Koronavírus a jeho vplyv na investovanie

Strach a neistota z koronavírusu sú pre investovanie nebezpečné!

Epidémia, ktorú spôsobil koronavírus, označovaný tiež ako Covid-19 je samozrejme nepríjemná a o to viac, že si vyberá obete na životoch. Väčší problém ako vírus samotný však spôsobuje pre investorov neistota, panika, strach z nakazenia a obava o stratu zainvestovaných peňazí, čo sú pri investovaní dosť dôležité a najmä nebezpečné emócie. Neistotu nemá nikto z nás prirodzene rád a preto majú v takých situáciách ľudia tendenciu reagovať iracionálne.

Tento týždeň som mal stretnutie s mojimi klientmi, ktorí sú lekári a keď sme otvorili túto tému, tak oni boli na moje prekvapenie úplne pokojní. Iba poznamenali, že na bežnú chrípku zomiera každý rok veľa ľudí, len v susednej Českej republike je to vraj okolo 2000 ľudí ročne a nikto sa nad tým nijako špeciálne nepozastavuje, lebo tak to jednoducho je. V princípe každý vírus je v kombinácii so slabou imunitou jednotlivca nebezpečný. Ak sa ku tomu pridá ešte aj pokročilejší vek, tak je to ešte horšie a to platí aj pre bežnú chrípku. Situáciu okolo koronavírusu nijako nezľahčovali, len to nepovažujú z lekárskeho hľadiska za niečo, kvôli čomu by bol dôvod k reálnej panike a vykupovaniu regálov v obchodoch. V kľude sme doriešili finančné záležitosti, kvôli ktorým sme sa stretli a pokojne odišli domov spokojní.


Zdroj: pixabay

Zdroj: pixabay


Prečo má koronavírus na investovanie vplyv?

Ak by sme nemali smartfóny a internet, tak by sme možno väčšina z nás o koronavíruse ani nevedeli a myslím si, že aj finančné trhy by boli pokojnejšie. My ale tie smartfóny máme a väčšina z nás na nich, alebo na internete  trávime niekoľko hodín denne. Bombardujú nás notifikácie, ľudia zdieľajú novinky, ktoré média prinášajú a to často prifarbené aby bola väčšia sledovanosť, lebo väčšia sledovanosť znamená viac peňazí. Je teda celkom logické, že ak počujete 20 krát za deň o koronavíruse, ako niekto ďalší niekde vo svete zomrel, alebo sa nakazil, tak to samozrejme na pokoji človeku nepridá. Ani ja to nechcem v nijakom prípade zľahčovať, len si myslím, že určitý nadhľad nad situáciou vždy pomáha. V rokoch 2002 – 2003 sme tu mali epidémiu SARS a MERS, ktoré boli o dosť zákernejšie a vážnejšie a napriek tomu sme tu, zemeguľa sa točí ďalej a ekonomika ide ďalej.


Reálny dopad koronavírusu na ekonomiku a investovanie.

Až príliš často zisťujem pri rozhovoroch o investovaní a to najmä s novými klientmi, že vlastne nevedia, čo to v praxi znamená, keď trhy padajú, alebo ešte jednoduchšie povedané, keď hodnota ich portfólií klesá, alebo ešte jednoduchšie povedané, keď na svojich investičných účtoch majú menej peňazí ako vložili. Ak investujeme svoje peniaze, tak prestávame byť majiteľom peňazí ako takých, teda eur a stávame sa majiteľmi finančného nástroja, ktorý sme si za naše peniaze kúpili. To môžu byť akcie, dlhopisy, fondy, alebo zložitejšie a pre bežného smrteľníka menej známe finančné nástroje ako opcie, rôzne deriváty a podobne. Pre lepšie pochopenie uvediem konkrétny jednoduchý príklad. Predstavte si, že za svoje peniaze kúpite akcie. Pre tento príklad nie je podstatné, či akcie kúpite priamo, alebo cez fond. Aby to bolo ešte názornejšie vzhľadom na aktuálnu situáciu okolo koronavírusu, tak ste zainvestovali do akcií čínskej firmy, ktorá za posledných desať rokov prosperovala a generovala vám ročne výnos 10%. V tomto bode prichádza koronavírus, ktorí pôsobí v lokalite, kde má firma, ktorej akcie máte nakúpené svoje sídlo, výrobné linky aj sklady. Vírusom sa nakazí 20% zamestnancov, čo je dosť veľký problém. Firma vyhlási pozastavenie výroby a exportu či už na základe rozhodnutia predstavenstva firmy, alebo vlády krajiny a pošle zamestnancov domov dokiaľ vírus neustúpi a zamestnanci sa nevyliečia. Bude to mať dopad na hospodárenie firmy, jej zisky a teda aj môj zisk ako majiteľa akcií? Samozrejme, že áno, to je ta krivka, ktorá ide v grafoch dole.

