TOP 20 najčastejších otázok klientov o investovaní

Najčastejšie otázky o investovaní. Ako investovať a iné záujímavé informácie. Petr Hechtberger

Tento článok si môžete vypočuť aj ako podcast:

V tomto článku sa venujem "TOP 20 najčastejším otázkam o investovaní". Či už ste začiatočník alebo skúsený investor, vždy je čo objavovať, učiť sa, alebo inšpirovať. Nájdete tu kľúčové informácie, ktoré vám pomôžu pochopiť základy investovania, stratégie, riziká a mnoho ďalšieho. Pýtate sa, prečo by ste mali naslúchať práve mne? Som človek, ktorý sa venuje financiám už viac ako dve desaťročia. Počas posledných 13 rokov pod švajčiarskou značkou Swiss Life Select Slovensko, kde patrím dlhodobo medzi top 3 z viac ako 600 kolegov. V rámci investičných riešení sa klientom starám o viac ako 11 mil EUR (01/2024).

1. Ako začať investovať?

Začať investovať môže byť vzrušujúce a tiež možno aj trochu strašidelné. Ale nebojte sa, je to cesta plná rozumných možností! Najprv si položte otázku: Prečo chcete investovať? Možno šetríte na dôchodok, chcete si kúpiť dom alebo len chcete, aby vaše peniaze pracovali pre vás. Každý dôvod je dobrý. Potom si stanovte, koľko peňazí ste ochotní a schopní investovať a aký dlhý časový horizont máte k dispozícii. Dôležité je tiež pochopiť, aké riziká ste ochotní podstúpiť. Niekto je pripravený na väčšie riziko pre vyšší možný zisk, zatiaľ čo iní uprednostňujú istotu a stabilitu s nižším ziskom.

Keď máte jasno v týchto základných bodoch, je čas začať sa aspoň trochu vzdelávať. Vždy je dobré ak rozumiete tomu, do čoho idete investovať, aspoň na základnej úrovni. Trhy sú plné rôznych investičných možností - akcie, dlhopisy, fondy, ETF, nehnuteľnosti a ďalšie. Ako začiatočník, možno budete chcieť začať s niečím jednoduchším, ako sú napríklad indexové ETF fondy, ktoré vám umožnia diverzifikovať vaše investície bez potreby hĺbkových znalostí o jednotlivých akciách. Keď cítite, že by ste privítali pomoc, alebo nechcete investovaniu venovať čas a energiu, tak sa neváhajte obrátiť na investičného poradcu.

2. Ako naložiť so svojím príjmom?

Tak, máte svoj príjem a teraz je čas rozhodnúť, čo s ním. Ale ako? Prvý krok je vytvorenie rozpočtu. Áno, môže to znieť nudne, ale je to kľúčové. Rozpočet vám umožní vidieť, koľko peňazí máte na životné náklady, koľko môžete šetriť a koľko investovať.

Najskôr si určite, koľko potrebujete na základné potreby ako bývanie, jedlo, doprava a podobne, teda nevyhnutné výdavky. Potom si vyčleníte časť na zábavu a voľnočasové aktivity, pretože život nie je len práca a šetrenie. Teraz prichádza na rad časť, ktorú môžete investovať. Možno to u niekoho nebude veľa, ale aj malé sumy pravidelne investované môžu v dlhodobej perspektíve narásť na peknú sumu.

Pamätajte, že vaše finančné zdravie nie je len o tom, koľko zarábate, ale hlavne o tom, ako múdro narábate s tým, čo máte. Zdravý finančný plán zahŕňa aj núdzový fond/krátkodobú rezervu, pre prípad neočakávaných výdavkov, takže nezabudnite si naň odložiť. Pokojne stačí vo väčšine prípadov aj trojnásobok mesačných nevyhnutných výdavkov. A teraz, s plánom v ruke, sa môžete pustiť do dosahovania svojich finančných cieľov a začať investovať!

3. Do čoho investovať ako začiatočník?

Pre začiatočníkov v investovaní môže byť celý investičný svet trochu ohromujúci a niekoho to môže aj odradiť. Kľúčom je začať jednoducho. Skvelým východiskom sú indexové ETF fondy, ktoré vám umožnia investovať do celého trhu alebo jeho významných segmentov bez potreby hĺbkových znalostí jednotlivých akcií. Tieto fondy sledujú výkonnosť určitého indexu, napríklad S&P 500 (500 najväčších amerických firiem), a ponúkajú výhody ako nízke nákladym diverzifikáciu a daňové zvýhodnenie.

