Investovanie po 50-tke - Nerobte túto chybu!

Keď dosiahnete vek okolo päťdesiatky, často ste na vrchole svojej profesionálnej kariéry. Deti sú už samostatné alebo sa práve v tomto období osamostatňujú. Ak ste doteraz nekládli dôraz na cieľavedomé plánovanie svojej ďalšej životnej etapy, teraz je ten najvyšší čas sa nad tým zamyslieť. A investovanie by v tom malo zohrávať dôležitú roľu.

 V tomto článku sa budem venovať jednej zásadnej téme, ktorá môže výrazne ovplyvniť váš budúci finančný majetok. Reč bude o dôležitosti investičného nadhľadu a o tom, prečo je rozhodujúce vyhnúť sa často opakovanej chybe päťdesiatnikov, chybe zameriavania investičného horizontu výlučne na bod odchodu do dôchodku, obvykle je to vek 64 rokov.

Pozrite si tento článok ako YouTube video

Vypočujte si tento článok ako Spotify Podcast

Vypočujte si tento článok ako Podcasts

Najdôležitejšie je mať INVESTIČNÝ NADHĽAD.

Vek okolo päťdesiatky prináša so sebou menej času na akumuláciu a rast investícií v porovnaní s mladším vekom. Tento fakt zvyšuje význam múdreho rozhodovania a využívania každej príležitosti pre vaše investície. Jednou z najčastejších chýb je obmedzenie investičného horizontu na moment odchodu do dôchodku, čo má za následok nevyužitie dlhodobého potenciálu investovania a s veľkou pravdepodobnosťou aj výrazne nižší zisk z investovania.

Výrazné rozdiely vo výkonnosti na horizonte 20 rokov.

Napríklad, údaje na grafe nižšie od J.P. Morgan ukazujú, že rôzne typy aktív vykazujú rozličnú výkonnosť v dlhodobom horizonte. Investície do akcií (reprezentované napríklad indexom S&P 500) môžu priniesť výrazne vyššie výnosy v porovnaní s konzervatívnejšími investíciami, ako sú hotovosť alebo dlhopisy.

Porovnanie tried aktív za 20 rokov od J.P.Morgan Asset management. Investičný poradca Petr Hechtberger, Investičné poradenstvo

Ako to vyzerá v číslach BEZ investičného NADHĽADU?

Predstavme si, že máte našetrených 50 000 EUR a každý mesiac dokážete na stranu dať ďalších 500 EUR. Počas nasledujúcich 12 rokov tak váš celkový vklad dosiahne sumu 122 000 EUR. Ak sa pozrieme na očakávané výsledky, vidíme, že:

  • Priemerný investor BEZ investičného nadhľadu by mohol očakávať zhodnotenie na úrovni 167 000 EUR, pričom úspora na daniach by dosiahla 9 000 EUR, avšak len v prípade využitia daňovo zvýhodnených možností.

  • Skúsenejší investor, ale BEZ investičného nadhľadu by využil rozdelenie investícií medzi akcie a dlhopisy v pomere 40/60 by mohlo viesť k celkovej sume 215 000 EUR s daňovou úsporou 18 000 EUR, opäť len pri využití daňovo zvýhodnených investičných produktov.

Ako to vyzerá v číslach S investičným NADHĽADOM? 

Keď sa však pozrieme na prístup s investičným nadhľadom, uvedomíme si, že nie je nutné mať pri odchode do dôchodku k dispozícii všetky prostriedky naraz. Skutočne existuje výrazný rozdiel medzi sumou, ktorú budete potrebovať čerpať v prvom roku dôchodku, a čiastkou, ktorá na investičnom účte zostane. Pri rovnakom vklade 122 000 EUR:

  • Skúsenejší investor S investičným NADHĽADOM môže využiť rozdelenie investícií medzi akcie a dlhopisy v pomere 60/40 by mohlo priniesť 237 000 EUR s daňovou úsporou 22 000 EUR, v prípade využitia daňovo zvýhodnených možností.

  • Skúsenejší investor S investičným NADHĽADOM môže využiť aj investovanie výhradne do akcií by mohlo váš kapitál zvýšiť na 289 000 EUR, čo predstavuje daňovú úsporu 32 000 EUR, opäť len pri využití daňovo zvýhodnených investičných produktov.

Rozdiel v prístupe BEZ investičného nadhľadu a S nadhľadom.

Rozdiel medzi investovaním všetkého do akcií a stratégiou priemerného investora by po 12 rokoch mohol predstavovať až 122 000 EUR a daňová úspora by mohla byť vyššia až o 23 000 EUR. Nechcem vás presvedčiť, aby ste svoje prostriedky investovali výhradne do akcií. Mojím cieľom je ponúknuť porovnanie, na základe ktorého si každý môže určiť svoje priority, či už ide o maximálny výnos, pocit bezpečia, alebo niečo medzi tým.

Diverzifikácia ako základ minimalizovania rizík.

Diverzifikácia portfólia je kľúčová pri minimalizovaní rizík a maximalizovaní potenciálneho výnosu. Investičný nadhľad vám umožňuje lepšie pochopiť, ako môžu rôzne aktíva spolupracovať na dosiahnutí vašich finančných cieľov. Napríklad, kombinácia akcií, dlhopisov, nehnuteľností a iných aktív môže poskytnúť vyváženejšie a stabilnejšie investičné portfólio.

Čo vám diverzifikácia môže priniesť a tiež naopak zobrať.

Nižšie vidíme graf od  J.P Morgan z obdobia Covidu, keď celý trh klesol približne o 40% počas dvoch týždňov. Vidíme len obdobie jeden a štvrť roka, ale dôležitý je tu princíp, ktorý sa nemení ani za 5, 10 alebo 20 rokov.

Ochota akceptovať volatilitu investičný poradca Petr Hechtberger

 Ak investujete dlhodobo 100% do akcií, na konci dňa zarobíte s najväčšou pravdepodobnosťou najviac, pretože trh v dlhom horizonte rastie, to je proste tak. Nie je za tým nič magické. Investujete do reálnych firiem a každý majiteľ firmy má jediný cieľ podnikania – a nie je to len tak prežiť, ale je to rast.

ALE – pri investovaní do akcií musíte akceptovať väčšie dočasné poklesy.

Na druhej strane, ak ste typ, že si neviete predstaviť pohľad na svoj investičný účet, kde bude o 40% menej ako na začiatku a to ani s vedomím, že je to dočasné, tak nemôžete byť 100% v akciách, ale musíte využiť diverzifikáciu a okrem akcií mať v portfóliu aj dlhopisy, nehnuteľnosti a iné aktíva. Tento prístup prinesie s veľkou pravdepodobnosťou dlhodobo nižší výnos a to môže byť úplne v poriadku, pretože cieľom investovania nemusí byť nevyhnutne najvyšší výnos.

Momentálne spravujem aktíva klientov v hodnote viac ako 12 miliónov EUR a moji najväčší klienti, majú takmer vždy podobnú požiadavku: „Hlavne nechcem o peniaze prísť, chcem ich ochrániť a zmysluplne dlhodobo zhodnocovať nad úroveň inflácie“.

Na záver dnešného článku by som vám chcel ponúknuť možnosť nezáväznej investičnej konzultácie. Ak disponujete kapitálom na investovanie vo výške nad 50 000 EUR jednorazovo, alebo nad 500 EUR mesačne a ocenili by ste profesionálnu pomoc, neváhajte ma kontaktovať.


Disclaimer:

Informácie v článku nie sú investičným odporúčaním. Slúžia na ilustráciu o rozšírenie investičnej gramotnosti.