V skutočnosti je to komplikovanejšie, lebo ak ste neinvestovali do tejto čínskej firmy, ale investovali ste do akcií amerických firiem, napríklad do indexu S&P 500, ktorý povedzme, že nie je priamo spojený s firmou z nášho príkladu, tak aj tak pôjde tá krivka s hodnotou vášho investičného účtu dole. Čudné však? Prečo? Lebo tá čínska firma vyrába súčiastky, ktoré používajú americké firmy vo svojich výrobkoch. Keďže tieto súčiastky nebudú niekoľko týždňov dodané, tak logicky aj tieto americké firmy uvidia vo svojej ekonomike červené čísla.

A do tretice, v skutočnosti je to ešte komplikovanejšie a tento tretí dôvod spôsobuje v ekonomike asi najväčšie problémy. Je to práve strach a panika investorov, väčšinou neskúsených, alebo s nízkou finančnou gramotnosťou. Ide o to, že táto skupina investorov keď vidí, že sa firmám, ktorých akcie si kúpili prestáva dariť, tak sa rozhodnú, že v týchto firmách nechcú mať peniaze a tak svoje akcie predajú. Ako keby úplne zabudli na posledných desať úspešných rokov a zrazu podliehajú panike a strachu, že firmy skrachujú a oni prídu o všetky peniaze a svoje akcie preto predávajú. V informáciách z finančných trhov to vidíme ako výpredaje, odchody investorov a to sú tie padajúce krivky v grafoch a červené čísla.


Najdôležitejší pri investovaní je „happy end“ (šťastný koniec).

Aby som vyše načrtnutý príklad dokončil, tak už v posledných dňoch niektoré čínske firmy informovali, že sú pripravené obnoviť výrobu a export. V praxi to znamená, že sa znovu dostanú do normálu, začnú robiť svoj biznis ako v posledných rokoch, budú zarábať, cena ich akcií pôjde opäť smerom hore a krivka na grafoch sa otočí do stúpajúceho trendu. Veľmi pravdepodobne sa budú snažiť dohnať to, čo kvôli koronavírusu stratili a aj vďaka stimulom, ktoré má čínska vláda pripravené pre čínsku ekonomiku je dosť možné, že straty, ktoré koronavírus spôsobil čiastočne doženú. Vtedy si dosť pravdepodobne investori, ktorí svoje akcie predali so stratou v čase, kedy bolo zle budú ľudsky povedanú „búchať hlavou o stôl“, že prečo urobili takú chybu, veď desať rokov predtým firma zarábala.

Ako by sa mal investor v takýchto obdobiach správať.

Odpoveď na túto otázku každý investor, dokonca aj každý bežný človek pozná, len o tom  často nevie, alebo si to v konkrétnej situácii neuvedomuje. Vysvetlím opäť na jednoduchom príklade, teraz z môjho  života. Jednou z potravín, ktorú pravidelne kupujem je káva. S manželkou a návštevami vypijeme veľa kávy a s klientmi v kancelárii ani nehovorím. Pri našich rozhovoroch o investovaní si často dáme aj viackrát malé espresso. Ak stojí bežne kilové balenie dobrej kávy napríklad 20 € a ja prídem do obchodu a bude cena tej istej kávy akú vždy kupujem iba 15€, tak čo urobím? Urobím to, čo by urobila väčšina z vás, kúpim viac balení domov aj do kancelárie, lebo ušetrím. Keď si kúpim tri balenia, tak ušetrím oproti bežnej cene 15€ a mám jedno kilové kávy zadarmo, „no nekúpte to“. Dôvody, prečo sa káva predáva v tom čase so zľavou ma v podstate nezaujímajú. Povedzte úprimne, išli ste sa niekedy opýtať vedúceho obchodu, z akých dôvodov predávajú nejaký tovar lacnejšie? Veľa ľudí dokonca takto nakupuje cielene, teda kupujú iba tovar so zníženou cenou. Pri investovaní to funguje úplne rovnako. Keď sú hodnoty akcií, teda firiem nižšie, tak ich môžeme kúpiť v zľave a keď sa situácia kvôli ktorej je cena dočasne nízka vyrieši, tak cena pôjde opäť hore.

