju investičnú stratégiu v súlade so svojimi cieľmi?

Ak si nie ste istí alebo nemáte vytvorenú investičnú stratégiu a disponujete kapitálom na investovanie viac ako 50 000 EUR jednorazovo alebo viac ako 500 EUR mesačne a ocenili by ste profesionálnu pomoc, neváhajte využiť nezáväznú investičnú konzultáciu so mnou. Počas konzultácie vám poskytnem individuálny prístup prispôsobený vašej situácii, životnému štýlu a investičným cieľom. Spoločne identifikujeme najvhodnejšie investičné príležitosti pre vás, čím minimalizujete riziká a maximalizujete potenciálny výnos vašich investícií.

Rezervujte si svoj termín na konzultáciu teraz a dajte svojim investíciám správny smer pre budúcnosť.