Pre začiatočníkov je tiež dôležité pochopiť význam diverzifikácie - teda rozloženia investícií do rôznych tried aktív, čím sa znižuje riziko. Investovanie malých súm pravidelne, známe ako "dollar-cost averaging", môže byť tiež výhodné, pretože vám to umožní postupne budovať investície bez potreby starostlivého načasovania trhu, ktoré sa väčšinou aj tak nepodarí.

Ako začiatočník, možno budete chcieť začať s konzervatívnejšími investíciami, ako sú dlhopisy alebo peňažné fondy, ktoré môžu ponúknuť stabilnejší výnos s nižším rizikom. A nezabudnite, že investovanie je beh na dlhú trať. Nečakajte okamžité zisky, ale radšej sa zamerajte na postupné budovanie vášho portfólia a učenie sa z procesu.

4. Aké výnosy môžem očakávať?

Keď prichádza na otázku výnosov, je dôležité mať realistické očakávania. Výnosy z vašich investícií budú závisieť od mnohých faktorov, vrátane typu investície, trhových podmienok a vašej investičnej stratégie.

Ak investujete do akcií veľkých firiem, historicky sa dlhodobé výnosy pohybujú okolo 8-10% ročne. Samozrejme, treba mať na pamäti, že akcie môžu byť voliteľné a výnosy sa môžu výrazne líšiť od roku k roku. Realitné investície, ako sú realitné fondy, zvyčajne ponúkajú nižšie výnosy, okolo 4-6% v prípade lokálnych fondov, ale sú považované za stabilnejšie. Pri zahraničných realitných fondoch, známych ako REIT môže byť dlhodobé zhodnotenie aj 8-10%, ale s vyššou volatilitou.

Je dôležité pochopiť, že vyššie výnosy obvykle prichádzajú s vyšším rizikom. Preto je kľúčové zvážiť vašu toleranciu voči riziku pri výbere investícií. Dlhodobý pohľad je tiež kľúčový – investovanie je skôr maratón ako šprint. Nečakajte, že sa cez noc stanete bohatým, a buďte pripravení na možné výkyvy v hodnote vašich investícií.

Nezabúdajte tiež, že minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov. Každá investícia nesie určité riziko, a preto je dôležité dôkladne si premyslieť vašu investičnú stratégiu a byť pripravený na rôzne výsledky. Opäť platí, že ako chcete investovať, ale nemáte čas a energiu, tak využite službu profesionála.

5. Čo sú to dividendy a ako ich využívať?

Dividendy sú podiel zo zisku spoločnosti, ktorý sa vypláca akcionárom. Môže to byť skvelý spôsob, ako získať pravidelný príjem z vašich investícií. Investovanie do spoločností, ktoré pravidelne vyplácajú dividendy, môže byť atraktívnou stratégiou pre tých, ktorí hľadajú príjem okrem potenciálneho kapitálového rastu ich investícií.

Pri výbere akcií s dividendami je dôležité pozrieť sa na históriu dividendovej výplaty spoločnosti a jej schopnosť udržať alebo zvyšovať dividendy v čase. Niektoré spoločnosti sú známe svojou stabilnou dividendovou politikou a môžu byť dobrým výberom pre konzervatívnejších investorov.

Avšak, je dôležité mať na pamäti, že dividendy nie sú garantované a môžu byť znížené alebo zrušené, ak sa finančná situácia spoločnosti zhorší. Taktiež je dôležité zvážiť daňové dôsledky dividendových výplat. V niektorých krajinách sú dividendy zdanené inak ako kapitálové zisky.

Dividendové investovanie môže byť tiež súčasťou širšej stratégie. V kombinácii s inými typmi investícií môže pomôcť vyvážiť riziko vo vašom portfóliu a poskytnúť stabilnejší príjem, čo je obzvlášť atraktívne v obdobiach trhovej nestability alebo nízkych úrokových sadzieb.

 6. Každý hovorí, že mám investovať do akcií, ale bojím sa nestability na trhoch. Je môj strach oprávnený?

Je úplne prirodzené obávať sa nestability na trhoch, najmä ak ste nováčikom v investovaní. Akcie môžu byť naozaj voliteľné, čo znamená, že ich ceny sa môžu rýchlo meniť smerom hore, ale rovnako aj dole. Je však dôležité si uvedomiť, že volatilita je súčasťou investičného procesu, a ak chcete dosiahnuť vyššie výnosy, musíte byť ochotní prijať určitú mieru rizika.

