Investovanie po 50+: Aký si zvoliť investičný cieľ!

prvom článku zo série Investovanie po 50-tke sme prebrali, ako dôležité je v tomto veku mať investičný nadhľad a neobmedzovať sa len na dátum odchodu do dôchodku vo veku 64 rokov. Upozornil som na chybu v prístupe bez investičného nadhľadu, ktorá môže viesť k významným finančným stratám, a to až v desiatkach tisíc EUR.

Dnes sa pozrieme na to, aký si po päťdesiatke zvoliť investičný cieľ, aké možnosti máte a ako nad tým uvažovať.

Pozrite si tento článok ako YouTube video

Vypočujte si tento článok ako Spotify Podcast

Vypočujte si tento článok ako Podcasts

Prečo je dôležitý investičný cieľ.

Možno sa pýtate, načo vám je investičný cieľ a či ho práve vy vôbec potrebujete riešiť. Ak so mnou vydržíte do konca článku, tak verím, že nebudete ľutovať a možno úplne zmeníte váš pohľad na správu vášho finančného majetku.

Nebudem komplikovať diskusiu o výške dôchodku z jednotlivých pilierov, pretože každý využívame iné kombinácie a ani to nie je téma tejto série. Dnes sa zameriame na celkový obraz. Pri výpočtoch predpokladám dlhodobú infláciu 2% ročne a priemerné ročné zhodnotenie investícií 4% ročne v čase čerpania súkromnej renty.

Dva prístupy k súkromnej rente:

  1. Nekonečná renta

    Táto možnosť bude zaujímavá pre tých z vás, ktorí chcú žiť dlho a nechcú sa zaoberať tým, či aj v závere života budú mať dostatok finančných prostriedkov na životný štýl, ktorý budú viesť. Nekonečná renta je prístup s presahom na ďalšiu generáciu, pretože je dedičná a jej výplatu si budú užívať aj vaše budúce generácie.

  2. Plánovaná renta

    Táto možnosť bude zaujímať tých z vás, ktorí nežijú veľmi aktívne, sú zmierení s tým, že sa dožijú priemerného veku 80 rokov a vyplácanie renty ďalším generáciám ich nezaujíma.

Ako si stanoviť investičný cieľ v oboch prípadoch?

Predpokladajme, že chcete, aby vám bola vyplácaná súkromná renta vo výške 1 000 EUR mesačne. Táto suma je zvolená tak, aby sa ľahko násobila alebo delila v závislosti od vašich potrieb. Ak máte vyšší životný štandard, tak môžete násobiť, ak máte nižší životný štandard, tak môžete deliť.

  • Nekonečná renta: Potrebovali by ste mať finančný majetok vo výške 600 000 EUR v deň, keď by ste chceli začať čerpať nekonečnú súkromnú rentu. Táto suma by mala byť investovaná s výnosom 4% ročne.

    V tomto prípade by váš investičný cieľ bol dosiahnuť finančný majetok vo výške 600 000 EUR.

  • Plánovaná renta do veku 80 rokov: Potrebovali by ste mať finančný majetok vo výške 165 000 EUR investovaný s priemerným ročným zhodnotením 4%.

    V tomto prípade by váš investičný cieľ bol dosiahnuť finančný majetok vo výške 165 000 EUR.

  • Plánovaná renta do veku 100 rokov:
    Viem si predstaviť, že niektorí z vás sa nevedia nájsť ani v jednom z predstavených prístupov, pretože by ste preferovali doživotnú rentu, no zároveň nepotrebujete, aby bola dedičná. Pri plánovanej súkromnej rente 1 000 EUR mesačne na obdobie 36 rokov (čo zodpovedá veku do 100 rokov), by ste v deň odchodu do dôchodku potrebovali mať finančný majetok vo výške 230 000 EUR. Táto suma by musela byť investovaná s priemerným ročným zhodnotením 4%.

    V tomto prípade by váš investičný cieľ bol dosiahnuť finančný majetok vo výške 320 000 EUR.

Tu je rekapitulácia:

Nekonečná renta 1 000 EUR mesačne = investičný cieľ: 600 000 EUR

Plánovaná renta 1 000 EUR mesačne do 80 rokov = investičný cieľ: 165 000 EUR

Plánovaná renta 1 000 EUR mesačne do 100 rokov = investičný cieľ: 320 000 EUR

Máte jasný investičný cieľ?

Bez jasného cieľa sa ťažko plánuje cesta.

Ak disponujete kapitálom na investovanie viac ako 50 000 EUR jednorázovo alebo viac ako 500 EUR mesačne a ocenili by ste pomoc pri nastavení investičného cieľa, neváhajte využiť nezáväznú investičnú konzultáciu so mnou.

Počas konzultácie vám poskytnem individuálny prístup, ktorý zohľadní vašu situáciu, životný štýl a predstavu o budúcnosti. Spoločne identifikujeme najvhodnejšie investičné príležitosti pre vás, čím minimalizujete riziká a maximalizujete potenciálny výnos vašich investícií.

Rezervujte si svoj termín na konzultáciu teraz a zabezpečte svojim investíciám správny investičný cieľ.