Začnite investovať - teraz BEZ poplatkov!

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

Investovanie s poplatkom 0%.

Možno ste počuli výrok, že „investovanie nie je už iba pre bohatých“ a to je pravda, lebo investovať sa dá technicky už od 10 mesačne. Ale práve teraz je investovanie dostupné už aj pre tých, ktorí nemajú radi poplatky. Ak využijete aktuálnu kampaň, tak môžete začať investovať bez vstupného poplatku.

 

Prečo by ste mali začať investovať.

Ak ešte neinvestujete, tak si veľmi pravdepodobne nechtiac škodíte a to najmä z troch dôvodov.

Prvým dôvodomnízke úrokové sadzby na vkladových produktoch, druhým dôvodom je inflácia tretím dôvodom, ktorému sa venujem v osobitnom článku sú dane.

Prvý dôvod - Nízke úrokové sadzby na vkladových produktoch.

Vkladové produkty sú bankové produkty ako napríklad bežný účet, sporiaci účet, vkladná knižka, termínovaný vklad, stavebné sporenie. Všetky tieto produkty majú niečo spoločné:

  • nikdy pri nich nezažijete situáciu, že máte menej peňazí ako ste vložili

  • nikdy sa vám peniaze zaujímavo nezhodnotia, lebo majú nízke úroky

  • vždy zaplatíte z úrokov daň – strhnú vám ju automaticky, takže o tom možno ani neviete, je to 19%

Aktuálne môžete mať najvyššie zhodnotenie pri termínovanom vklade s viazanosťou vašich prostriedkov na dobu 5 rokov a to iba 1,3% ročne.

Druhý dôvod - Inflácia - skrytý a nebezpečný nepriateľ vašich úspor.

Keďže mám na stránke slogan „Financie ľudskou rečou“, tak aj infláciou vysvetlíme jednoducho. Inflácia je rast cien tovarov a služieb, pri ktorom dochádza k zníženiu kúpnej sily peňazí. V bežnom živote to znamená, že za rovnakú sumu si kúpite menej ako v minulosti. Prečo je dôležité infláciu brať do úvahy? Za rok 2019 bola inflácia v priemere 2,7%. V tomto roku je inflácia na úrovni 2,01%. Ak máte peniaze v produktoch, ktoré majú nižší úrok, alebo zhodnotenie ako je inflácia, tak máte v podstate garantovanú stratu. Národná banka Slovenska má dlhodobý cieľ infláciu na úrovni 2%.

Iba pre istotu, ak by to nebolo úplne jasné. Vyššie som poznamenal, že aktuálne najvyššie zhodnotenie je pri termínovanom vklade pri viazanosti na 5 rokov a to iba 1,3% ročne. V praxi to znamená, že vaše peniaze stratia na hodnote za 1 rok cca 0,7%.

Pozrime si to v číslach.

Ak máte 10.000€ a nechávate peniaze na bežnom účte v banke, kde je úrok 0%, tak za 5 rokov budete mať na účte stále 10.000€, ale ich reálna kúpna sila bude za 5 rokov iba 9039 € (za to môže inflácia 2%).

Ak chcete aby vám peniaze niečo zarobili a dáte ich na termínovaný vklad s úrokom 1,3% ročne, tak budete mať za 5 rokov hodnotu 10.671€, ale reálna kúpna sila vašich peňazí bude 9.665€.

Ak by sme ešte odrátali daň a prípadné poplatky, tak by výsledok bol ešte horší. Bez ohľadu na to, hlavná pointa je, že pokiaľ peniaze zarobia menej ako je výška inflácie, tak to nie je pre vaše peniaze dobrá správa a mal by to byť dostatočný dôvod, prečo začať investovať.

Aktuálna kampaň – investovanie bez poplatkov.

Z času na čas robia spoločnosti akcie, na to sme všetci zvyknutí. Práve v tomto období spúšťajú firmy vianočné akcie na všetko možné. Čo sa týka akcií, tak ani investičné spoločnosti nie su výnimkou. Z času na čas niektorá zo slovenských investičných spoločností urobí tiež marketingovú kampaň počas ktorej je investícia nejakým spôsobom zvýhodnená. A práve takáto kampaň aktuálne prebieha. Počas nej máte možnosť investovať bez vstupného poplatku do vybraných fondov slovenskej správcovskej spoločnosti Prvá Penzijná.   

Akcia sa vzťahuje celkom na šesť fondov z ponuky:

  • Stabilný fond o.p.f.

  • Dlhopisový fond o.p.f.

  • Náš Prvý Realitný o.p.f.

  • Kapitálový fond o.p.f.

  • Office real estate fund o.p.f.

  • Aktívny fond o.p.f.

Z týchto fondov by mohli byť pre vás zaujímavé fondy, ktoré investujú do realít. Jedná sa teda o fondy NÁŠ PRVÝ REALITNÝ o.p.f. a Office real estate fund o.p.f., pričom prvý z nich má dlhšiu  históriu, konkrétne od roku 2007 a preto si tento fond bližšie pozrieme nižšie.

Prečo investovať do Realitného fondu?

Všeobecne je známe, že aj najbohatší ľudia na svete majú rozložený svoj majetok najmä medzi akcie, dlhopisy a reality – spomínal som to aj vo vyjadrení pre Forbes . Ak nemáte dosť vlastných prostriedkov aby ste mohli vlastniť nehnuteľnosti, alebo dostatok prostriedkov máte, ale nechcete nehnuteľnosti vlastniť, lebo na to nemáte čas, alebo sa nechcete o nehnuteľnosti starať, tak realitné fondy môžu byť riešením. Realitný fond obvykle investuje do nehnuteľností, ktoré potom prenajíma. Štandardom je, že sa jedná o rôzne typy nehnuteľností aby bolo dostatočne rozložené riziko. Pre ilustráciu si môžete pozrieť krátke 30s video, alebo si pozrieť nehnuteľnosti TU.

