Znížte si úrok na hypotéke až na 0,4%.

zdroj: Pixabay

zdroj: Pixabay

Ak máte hypotéku s úrokom nad 0,4%, tak pozorne čítajte!

Prima banka prišla s novou úverovou kampaňou a tentokrát je jej ponuka skutočne zaujímavá. Úrok 0,4% p.a. pri fixácií na 40 mesiacov vám dokáže ušetriť aj pár desiatok EUR mesačne, v závislosti od aktuálnej výšky zostatku vašej hypotéky, výšky mesačnej splátky, úroku a zostatkovej doby splácania. Takto ušetrené financie viete zhodnotiť oveľa výhodnejšie, napríklad prostredníctvom priamych investícií. Ide predsa o to, aby boli vaše financie využité a zhodnotené efektívne, lebo hodnotu času, ktorý venujete ich zarábaniu až príliš dobre poznáte.

Spojte si viacero úverov dokopy a ušetrite.

Táto možnosť Vám vie ušetriť aj niekoľko stoviek EUR mesačne v prípade, že máte spotrebné úvery, ktoré ste potrebovali napríklad na dofinancovanie nehnuteľnosti, alebo zariadenie. Týmto spôsobom viete zlúčiť až dve hypotéky založené nehnuteľnosťou a ku tomu ešte až dva iné úvery, ktoré nie su založené nehnuteľnosťou - napríklad spotrebné úvery, alebo medziúvery od stavebných sporiteľní.

Žiadne skryté podmienky a minimálne poplatky.

Podmienky sú zadefinované jasne, netreba sa báť skrytých prekvapení, ktoré sa občas pri atraktívnych úrokoch objavia. Podmienky platia pre refinancovanie / prenos hypotéky aj pre nové hypotéky do 31.12.2020 nasledovne:

  • Výška hypotéky až do 180 000 EUR

  • Výška hypotéky až do 100% LTV

  • Splatnosť hypotéky 5-30 rokov a pri prenose/refinancovaní 5-40 rokov

  • Pri prenose hypotéky z inej banky musí byť hypotéka splácaná min. 15 mesiacov

  • Ak spájate viac úverov dokopy, tak podmienky splácania 15 mesiacov platí pre všetky spájané úvery.

  • Úroková sadzba a dĺžka fixácie je rovnaká pre každého:

    • pre FIX40 mesiacov 0,40%

    • pre FIX3 roky len 0,60%

    • pre FIX4 roky len 0,80%

    • pre FIX5 rokov len 0,90%

    • pre FIX7 rokov len 1,00%

Pozrime si príklad koľko môžete ušetriť pri nižšom úroku na mesačnej splátke pri hypotéke 80.000€ a splatnosti na 25 rokov.

vlastný výpočet

vlastný výpočet

Aké poplatky sú spojené s prenosom hypotéky.

Poplatok za predčasné splatenie vašej hypotéky, zaplatí Prima banka.

  • Ak ide o hypotekárny úver na byt v meste (nie v obci / dedine), nepotrebujete znalecký posudok a ušetríte tak cca 120-150€. Banka vie urobiť interný odhad hodnoty nehnuteľnosti, za ktorý nemusíte platiť.

  • Ak ide o hypotekárny úver na rodinný dom, budete potrebovať znalecký posudok. V prípade, že doložíte aktuálne fotografie, tak banka akceptuje aj starší posudok, maximálne však z roku 2004 ak je v poriadku právny stav a neboli robené zmeny vyžadujúce stavebné povolenie.

  • V prípade, že si otvoríte v Prima Banke aj osobný účet (poplatok za vedenie účtu 4,90 EUR mesačne), neplatíte poplatok za poskytnutie hypotéky.

  • Poplatok katastru nehnuteľností vo výške 66,00 EUR za zavkladovanie v prospech Prima banky. Toto je štandardný poplatok.

Ako prebieha proces prenosu hypotéky.

Proces prenosu hypotéky z inej banky je pomerne jednoduchý a rýchly. Ak si proces prenosu hypotéky z inej banky vybavujete sami, tak navštívite banku osobne 4 krát.

Prvýkrát pri podaní žiadosti o hypotéku, pričom jej schválenia trvá doslova pár minút.

Druhýkrát prídete po pár dňoch do banky podpísať úverové zmluvy.

Tretíkrát prídete podpísať záložné zmluvy, ktoré Prima banka generuje až po podpísaní úverových zmlúv (v tomto sa odlišuje od ostatných bánk, kde sa štandardne podpisujú úverové aj záložné zmluvy naraz). Potom zanesiete na kataster nehnuteľností nový návrh na vklad.

Štvrtýkrát prídete do banky odovzdať návrh na vklad s pridelenou plombou z katastra nehnuteľností.

Môžete si proces o polovicu skrátiť.

Celý proces si môžete zjednodušiť a využiť služby mojej kancelárie. Do bankypotom pôjdete iba 2 krát na podpis a to vždy na predom dohodnutý čas, ktorý vám bude vyhovovať.

