Investovanie v 30ke - Investujete ako DOBRODRUH, alebo ako VIZIONÁR?

V prvom článku trojdielnej série „Investovanie v 30-ke“ sa pozrieme na kritické rozhodnutie: Budete investovať ako DOBRODRUH alebo ako VIZIONÁR? Prečo a ako vám rozhodnutie nehľadieť len na dnešok, ale plánovať dopredu môže priniesť reálne aj 1.000.000 EUR a nemusíte čakať na dôchodkový vek 64 rokov. Je to reálne už pri investovaní 500 EUR mesačne. Odhalíme si, ako môžu rôzne prístupy dramaticky ovplyvniť vaše budúce bohatstvo.

Pozrite si tento článok ako video alebo si ho vypočujte ako podcast. Pre čítanie pokračujte prosím nižšie.

Pozrite si tento článok ako YouTube video

Vypočujte si tento článok ako Spotify Podcast

Vypočujte si tento článok ako Podcasts

Tridsiatka je obdobím, kedy sa život začína stabilizovať.

V tomto veku máte za sebou prvé kariérne úspechy a zvyšovania platu. Aj keď sa môže zdať, že je človek na správnej ceste, tak kľúčové bude, aké rozhodnutia v tomto veku urobí, alebo naopak neurobí vo finančnom plánovaní.

A nenechajte sa mýliť aj malá odchýlka, malé chybné rozhodnutie v tomto veku bude mať obrovský dopad na hodnotu vášho majetku v budúcnosti.

Je to podobné ako keď sa pilot iba nepatrne pomýli o pár stupňov pri nastavení kurzu do cieľovej destinácie. Ak sa jedná o dlhý let, tak i malá odchýlka pri štarte, čo i len o jeden stupeň spôsobí, že lietadlo poletí úplne do inej destinácie.

Rozdelenie tridsiatnikov do dvoch skupín.

Vo veku tridsiatich rokov môžeme rozlíšiť dve základné skupiny investorov:

  1. Dobrodruh - Ľudia v tejto skupine žijú pre dnešok a nepremýšľajú veľmi nad budúcnosťou a už vôbec nie nad ďalekou budúcnosťou, kde patrí napríklad zabezpečenie na dôchodok. Ich život je plný zážitkov, ale často na úkor finančnej rezervy.

  2. Vizionár - Na rozdiel od dobrodruhov, vizionári majú už vo svojich tridsiatich rokoch slušnú finančnú rezervu a myslia na svoju budúcnosť. Častokrát majú za cieľ dosiahnuť finančnú nezávislosť vo veku 50-60 rokov a užívať si život bez finančných starostí aj v starobe.

Krátkodobé a dlhodobé finančné výzvy.

Investičné rozhodnutia v tomto veku by mali zohľadňovať krátkodobé osobné finančné ciele, ako je kúpa väčšieho bývania alebo nové auto, ale rovnako dôležité, a podľa mňa možno aj dôležitejšie sú tie osobné dlhodobé finančné ciele.

V každom prípade, krátkodobé aj dlhodobé výzvy majú spoločné to, že stoja peniaze. Ak sa ku nim správne a múdro postavíme, tak môžeme vybudovať dostatočný finančný majetok na ich dosiahnutie. Ukážeme si aký rozdiel v hodnote majetku bude v čase pri ročnom zhodnotení 8% a 5% a tiež koľko môžete legálne ušetriť na daniach iba preto, že zvolíte vhodné investičné riešenie. A áno, 8 % ročne je reálny výnos, ako môžeme vidieť na grafe.


Pozrime si to na číslach.

Dobrodruh začína investovať s nulovým stavom na účte a mesačne začína odkladať 500 EUR. Na druhej strane, Vizionár už má našetrených 36 000 EUR a rovnakú sumu, 500 EUR, si odkladá pravidelne každý mesiac už šesť rokov, vďaka čomu si vybudoval dôležitý návyk a nasporil už spomenutých 36.000 EUR.

Čísla sú zaokrúhlené na celé tisícky, nech sa na to lepšie pozerá pre zjednodušenie neuvažujem infláciu.

Áno viem, že inflácia je dôležitá a pri reálnom klientovi je treba ju brať do úvahy, ale ostaňme pri veľkom obraze a sústreďme sa na rozdiel medzi Dobrodruhom a Vizionárom.

Riziko u Dobrodruha.

Riziko u Dobrodruhov spočíva v tom, že si užívajú život a odkladajú plánovanie budúcnosti.

Tí, ktorí začnú síce začnú odkladať 500 EUR mesačne, ale urobia to až vo veku 35 rokov, čo je len o 5 rokov neskoršie, robia chybu, ktorá má obrovský dopad na hodnotu majetku v budúcnosti.

 
 

Ako ste na tom vy? Ste skôr Dobrodruh alebo Vizionár?

Dobrá správa je, že ste mladí a máte ešte na všetko dosť času. Ak disponujete kapitálom na investovanie nad 50 000 EUR jednorazovo, alebo nad 500 EUR mesačne a chcete sa pri investovaní vyhnúť zbytočným chybám, neváhajte využiť nezáväznú investičnú konzultáciu so mnou.

Počas konzultácie vám poskytnem individuálny prístup prispôsobený vašej situácii, životnému štýlu a investičným cieľom. Spoločne identifikujeme najvhodnejšie investičné príležitosti pre vás, čím minimalizujete riziká a maximalizujete potenciálny výnos vašich investícií.

Rezervujte si svoj termín na konzultáciu teraz a dajte svojim investíciám správny smer pre budúcnosť.