Ako začiatočník môžete minimalizovať riziko investovaním do viacerých fondov alebo ETF, ktoré zahŕňajú široké spektrum akcií, dlhopisov, alebo iných aktív. To znamená, že váš investičný výnos nebude závisieť len od výkonnosti jednej, ale naopak niekoľkých spoločností. Dlhodobý horizont je tiež kľúčový – aj keď trhy zažívajú krátkodobé dočasné poklesy, tak pri akciách je vysoký predpoklad dlhodobého rastu.

Ďalším dôležitým aspektom je vzdelávanie sa a poradenstvo. Vždy je dobré získavať čo najviac informácií a radu od odborníkov, najmä ak ide o investičné rozhodnutia.

7. Ako môžem začať investovať do nehnuteľností?

Investovanie do nehnuteľností je skvelým spôsobom, ako diverzifikovať vaše portfólio a môže priniesť pekný príjem z prenájmu alebo kapitálový rast. Ako začiatočník máte niekoľko možností, ako začať. Jednou z nich je priama kúpa nehnuteľnosti, ktorá môže byť výhodná, ak máte dostatok kapitálu a zaujíma vás aktívne riadenie vašej investície. Táto možnosť však vyžaduje významnú počiatočnú investíciu a znalosť trhu s nehnuteľnosťami. Pri investovaní do nehnuteľností je tiež dôležité brať do úvahy faktory ako poloha, trhový potenciál a celkové náklady vrátane údržby a daní. Nezabudnite, že nehnuteľnosti sú zvyčajne dlhodobou investíciou, takže by ste mali byť pripravení na to, že vaše peniaze budú "zamknuté" na dlhší čas. A ako vždy, zvážte všetky riziká a uistite sa, že vaše investičné rozhodnutie je v súlade s vašimi celkovými finančnými cieľmi.

Z môjho pohľadu, je pre väčšinu bežných investorov rozumnou alternatívou investovanie do realitných fondov alebo REITs (Real Estate Investment Trusts), ktoré vám umožňujú investovať do portfólia nehnuteľností bez potreby veľkej sumy peňazí alebo starostí s riadením nehnuteľnosti. Tieto fondy sú spravované profesionálmi, a tak vám poskytujú prístup k diverzifikovaným investičným príležitostiam v realitnom sektore. Pre klientov s vyšším majetkom sú zaujímavé aj kvalitné FKI (Fondy kvalifikovaných investorov), ktoré majú cielený ročný výnos 8-10%.

 8. Ako dosiahnuť finančnú nezávislosť alebo finančnú slobodu?

Dosiahnutie finančnej nezávislosti je snom mnohých ľudí a možno vás prekvapí, že je to úplne dosiahnuteľný cieľ s vhodným plánovaním a disciplínou. Začína to stanovením jasnej definície, čo pre vás finančná nezávislosť znamená. Pre niekoho to môže byť schopnosť skončiť s prácou a žiť len z pasívnych príjmov, pre iných to môže byť jednoducho dosiahnutie určitej úrovne finančného komfortu.

Kľúčom k finančnej nezávislosti je vytvorenie a udržiavanie zdravého finančného plánu. To zahŕňa vytvorenie rozpočtu, šetrenie a investovanie. Začnite tým, že si určíte svoje dlhodobé finančné ciele a potom vytvorte plán, ako ich dosiahnuť. To môže znamenať pravidelné šetrenie určitého percenta z vášho príjmu, investovanie do akcií, dlhopisov, fondov alebo nehnuteľností, a tiež plánovanie pre dôchodok.

Myslite na to, že finančná nezávislosť nie je len o tom, koľko peňazí zarobíte, ale hlavne o tom, ako efektívne riadite svoje výdavky a investície. Minimalizácia dlhov a vytvorenie pasívnych príjmových tokov sú tiež dôležité kroky. Môže to znamenať dlhodobé investovanie do akcií alebo fondov, ktoré vyplácajú dividendy, alebo investovanie do nehnuteľností, ktoré poskytujú pravidelný príjem z prenájmu.

Nakoniec, buďte pripravení, že cesta k finančnej nezávislosti bude pravdepodobne dlhá a nebude bez prekážok. Bude vyžadovať disciplínu, trpezlivosť a prispôsobenie sa zmenám vo vašom živote a na trhoch. Ale s jasným cieľom a pevným plánom môžete dosiahnuť finančnú slobodu, po ktorej túžite.

