STAVEBNÉ SPORENIE 2017, ALEBO „DOBRE UŽ BOLO“.

DOSTALI STE UŽ LIST ?

Máte ešte starú zmluvu na stavebné sporenie s 3%-ným úrokom? Dostali ste list s informáciou o znížení úroku na 1,75%? Ak ste na prvú otázku odpovedali „ÁNO“ a na druhú „NIE“, tak sa pripravte na to, že čoskoro takýto list nájdete vo svojej poštovej schránke.

STAVEBNÉ SPORENIE ZNIŽUJE ÚROKY POSTUPNE PRE VŠETKÝCH.

úrok-e1478019646260-300x273.png

Stavebné sporiteľne začali dramaticky znižovať úroky pre nových záujemcov o stavebné sporenie už pred rokom, ale zmeny sa netýkali všetkých starých zmlúv. Preto bolo ešte stále pomerne dosť klientov, ktorí sa tešili z toho, že majú stavebné sporenie, ktoré používajú na sporenie a majú úrok 3% p.a.. Pokiaľ ste si sporili už viac ako 6 rokov, mohli ste mať nasporených už zopár tisíc eur a lepší produkt ako stavebné sporenie s garantovaným úrokom 3% by ste na finančnom trhu pre svoje peniaze len márne hľadali. Veď termínované vklady v tomto období ponúkajú najvyššie zhodnotenie 1,3% p.a. a to až pri viazanosti na 5 rokov. Znižovanie úroku bolo spustené vo vlnách, teda postupne prvej skupine klientov, potom ďalšej a ďalšej. Možno ste si mysleli, že na niektoré zmluvy stavebné sporiteľne zabudli, ale verte mi, nezabudli.

V tomto článku prezentujem svoj názor na stavebné sporenie ako na sporiaci produkt. Pokiaľ plánujete financovanie bývania a budete chcieť využiť stavebný úver tak vtedy to môže dávať za určitých okolností zmysel, najmä keď nemáte dostatočný príjem, alebo dostatok vlastných zdrojov.

AKÉ BUDE STAVEBNÉ SPORENIE V ROKOCH 2018, 2019, 2020 A V BUDÚCNOSTI.

V lete začali byť dosť intenzívne medializované informácie o tom, že sa štátna prémia bude od roka 2017 rušiť, alebo v lepšom prípade na ňu nebude mať nárok každý, ale len sporiteľ s maximálnym hrubým príjmom 1200 €. Zatiaľ sa nič také nedeje, ale je dosť pravdepodobné,  že týmto smerom sa stavebné sporenie bude uberať a je len otázkou času, kedy sa tak stane.

Pokiaľ by sa štátna prémia obmedzila alebo zrušila, tak si osobne myslím, že by to bol smrtiaci úder pre stavebné sporenie, ktoré už aj tak stráca na svojej atraktivite. Priamym dôsledkom by časom bolo logicky aj zvýšenie úrokov na medziúveroch, lebo by bolo menej prostriedkov na požičiavanie.

ĽUDIA SÚ SKLAMANÍ A HĽADAJÚ ZA STAVEBNÉ SPORENIE NÁHRADU.

V ostatných týždňoch ma oslovilo cez môj web viacero ľudí s tým, že dostali list od stavebnej sporiteľne o znížení úroku z 3% na 1,75%. Prosili ma o radu, kam majú dať nasporené peniaze, o ktoré sa doteraz dobre staralo stavebné sporenie. Tiež sa ma pýtali na to, kde majú ďalej sporiť, lebo si na odkladanie peňazí zvykli a chcú v sporení pokračovať ďalej. Myslím si, že za iných okolností by toľko ľudí radu nehľadalo, lebo každý má k dispozícii internet a teda takmer neobmedzené množstvo informácií. Problém však je, že všetky produkty, ktoré sa vo finančných inštitúciách za ostatné roky masovo predávali na sporenie a zhodnocovanie voľných prostriedkov, išli so svoju ponukou úrokov a teda zhodnotenia smerom dole.