V reálnom živote firiem je to tak, že každá firma rieši takmer konštantne nejaký problém a preto sú poklesy a nárasty normálne a netreba panikáriť. Spomeniem iba niekoľko situácií kvôli ktorým mávajú firmy problémy, ktoré majú dopad na ich hodnotu a teda v konečnom dôsledku na hodnotu investičných účtov investorov. Jedným problémom je už spomenutý vírus, ktorý sa epidemicky šíri, ďalej to sú daňové reformy, zmeny v zákonoch, politické rozhodnutia, obchodné vojny krajín, fluktuácia zamestnancov, sťahovanie firmy do inej krajiny a podobne. Tých situácií kvôli ktorým sa firmy dostávajú do červených čísiel, ktoré potom aj investor vidí na svojom investičnom účte je veľmi veľa.  Ak investujeme do akcií, alebo do dlhopisov kvalitných firiem, alebo dlhopisov rozvinutých krajín, tak sú prepady z dlhodobého pohľadu vždy iba dočasné. Klientom zvyknem pri tejto časti rozhovoru ukazovať graf vývoja indexu S&P 500 (pozri nižšie), čo je v jednoduchosti povedané graf vývoja 500 najlepších amerických firiem. Keď sa pozrieme na akýkoľvek kalendárny rok v histórii, tak počas každého jedného roka sa stále striedajú prepady dole a nárasty hore, práve preto, lebo firmy vo svojom reálnom každodennom podnikaní stále riešia reálne situácie, ktoré som už spomenul. Zložitosť a vážnosť jednotlivých problémových situácií a súčasne šikovnosť a schopnosti vedenia firiem rozhodujú o tom aké veľké budú jednotlivé prepady a koľko budú trvať. Niekedy sa im situácie podarí vyriešiť rýchlejšie, inokedy to trvá dlhšie.


Zdroj: google finance

Zdroj: google finance


2 rady pre investorov na záver.

Pokiaľ už ste investor a máte nastavenú dobrú investičnú stratégiu, ktorej rozumiete a viete prečo ju tak máte, tak by ste nemali panikáriť kvôli tomu, že je aktuálna hodnota vášho investičného účtu nižšie ako pred týždňom. V minulosti ste totiž mali na svojom investičnom účte takmer určite podobný scenár a to viackrát a možno aj horší, len ste o tom pravdepodobne ani nevedeli, teda pokiaľ nechodíte svoj investičný účet kontrolovať pravidelne. To čo by ste mali skôr urobiť je využitie nízkych cien a do-investovať ďalšie peniaze, presne ako to urobí aj jeden z mojich klientov od ktorého mi prišiel dnes krátky email s otázkou, či ideme dokupovať keďže sú ceny tak nízko. Takto sa správa pravý investor.

Ak ste s investovaním ešte nezačali, tak máte ideálnu príležitosť začať a nakúpiť v čase kedy je cena nižšie. Táto situácia hrá v prospech jednorazového investovania. Často sa mi stáva a to najmä u nových klientov, že majú peniaze na bežných účtoch a termínovaných vkladoch, kde im nič nezarobia a dokonca im generujú kvôli inflácii garantovanú stratu. Pre túto skupinu je vhodná príležitosť investovať. Pri investovaní sa dá veľmi pekne rozložiť riziko. Pre zaujímavosť uvediem, že dnes som sa pred napísaním tohto článku pozeral na investičné účty mojich klientov, kde majú zainvestované rádovo státisíce eur, do dlhopisových stratégií a majú počas posledného týždňa nie poklesy, ale nárasty, lebo dlhopisy si plnia svoju úlohu a stabilizujú investíciu. Poklesom sa teda dá aj do istej miery vyhnúť, dôležitá je rozumná investičná stratégia.

Chcete s investovaním začať, alebo už investujete a nie ste si úplne istí, či dobre, tak mi napíšte.


Petr Hechtberger