 9. Ako správne využívať daňové výhody pri investovaní?

Daňové výhody sú dôležitou súčasťou investičnej stratégie. Na Slovensku sú oslobodené od daní v rámci fondov len investície do ETF fondov, ktoré podliehajú jednoročnému časovému testu. Toto je skvelá príležitosť pre investorov, ktorí si môžu optimalizovať svoje daňové zaťaženie a ušetriť tak 19%.

Efektívne využitie daňových výhod môže mať významný dopad na vaše celkové výnosy z investícií. Výber správnych investičných nástrojov a stratégií, ktoré využívajú daňové výhody, môže v dlhodobom horizonte výrazne prispieť k rastu vášho portfólia. Nezabudnite však, že daňové pravidlá sa môžu meniť a je dôležité byť v súlade s aktuálnymi predpismi. Zvážte konzultáciu s poradcom, aby ste sa uistili, že využívate všetky dostupné daňové výhody.

10. Ako sa rozhodnúť medzi dlhodobým a krátkodobým investovaním?

Rozhodnutie medzi dlhodobým a krátkodobým investovaním závisí od vašich finančných cieľov a časového horizontu. Krátkodobé investície sú ideálne pre ciele, ktoré plánujete dosiahnuť v nasledujúcich niekoľkých rokoch, ako napríklad kúpa auta alebo financovanie bývania. Pri týchto investíciách je dôležitá likvidita a nižšie riziko, aby ste mali istotu, že peniaze budú k dispozícii, keď ich budete potrebovať.

Na druhej strane, dlhodobé investície sú vhodné pre ciele, ktoré majú horizont viac ako 5 rokov, ako napríklad budovanie dôchodkových úspor alebo školné pre deti. Tu sa môžete zamerať na aktíva s potenciálom vyššieho rastu, ako sú akcie alebo dlhodobé fondy. Dlhodobé investície vám umožňujú využiť výhody zloženého úročenia a majú väčšiu schopnosť absorbovať krátkodobé výkyvy trhu.

Vždy je dôležité zvážiť vašu osobnú finančnú situáciu, toleranciu k riziku a investičné ciele. Ak si nie ste istí, môže byť užitočné poradiť sa s finančným poradcom, ktorý vám pomôže vypracovať stratégiu, ktorá bude najlepšie zodpovedať vašim potrebám a cieľom.

11. Aké stratégie možno využiť pri investovaní do fondov a ktorú považujete za najvýhodnejšiu?

Pri investovaní do fondov existuje niekoľko stratégií, ale pre drobných investorov je podľa mňa najrozumnejšia kombinácia globálneho investovania a dlhodobého prístupu. Globálne investovanie znamená diverzifikáciu vašich investícií naprieč rôznymi krajinami a sektormi, čím znižujete riziko spojené s výkyvmi jednotlivých trhov. Druhým kľúčovým bodom je dlhodobé investovanie s pevnou stratégiou. Ide o prístup "nastav a nechaj pracovať", kde si vyberiete vhodné portfólio fondov a investujete pravidelne, nech sa deje na trhoch čokoľvek. Tento prístup znižuje riziko impulzívnych rozhodnutí založených na krátkodobých trhových trendoch a umožňuje vám využiť výhody dlhodobého rastu trhu.

12. Sú kryptomeny dobrá investícia?

Kryptomeny sú veľmi špekulatívne a ich hodnota závisí výlučne od dopytu a ponuky na trhu. Áno, môžete kalkulovať s halvingom v štvorročných obdobiach a podobne, ale na rozdiel od tradičných investícií, ako sú akcie alebo dlhopisy, kryptomeny neprinášajú žiadnu pridanú hodnotu vo forme dividend alebo úrokov. Ich hodnota môže byť mimoriadne voliteľná a predpovedať ich budúci vývoj je veľmi náročné. Preto je investovanie do kryptomien u tradičných investorov považované skôr za špekuláciu než za tradičnú investíciu. Pre tých, ktorí majú záujem o investovanie do kryptomien, je dôležité investovať len takú sumu, ktorú si môžu dovoliť stratiť, a byť si vedomí vysokého rizika spojeného s týmito aktívami.

