Ako dobre investovať a neplatiť dane.

zdroj: Pixabay

zdroj: Pixabay

Viete, že môžete ušetriť 19%?

Ak by ste si mohli vybrať mať o 19% viac, alebo menej, čo by ste si vybrali? 19% je daň, ktorú zaplatíte zo zisku, ktorý vaše peniaze vygenerujú v prípade, že si nedáte pozor pri výbere produktu na investovanie. Ak máte peniaze investované do klasických aktívne riadených fondov ( tento typ fondov ponúkajú štandardne všetky slovenské banky), alebo ich dokonca neinvestujete a sú „zaparkované“ na sporiacom účte, alebo termínovanom vklade, tak daň jednoducho zaplatíte aj z toho mála, čo vám peniaze zarobia. Ľudia o zdanení často ani nevedia, lebo pri niektorých finančných produktoch sa zdanenie realizuje zrážkovou daňou, teda peniaze, ktoré dostanete na svoj účet už budú „očistené“ od dane.

Oplatí sa to kvôli 19% vôbec riešiť?

Ukážme si zopár príkladov a sami sa rozhodnite, či sa oplatí výberu finančného produktu venovať pozornosť. Nepozerajte sa iba na číslo, ale skúste si predstaviť, čo by ste vedeli za ušetrenú sumu kúpiť. Jedna z možností je peniaze ďalej investovať. Sami vidíte, že čím väčší potenciál zhodnotenia, tým viacej by ste sa mali zaujímať o to, či budete platiť daň, alebo peniaze ostanú vám.

porovnanie daňovej úspory pri jednorazovej investícii - vlystný výpočet.PNG
porovnanie daňovej úspory pri pravidelnej investícii - vlystný výpočet.PNG

Kedy nemusíte platiť daň?

Aby sme iba neteoretizovali, tak spomeniem konkrétny typ produktu, ktorý je oslobodený od dane ak investícia trvá dlhšie ako jeden rok, je bez problémov dostupný aj na Slovensku a je podľa môjho názoru vhodný pre malých aj veľkých investorov. Jedná sa o indexové ETF fondy.

Čo sú indexové ETF fondy?

ETF (Exchange Traded Fund) sú fondy pasívneho investovania, ktoré sú obchodované na burze. Jedná sa väčšinou o indexové fondy. Indexový fond kopíruje index, teda investuje do rovnakých cenných papierov a v rovnakom pomere, ako je zložený konkrétny index, ktorý fond kopíruje.

Čo je to index?

Index je zoznam cenných papierov obchodovaných na konkrétnom trhu, ktoré ho najlepšie odrážajú. Dá sa zjednodušene povedať, že je to referenčná vzorka trhu. Keď o tejto téme hovorím s klientmi, tak najčastejšie používam na vysvetlenie americký trh. Ak chceme hovoriť o americkom trhu, tak sa všeobecne používa najčastejšie index S&P 500. Je to zoznam 500 najväčších amerických firiem, ktorý zostavuje ratingová agentura S&P Global Ratings (v minulosti Standard & Poor’s). Tento zoznam 500 najväčších amerických firiem zohľadňuje veľkosť jednotlivých sektorov v ekonomike a veľkosť firiem, aby najlepšie odrážal charakter americkej ekonomiky. Podiel jednotlivých firiem v indexe zodpovedá ich trhovej hodnote a priebežne sa mení.

Tu je zoznam 10 najväčších firiem v indexe S&P 500, väčšinu z nich asi poznáte a viac, či menej používate ich výrobky, alebo služby:

1.     Apple Inc.

2.     Microsoft Corporation

3.     Amazon.com Inc.

4.     Facebook Inc. Class A

5.     Alphabet Inc. Class A

6.     Alphabet Inc. Class C

7.     Berkshire Hathaway Inc. Class B

8.     Johnson & Johnson

9.     Procter & Gamble Company

10.  NVIDIA Corporation

Ak by vás zaujímal celý zoznam, tak si ho môžete pozrieť napríklad TU.

Keď teda investujete do fondu kopírujúceho index S&P 500, tak reálne investujete do všetkých firiem obsiahnutých v indexe, čo je veľmi dobré z pohľadu rozloženia rizika. Ak by ste chceli nakúpiť akcie všetkých firiem z indexu S&P 500, tak by ste potrebovali nie1koľko desiatok tisíc eur. Ak využijete ETF fond kopírujúci index S&P 500, tak môžete investovať do týchto 500 firiem technicky už od 1000€ jednorazovo, alebo od 10€ pravidelne mesačne.

Existuje viac indexov?

