Prekvapivá investičná stratégia Bill & Melinda Gates Foundation

Pozrite sa so mnou do zákulisia investičnej stratégie jednej z najvplyvnejších nadácií na svete. V dnešnom článku objavíme, ako Nadácia Bill & Melinda Gates využíva svoj majetok v hodnote viac ako 42 miliárd dolárov na boj proti globálnym problémom a čo môže každý investor naučiť z ich prístupu. Od diverzifikácie portfólia až po etické investovanie – pripravte sa na cenné lekcie o tom, ako môžu investície meniť svet k lepšiemu.

Pozrite si tento článok ako YouTube video

Vypočujte si tento článok ako Spotify Podcast

Vypočujte si tento článok ako Podcasts

Kedy a ako vznikla nadácia.

Nadácia Bill & Melinda Gates bola založená v roku 2000 zlúčením dvoch predchádzajúcich Gatesových nadácií. Odvtedy sa nadácia etablovala ako jedna z najvýznamnejších a najbohatších charitatívnych organizácií s cieľom zlepšiť kvalitu života ľudí po celom svete. Hlavnou myšlienkou nadácie je, že každý človek si zaslúži šancu viesť zdravý a produktívny život, čo je odkaz, ktorý rezonuje s mnohými ľuďmi a inštitúciami po celom svete. V roku 2023 disponovala nadácia majetkom vo výške viac ako 42 miliárd USD, čo je výrazná suma, ktorá jej umožňuje realizovať jej ambiciózne ciele.

Štyri hlavné ciele nadácie.

Činnosť nadácie sa zameriava na štyri základné oblasti: globálne zdravie, globálny rozvoj, vzdelávanie v USA a podpora prístupu k digitálnym technológiám.

 V oblasti globálneho zdravia sa nadácia sústreďuje na boj proti infekčným chorobám, ako sú malária, AIDS a tuberkulóza. Tieto choroby si každoročne vyžiadajú milióny životov, a preto je ich eradikácia kľúčovou prioritou nadácie. Nadácia investuje do výskumu a vývoja nových vakcín, liečiv a diagnostických nástrojov, ako aj do programov, ktoré zlepšujú prístup k existujúcim preventívnym a terapeutickým opatreniam.

 V oblasti globálneho rozvoja sa nadácia snaží zvýšiť príležitosti a znížiť extrémnu chudobu vo svete. Podporuje inovatívne projekty zamerané na zlepšenie poľnohospodárskej produktivity, zlepšenie prístupu k finančným službám pre chudobných a podporu malých a stredných podnikov. Táto stratégia je založená na presvedčení, že ekonomický rast je základom pre zlepšenie životných podmienok v najchudobnejších častiach sveta.

 V oblasti vzdelávania sa nadácia sústreďuje na Spojené štáty a snaží sa zlepšiť vzdelávacie výsledky študentov, najmä tých, ktorí sú znevýhodnení. Investuje do inovačných vzdelávacích programov, podporuje učiteľov a školy a usiluje o reformu vzdelávacích politík. Cieľom je, aby každý študent mal prístup k vysoko kvalitnému vzdelávaniu, ktoré mu umožní uspieť v živote.

 Posledná oblasť, informačné technológie, reflektuje presvedčenie nadácie, že prístup k digitálnym nástrojom a zdrojom môže zásadne zlepšiť životy ľudí. Nadácia podporuje projekty, ktoré rozširujú prístup k internetu, digitálnemu vzdelávaniu a zdravotníckym informačným systémom v rozvojových krajinách.

 Prekvapivá časť investičnej stratégie.

Jednou z najzaujímavejších častí stratégie nadácie je plán vyčerpať všetky svoje zdroje do 20 rokov po smrti jej zakladateľov, Billa a Melindy. Tento radikálny prístup ukazuje ich odhodlanie riešiť súčasné problémy s maximálnym úsilím a zdrojmi, ktoré majú k dispozícii, namiesto toho, aby nechali nadáciu existovať do nekonečna.

 Ako je spravovaný majetok nadácie.

Majetok nadácie nie je spravovaný nadáciou interne, ale od roku 2006 je vlastnený entitou Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Táto štruktúra umožňuje nadácii sústrediť sa výhradne na svoje filantropické aktivity, zatiaľ čo investičné rozhodnutia sú ponechané na profesionálnych manažéroch. Investičná spoločnosť Cascade Management Company riadi investície Trustu už takmer tri dekády, čo zabezpečuje, že zdroje nadácie sú investované rozumne a s dlhodobým dopadom.

Portfólio nadácie k 31.12 2022.

Diverzifikovaný prístup k investovaniu, s alokáciou, ktorá zahŕňa dlhopisy (5%), alternatívne investície vrátane derivátov (19%) a akcie (76%), s koncentráciou na 24 hlavných akcií. Tento prístup odráža filozofiu nadácie, ktorá klade dôraz na diverzifikáciu a minimalizáciu rizika, zatiaľ čo sa snaží maximalizovať vplyv svojich investícií. Investičná stratégia je navrhnutá tak, aby podporovala misiu nadácie, zároveň ako zabezpečuje, že jej majetok rastie a umožňuje nadácii pokračovať vo svojej práci dlhodobo.

Pozrite si ako sa vyvíjalo zloženie portfólia za posledných 10 rokov.

Zdroj: https://valuesider.com/guru/bill-gates-bill--melinda-gates-foundation-trust/portfolio

Tri investičné lekcie

Na záver mám pre vás tri investičné lekcie od Nadácie Bill & Melinda Gates, ktoré odrážajú hlboké premýšľanie a strategický prístup k investovaniu, ktoré môžu slúžiť ako inšpirácia pre individuálnych investorov a iné filantropické organizácie.

Prvá lekcia – Diverzifikujte

Diverzifikácia, je základným kameňom každej rozumnej investičnej stratégie. Rozloženie investícií medzi rôzne sektory a typy aktív môže pomôcť chrániť portfólio pred neistotou na trhoch a maximalizovať výnosy v dlhodobom horizonte.

Druhá lekcia – Využívajte rady odborníkov

V dnešnom komplexnom a rýchlo sa meniacom svete sa neustále objavujú nové príležitosti a výzvy, a prístup k odborníkom, ktorí rozumejú týmto dynamikám, môže byť kľúčom k úspechu.

Tretia lekcia – Investujte s dopadom.

Investovanie s ohľadom na spoločenský vplyv nielenže prispieva k lepšiemu svetu pre budúce generácie, ale môže tiež priniesť významné ekonomické výhody, keďže spoločnosti a projekty s pozitívnym sociálnym dopadom často predstavujú udržateľnejší a ziskovejší prístup k podnikaniu.

Prístup Nadácie Bill & Melinda Gates k investovaniu môžeme právom použiť ako vzor, ktorým sa môžeme inšpirovať. Ich strategický a zároveň etický prístup k investovaniu ukazuje, že je možné dosiahnuť finančný výnos zatiaľ čo sa súčasne podporujú ciele, ktoré majú pozitívny vplyv na svet.

Ak by ste chceli aby aj vaše investovanie malo rozumnú stratégiu tak môžete využiť nezáväznú konzultáciu so mnou. Rád sa vám budem venovať osobne ak disponujete čiastkou na investovanie 50 000 eur a viac jednorazovo, alebo 500 EUR a viac pravidelne mesačne a verím, že pre vás nájdeme vhodné riešenie