Vlastniť nehnuteľnosť so sebou prináša tiež riziká.

Nájomca môže prestať platiť nájomné a budete musieť hľadať iného, pričom to môže trvať aj niekoľko mesiacov. Alebo nájomca nehnuteľnosť poškodí a budete do nej musieť investovať. Alebo sa v okolí nehnuteľnosti začne niečo stavať a nájomcovia sa tam preto nebudú hrnúť a podobne. Pri investovaní prostredníctvom realitného fondu nemôžeme povedať, že riziko zmizne a nebude žiadne, ale vďaka tomu, že fond investuje do viacerých nehnuteľností rôzneho zamerania sa riziko podstatne viac rozloží. Je to do veľkej miery vidno aj na historickom vývoji realitného fondu o ktorom je reč.

zdroj: Prvá Penzijná

Je férové spomenúť aj informáciu, že fond môže teoreticky pozdržať výplatu až o jeden rok. Je to ochrana, ktorú umožňuje pri realitných fondoch zákon. Prakticky to ešte nikdy žiaden slovenský fond nevyužil, ale v teórii ta možnosť je. Je to ochrana pre situáciu keby sa väčšia časť investorov rozhodla z fondu vybrať peniaze. Keďže za peniaze sú nakúpené reálne nehnuteľnosti ako nákupné centrá, logistické parky, administratívne budovy a podobne, je tam obdobie jeden rok na predaj a vyplatenie investorov. Každý realitný fond má súčasne zo zákona povinnosť držať v hotovosti minimálne 10% z majetku vo fonde v hotovosti, práve na vyplácanie požiadaviek investorov. Aktuálna hodnota majetku vo fonde je viac ako 822 mil. EUR, teda 10% z tejto sumy je vždy minimálne k dispozícii na prípadné výbery, čo je za normálnych okolností dostatočne vysoká suma. Ako som už spomenul, nikdy v histórii túto možnosť žiaden realitný fond na SK nevyužil.

Zhrnutie základných informácií akcie:

  • Trvanie akcie: od 01.10.2020 do 30.11.2020 - zmluvy musia byť už spracované a peniaze zainvestované

  • Výška investície: min. 500 €

  • Investičný horizont akcie: bez obmedzenia

  • Vstupný poplatok: 0%

  • Výstupný poplatok: 0% (pri výbere po 2 rokoch), pri výbere do 2 rokov je poplatok 1% z vyberanej sumy.

  • Daň zo zisku: nakoľko sa jedná o Slovenskú správcovskú spoločnosť, tak daň zo zisku je strhnutá automaticky zrážkou pri výbere. Nemusíte teda podávať daňové priznanie, ani nič riešiť.

Tento fond má priemernú výkonnosť za posledných 13 rokov 2,96% ročne. Nejedná sa teda o investíciu na ktorej by ste zbohatli, ale ak by ste chceli dosiahnuť zhodnotenie nad infláciu a ochrániť kúpnu silu vašich peňazí, tak to môže byť riešenie.

Pozor na rizikové investície!

V dnešnej dobe je dosť rozšírené investovať do slovenských firemných dlhopisov, alebo zmeniek. To je samostatná téma, len by som rád upozornil, že sa často jedná o veľmi rizikové investície o čom žiaľ klienti nie sú informovaní a chybne považujú tieto investície za „termínovaný“ vklad s garantovaným zhodnotením. Možno ste zaregistrovali v poslednom období udalosti okolo spoločnosti Arca Capital, ktorá ponúkala klientom investície do zmeniek s atraktívnym výnosom. Nehovorím, že je zlé investovať do firemných dlhopisov, alebo zmeniek, len upozorňujem, že je s tým spojené často vysoké riziko na ktoré nie je klient dostatočne upozornený.

Ako sa rozhodnete Vy?

Pri dlhodobom investovaní sa s klientmi nezameriavame na marketingové akcie, ale skôr je naším cieľom dosahovať dlhodobé zhodnotenie okolo 5-6% ročne po odrátaní nákladov, pričom využívame predovšetkým daňovo zvýhodnené produkty a ušetríme tak 19% z výnosu, ktoré by klienti inak museli zaplatiť vo forme dane.

Ak chcete investovať BEZ poplatku, alebo by Vás zaujímalo dlhodobé a daňovo zvýhodnené investovanie, tak mi napíšte krátku správu a budem Vás kontaktovať.

Petr Hechtberger

Petr Hechtberger

Investičný poradca, Finančný sprostredkovateľ a Medical Services Advisor - Swiss Life Select Slovensko a.s.

Vo svojich článkoch a komentároch vyjadrujem ako rozmýšľam nad osobnými financiami aby ste sa vopred mohli rozhodnúť, či vám môj prístup vyhovuje.

Pri práci s klientom kladiem najväčší dôraz na tvorbu finančných rezerv a správu majetku primárne prostredníctvom investovania do daňovo zvýhodnených indexových ETF fondov. Základom dlhodobej spolupráce je dôkladná analýza klientových potrieb, audit aktuálneho portfólia finančných produktov, návrh riešenia, jeho realizácia a následná dlhodobá starostlivosť.

Spolupracujem s médiami Forbes, TASR, Trend, Rádio 7, Finance.sk, investujeme.sk a publikujem na vlastnej stránke www.hechtberger.com

Informácie v článku nie sú investičným odporúčaním. Pri každej investícii je potrebné zohľadniť skúsenosti klienta, jeho očakávania, rizikový profil a celkovú situáciu.