Čo pre vás môže moja kancelária zabezpečiť:

  • Urobíme úvodnú konzultáciu formou telefonátu, alebo videohovoru (v prípade potreby aj osobne).

  • Dáme vám presný zoznam podkladov, ktoré sú potrebné pri prenose, alebo vybavovaní novej hypotéky.

  • Vypracujeme Žiadosť o hypotéku.

  • Dohliadneme na to aby bolo všetky podklady presné a kompletné.

  • Podáme do banky Žiadosť o hypotéku.

  • Informujeme vás o schválení.

  • Dohodneme presný termín podpisu úverovej zmluvy v čase, ktorý vám vyhovuje.

  • Informujeme vás keď budú pripravené na podpis Záložné zmluvy.

  • Dohodneme presný termín podpisu Záložnej zmluvy v čase, ktorý vám vyhovuje.

  • Vybavíme za vás kataster nehnuteľností.

  • Doručíme do banky Návrh na vklad do katastra s pridelenou plombou.

  • Informujeme vás o načerpaní hypotéky.

  • Ako BONUS vám poradíme ako si môžete skrátiť dobu splácania a preplatenie hypotéky.

Túto službu poskytujeme pre klienta bezplatne - jedná sa o finančné sprostredkovanie. Províziu za prenos, alebo novú hypotéku vyplatí kancelárii banka, pričom klient nezaplatí ani cent naviac v porovnaní s tým, že by si hypotéku vybavoval sám.

Ušetríte tak čas, ktorý by ste vynaložili na zisťovanie informácií, prepočty, cesty do banky a na kataster. Budete mať istotu, že celý proces prebehne hladko a rýchlo. Dozviete sa ako môžete efektívne skrátiť dobu splácaniaušetriť na preplatení hypotéky.

Využite túto možnosť, ušetrite na mesačných splátkach, splaťte hypotéku skôr a ušetrite na jej preplatení.

Oplatí sa vám preniesť hypotéku z inej banky?

Aj pri takto výhodnej ponuke platí, že treba myslieť prakticky, prepočítať si to a vyhodnotiť, či sa prenos hypotéky z inej banky oplatí aj vám. Ak vynaložíte vyššie popísané úsilie, kvôli pár EUR mesačne, nemusí toho byť dosiahnutá úspora hodná.  Preto odporúčam spraviť si prepočet, koľko by ste reálne ušetrili. Akonáhle máte predstavu, akú mesačnú sumu viete usporiť a úspora sa vám zdá zaujímavá, tak navštívte svoju banku, v ktorej máte hypotéku aktuálne a informujte ju, že odchádzate s hypotékou ku konkurencii. Častokrát banka upraví úrok smerom nadol, aj keď nie na 0,4%. Pre vás to však môže stačiť, rozhodnete sa ostať vo svojej banke a nemusíte vynaložiť žiadne ďalšie úsilie.

V prípade, že vás domovská banka odignoruje, alebo s návrhom nebudete spokojný, podajte žiadosť o predčasné splatenie – k ničomu vás to nezaväzuje. Na základe podanej žiadosti vám vaša banka vystaví vyčíslenie zostatkovej hodnoty hypotéky, ktoré budete potrebovať v Prima Banke. Pri tomto procese je dôležité si postrážiť dátumy, nakoľko vyčíslenie zostatku sa štandardne vystavuje k dátumu najbližšej splátky.

Ako som už spomenul na začiatku, táto ponuka je momentálne jedinečná s historicky najnižším úrokom 0,4% p.a. pri fixácii na 40 mesiacov. Je to najnižší úrok, aký je možné aktuálne získať, a to bez skrytých podmienok a obávam sa, že ostatné banky na trhu nebudú ochotné ísť až tak nízko.

Využite pre seba benefity spolupráce
s mojou kanceláriou.

Napíšte mi správu cez kontaktný formulár a ja, alebo moja asistentka vás budeme kontaktovať.

Petr Hechtberger

Investičný poradca, Finančný sprostredkovateľ a Medical Services Advisor

Vo svojich článkoch a komentároch vyjadrujem ako rozmýšľam nad osobnými financiami aby ste sa vopred mohli rozhodnúť, či vám môj prístup vyhovuje.

Pri práci s klientom kladiem najväčší dôraz na tvorbu finančných rezerv a správu majetku primárne prostredníctvom investovania do daňovo zvýhodnených indexových ETF fondov. Základom dlhodobej spolupráce je dôkladná analýza klientových potrieb, audit aktuálneho portfólia finančných produktov, návrh riešenia, jeho realizácia a následná dlhodobá starostlivosť.

Spolupracujem s médiami Forbes, TASR, Trend, Rádio 7, Finance.sk, investujeme.sk a publikujem na vlastnej stránke www.hechtberger.com

Peto Hechto portret-1060.jpg