Indexov ako je S&P 500 je samozrejme veľa a každý z nich reprezentuje iný trh. Ak by vás napríklad zaujímal celosvetový trh a nie iba americký, tak potom by bol odpoveďou globálny index MSCI World. Pokiaľ by vás zaujímal nejaký konkrétny sektor ako napríklad technológie, tak to, čo hľadáte je index NASDAQ 100. Existuje teda veľa indexov, ktoré prevažne reprezentujú nejaký trh a to buď geograficky, alebo sektorovo.

Ku každému zaujímavému indexu sa dajú nájsť fondy, ktoré tento index kopírujú. Vo svojom portfóliu tak viete mať viacero fondov, ktoré kopírujú rôzne indexy a vy tak máte rozložené riziko medzi stovky až tisíce najväčších firiem z celého sveta. A pokiaľ investíciu držíte dlhšie ako jeden rok ako už bolo spomenuté, tak vám nevzniká daňová povinnosť.

Aj keď sa ľudia po celom svete stále snažia predvídať budúcnosť a odhadovať, ktorým firmám sa bude najlepšie dariť, tak história nám znovu a znovu ukazuje, že vývoj finančných trhov nie je možné predvídať. Na ziskovosť firiem do ktorých investujeme svoje peniaze majú totiž okrem interného fungovania firiem samotných obrovský dopad aj externé vplyvy. Ide napríklad o politické rozhodnutia, daňové reformy, obchodné vojny, alebo rôzne pandémie – aktuálne napríklad Covid 19.

Nikto nevie presne povedať, ktoré spoločnosti budú odteraz za 10 rokov patriť medzi 10 najväčších. Mám veľmi rád vizualizácie a nižšie je jedna z nich. Ukazuje nám ako sa menil rebríček 15 najväčších spoločností na svete za posledných 26 rokov.

zdroj: Youtube - Data Is Beautiful

Väčšina najväčších firiem je amerických. Aj keď americkej ekonomike by sa dalo iste čo vytknúť, rovnako ako každej inej, tak pravdou ostáva, že je obrovská, rozvinutá a vie sa veľmi rýchlo prispôsobiť zmenám. Americké akcie by mali mať podľa môjho názoru miesto v každom portfóliu.

Porovnanie fondov bánk s ETF.

Pre zaujímavosť som urobil aktuálne porovnanie fondov veľkých slovenských bánk zameraných na americké akcie. Do porovnania som pridal aj ETF fond kopírujúci index S&P 500 o ktorom som písal vyššie. Pozrite si porovnanie a urobte si názor sami. Mimochodom, manažérske poplatky je kapitola sama o sebe, ale iba krátka poznámka, pri ETF sú neporovnateľne nižšie oproti aktívne riadeným fondom ponúkaným v bankách.

Porovnanie fondov zameraných na americké akcie.PNG

ETF poráža aktívne riadené fondy v podstate bezkonkurenčne vo všetkých ohľadoch:

  • Výnos je oslobodený od dane ak trvá investícia dlhšie ako jeden rok.

  • ETF dosahuje vyššie zhodnotenie.

  • Veľkosť majetku vo fondoch ETF je neporovnateľne väčšia.

  • ETF fond je transparentnejší – presne vieme, do čoho investuje.

  • ETF má nižšie manažérske poplatky.

Podobné porovnanie by sme mohli urobiť aj pre dlhopisové fondy a podobne a výsledok by bol rovnaký.

Ak vás zaujala možnosť investovať do ETF fondov s daňovým zvýhodnením, potenciálne vyšším zhodnotením a nižšími poplatkami, tak mi napíšte správu a ja vás budem kontaktovať.

Peto Hechto portret-1060.jpg

Petr Hechtberger

Investičný poradca, Finančný sprostredkovateľ a Medical Services Advisor - Swiss Life Select Slovensko a.s.

Vo svojich článkoch a komentároch vyjadrujem ako rozmýšľam nad osobnými financiami aby ste sa vopred mohli rozhodnúť, či vám môj prístup vyhovuje.

Pri práci s klientom kladiem najväčší dôraz na tvorbu finančných rezerv a správu majetku primárne prostredníctvom investovania do daňovo zvýhodnených indexových ETF fondov. Základom dlhodobej spolupráce je dôkladná analýza klientových potrieb, audit aktuálneho portfólia finančných produktov, návrh riešenia, jeho realizácia a následná dlhodobá starostlivosť.

Spolupracujem s médiami Forbes, TASR, Trend, Rádio 7, Finance.sk, investujeme.sk a publikujem na vlastnej stránke www.hechtberger.com

Informácie v článku nie sú investičným odporúčaním. Pri každej investícii je potrebné zohľadniť skúsenosti klienta, jeho očakávania, rizikový profil a celkovú situáciu.