13. Ako fungujú dlhopisy a oplatí sa do nich investovať?

Dlhopisy sú v podstate pôžičky poskytnuté emitentom, ktorými môže byť vláda alebo spoločnosť. Keď investujete do dlhopisu, požičiavate peniaze emitentovi výmenou za pravidelné úroky a vrátenie hlavného dlhu na konci dohodnutého obdobia. Hodnotenie rizika dlhopisov sa odvíja od ich ratingu, ktorý poskytuje predstavu o finančnej stabilite a schopnosti emitenta splácať dlh. Pre zaujímavosť uvediem, že dlhopisy predávané na Slovensku obvykle nemajú žiadny rating a nesú zo sebou vyššie riziko. Investovanie do dlhopisov môže byť dobrým spôsobom, ako získať stabilný príjem a zároveň znížiť celkové riziko portfólia. Dlhopisové fondy ponúkajú diverzifikáciu, keďže zahŕňajú množstvo rôznych dlhopisov, čím sa znižuje riziko spojené s investíciou do jednotlivých dlhopisov. Sú vhodnou voľbou pre konzervatívnejších investorov, ktorí hľadajú nižšie riziko a stabilný príjem. Od januára 2024 sú už aj na Slovensku dostupné iBondy, ktoré sú v zahraničí obľúbeným investičným nástrojom dlhopisových investorov.

14. Aké sú hlavné typy rizík pri investovaní?

Pri investovaní existujú tri základné typy rizík: trhové, úverové a likvidné. Trhové riziko je spojené s výkyvmi cien na trhu, ktoré môžu ovplyvniť hodnotu vašich investícií. Úverové riziko nastáva, keď emitent dlhopisu alebo iného dôchodkového nástroja nie je schopný splatiť svoj dlh alebo úroky. Likvidné riziko sa týka schopnosti rýchlo predať investíciu bez významnej straty hodnoty. Dôležitou súčasťou investičnej stratégie je pochopenie a správne riadenie týchto rizík, čo môže zahŕňať diverzifikáciu investícií, kvalitný výber aktív a zameranie sa na dlhodobý horizont.

15. Ako dosiahnuť dlhodobý finančný rast?

Dlhodobý finančný rast si vyžaduje trpezlivosť, disciplínu a dobre premyslenú investičnú stratégiu. Je dôležité mať jasne stanovené finančné ciele a prispôsobiť vašu investičnú stratégiu tak, aby zodpovedala týmto cieľom. Kľúčom je zostaviť diverzifikované portfólio, ktoré zahŕňa rôzne triedy aktív, a pravidelne do neho prispievať. Diverzifikácia pomôže zmierniť riziko a zvýšiť šance na stabilný dlhodobý rast. Nezabudnite na pravidelné preskúmanie a prispôsobenie portfólia aktuálnym podmienkam a vašim meniacim sa potrebám. Dlhodobý úspech vo finančnom raste je o vyhýbaní sa impulzívnym rozhodnutiam založeným na krátkodobých trhových výkyvoch a o udržiavaní sústredenosti na vaše dlhodobé ciele.

16. Na čo si mám dávať pozor pri investovaní?

Pri investovaní je najdôležitejšie byť vždy pozorný a to najmä na začiatku pri voľbe investičnej stratégie, investičného portfôlia a ak sa rozhodnete využiť služby poradcu, tak si vyberajte ideálne človeka, ktorý má dlhoročné skúsenosti so správou investícií klientov. Nechcete predsa, aby sa niekto na vašich peniazoch učil investovať. Dávajte si pozor na podvodníkov a uistite sa, že vaša investícia je regulovaná Národnou bankou Slovenska, alebo iným kompetentným orgánom. Buďte opatrní pri začiatočníckych alebo neskúsených poradcoch a nezabúdajte, že nie všetko, čo sa blyští, je zlato. Nechajte sa strhnúť marketingovými heslami len vtedy, ak sú podložené reálnymi údajmi a skúsenosťami. Navyše, buďte kritickí voči radám od internetových influencerov, ktorí často nemajú skúsenosti s riadením investícií klientov a môžu byť motivovaní vlastnými ziskami. Nezabúdajte, že najlepšia obrana proti riziku je vlastná informovanosť a vzdelanosť.