money7-300x200.jpg

A odpoveď? Už som sa na túto tému vyjadril pred rokom v článku ( čítajte TU ) a na svojom názore som nič nezmenil. Podľa môjho názoru je stavebné sporenie za zenitom a odporúčam ho nahradiť investovaním do fondov.

ebook-icon.jpg

Stiahnite si ZDARMA ebook

Nájdete v ňom otázky, ktoré vám vždy pomôžu pri výbere finančných produktov a získajte tak tiež účinnú „zbraň“ na finančných poradcov a poisťovákov, ktorých zaujíma viac ich provízia ako to, či sa vaše peniaze budú pracovať pre váš prospech.

INVESTOVANIA DO FONDOV SA NEMUSÍTE OBÁVAŤ.

Pamätám si, keď sa začalo na Slovensku predávať stavebné sporenie. Bolo to v roku 1993. Bolo to niečo nové, ľudia boli dovtedy zvyknutí iba na účet v banke a vkladnú knižku. Nič iné v podstate nepoznali. Dobre si to pamätám, lebo som bol medzi prvými, ktorí tento produkt klientom predstavovali, vysvetľovali a presviedčali, že to je niečo naozaj dobré. Verte mi, nebolo to vždy jednoduché, išlo o novinku a klienti sa s ničím podobným nikdy nestretli. Prečo by tomu mali veriť? Prečo by mali dávať peniaze do niečoho, čo bolo pre Slováka nepoznané? Dôvod bol jednoduchý. Pokiaľ človek chcel, aby sa jeho peniaze zhodnotili lepšie ako v produktoch, na ktoré bol zvyknutý, musel urobiť akýsi krok do neznáma, veriac, že to bude dobré. Pamätám si, že jeden z argumentov, ktorý pomáhal a ktorý sme pri vysvetľovaní používali, bolo prezentovanie stavebného sporenia, ktoré fungovalo už roky v Nemecku a radilo sa medzi produkty, ktoré využíval – keď to trochu preženiem – každý Nemec. Naozaj, v Nemecku fungovalo stavebné sporenie so štátnou dotáciou už od roku 1952 a malo teda za sebou 40 rokov.

 
finance-300x200.jpg
 

S investovaním do fondov je to veľmi podobné. Pre väčšinu Slovákov je to stále niečo nové, nevyskúšané a ľudia sú preto opatrní. Keď sa však pozrieme na históriu investovania do fondov, zistíme, že to nie je žiadna nová vec, iba tu u nás na Slovensku je to stále ako novinka. Zoberte si fakt, že napríklad spoločnosť Pioneer Investments bola založená v roku 1928, no na Slovensku pôsobí len od roku 2001. Ďalšou spoločnosťou je napríklad Franklin Templeton, ktorá bola založená v roku 1948. A je tu veľa ďalších, ktoré by sme mohli menovať. Každá z týchto spoločností pôsobí medzinárodne po celom svete a má v ponuke veľa fondov rôzneho zamerania. Môžeme si vybrať typy akciové, dlhopisové, peňažné, zmiešané, fondy fondov, fondy zamerané na nehnuteľnosti atď. Samozrejme, že nie všetky fondy sú skvelé, ale už aj na Slovensku môžete investovať do viac ako 1000 fondov od rôznych správcov a s rôznym zameraním a verte mi, že sa vám to v porovnaní so stavebným sporením oplatí. Nebojte sa investovania do fondov.

UROBTE PRE SEBA A PRE SVOJE PENIAZE DOBRÉ ROZHODNUTIE!

Začnite o fondoch čítať, porovnávajte ich a vyberte si tie, ktoré dovolia vašim peniazom aby sa zhodnocovali. Pokiaľ nemáte čas na hľadanie informácií o fondoch, ich porovnávanie a vyberanie tých správnych, alebo sa vám len jednoducho nechce do oblasti v ktorej sa necítite doma , tak si nechajte poradiť a využite moje skúseností s investovaním do fondov a kontaktujte ma. 

Veľa môžeme odkomunikovať  emailom a telefonicky.