17. Sú lepšie akcie alebo dlhopisy?

Táto otázka nemá jednoduchú odpoveď, pretože to, či sú lepšie akcie alebo dlhopisy, závisí od mnohých faktorov, vrátane vašich investičných cieľov, časového horizontu a tolerancie voči riziku. Niektorí investori uprednostňujú akcie pre ich potenciál vyššieho dlhodobého rastu, zatiaľ čo iní dávajú prednosť stabilite a predvídateľnosti dlhopisov. Z môjho pohľadu je dôležité a najmä rozumné mať vyvážené portfólio, ktoré zohľadňuje vašu individuálnu situáciu a finančné ciele. V ideálnom prípade by vaše investičné rozhodnutia mali byť súčasťou širšej stratégie, ktorá zahŕňa rôzne typy investícií, vrátane akcií, dlhopisov, realitných fondov a alternatívnych investícií.

18. Ako vychovám svoje deti k finančnej gramotnosti?

Finančná výchova detí je kľúčová a začínať by mala doma. Učte svoje deti základným finančným princípom, ako je rozdiel medzi potrebami a túžbami, význam šetrenia a investovania, a to, ako spravovať peniaze. Vysvetlite im hodnotu peňazí a to, ako funguje ekonomika. Ak majú vlastné peniaze, nechajte ich, aby si ich sami spravovali a učili sa z vlastných chýb. Môžete im tiež otvoriť vlastný investičný účet a ukázať im, ako funguje investovanie, napríklad pomocou akcií spoločností, ktoré poznbajú, napríklad Coca-Cola, McDonald's, Apple, Nike, Adidas, Meta (Facebook) a podobne. Dôležité je, aby ste im ukázali, že finančná gramotnosť je dôležitá a že správne rozhodnutia môžu v dlhodobom horizonte priniesť značné výhody.

19. Ako efektívne diverzifikovať investičné portfólio v roku 2024?

Efektívna diverzifikácia portfólia je kľúčová pre dosiahnutie finančnej stability a rastu. V roku 2024 by to malo byť rovnaké ako v iných rokoch, teda mali by ste mať na pamäti niekoľko dôležitých bodov. Po prvé, strategická alokácia aktív je nevyhnutná. Zvážte rozdelenie vašich investícií medzi rôzne triedy aktív, vrátane akcií, dlhopisov, realitných fondov a alternatívnych investícií, aby ste zabezpečili diverzifikáciu rizík. Po druhé, nezabúdajte na taktickú alokáciu, ktorá umožňuje prispôsobiť sa meniacim sa trhovým podmienkam a využívať aktuálne príležitosti. Napríklad, v prípade poklesu úrokových sadzieb, ktoré nás s vysokou pravdepodobnosťou čaká už v roku 2024 by mohlo byť výhodné investovať do dlhopisov. Ak by ste toto chceli využiť, tak je dôležité mať dlhopisovú zložku v portfóliu už teraz, lebo až začnú klesať úrokové sadzby, tak už bude neskoro. Dôležité je tiež pravidelne preskúmavať a prípadne prispôsobovať vaše portfólio aktuálnym trendom a vašim meniacim sa potrebám.

20. Sú nehnuteľnosti stále dobrá investícia?

Investície do nehnuteľností môžu byť stále atraktívnou možnosťou, ale ako vždy, závisí to od mnohých faktorov. Lokalita, financovanie, potenciál prenájmu, údržba a správa nehnuteľnosti sú dôležité aspekty, ktoré treba zvážiť. Pre mnohých investorov môže byť jednoduchšie a pohodlnejšie investovať do realitného fondu, ktorý ponúka stabilný výnos a eliminuje potrebu priamej správy nehnuteľností, ako som už spomínal v odpovedi na inú otázku. Pre tých, ktorí disponujú väčším majetkom ešte raz pripomeniem, že môžu byť atraktívnou možnosťou FKI (fondy kvalifikovaných investorov), ktoré ponúkajú potenciál vyššieho výnosu. Ako vždy, je dôležité zvážiť vaše individuálne okolnosti a konzultovať s finančným poradcom, aby ste našli najlepšiu stratégiu pre vaše potreby.


 Dúfam, že vám tento článok so súhrnom 20 najčastejších otázkok klientov o investovaní poskytol hodnotné informácie a odpovede aj na vaše otázky týkajúce sa investovania. Nezabudnite, že cesta investora nie je len o číslach a ziskoch; je to cesta plná učenia, adaptácie a rastu. Nech už ste kdekoľvek na svojej investičnej ceste, pamätajte, že dôležité je začať investovať, robiť informované rozhodnutia a držať sa svojej dlhodobej rozumnej investičnej stratégie.

Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa na mňa obrátiť. Referencie niektorých mojich klientov si môžete pozrieť TU.  – dať možno obrázok s prelinkovaním na referenciu