Ako rozumne investovať v roku 2024 - nepremeškajte to!

V tomto článku sa pozrieme na konkrétnu investičnú príležitosť, ktorá by v roku 2024 nemala uniknúť vašej pozornosti.

V médiách a na internete sa nám začínajú objavovať prognózy, ako investovať v roku 2024. Práve som čítal jednu z nich, kde bola zaujímavá veta, že budúci rok by podľa odborníkov mohol byť dobrým rokom na nákup zlata, striebra, diamantov alebo podielových fondov.

Neviem, ako vám, ale mne to znie ako predpoveď počasia typu "Zajtra bude slnečno, miestami oblačno, možno príde dážď, prípadne sneženie”. Asi sa zhodneme, že takáto predpoveď nám nie je veľmi užitočná.

Ja vám dneska ukážem konkrétne jednu príležitosť, o ktorej si myslím, že bude naozaj zaujímavá v roku 2004 a pravdepodobne aj s presahom do roku 2025.

“Tento článok nie je investičné odporúčanie, iba zdieľam svoj pohľad na investovanie a na to, ako premýšľam o mojom investovaní a ako investujem ja a ako investujem so svojimi klientmi.”

Ako rozumne investovať v roku 2024 na YouTube

Ako rozumne investovať v roku 2024 ako Spotify Podcast

Ako rozumne investovať v roku 2024 ako Podcasts


Než sa pozrieme na tú konkrétnu príležitosť pre rok 2024, tak by som chcel zdôrazniť, že som presvedčený o tom, že pri investovaní je vždy najdôležitejšie mať ten dlhodobý pohľad a nebo ak chcete taký nadhľad. A aby ste porozumeli, prečo si to myslím alebo prečo som o tom presvedčený, tak sa s vami pozrieme na dva grafy, ktoré nám práve pomôžu získať takú tú perspektívu taký ten väčší obraz.

História akciového trhu - Býči a medvedí trh za 73 rokov

Na prvom grafe vidíme vývoj indexu SMP 500, teda zjednodušene 500 najväčších amerických firiem a vidíme tu vývoj tohto indexu za posledných 73 rokov. Modré časti grafu nám ukazujú takzvaný býčí trh. Sú to obdobia, kedy trh rastie a naopak tie oranžové obdobia nám ukazujú takzvaný medvedí trh, ktorý reprezentuje obdobia kedy trh klesá. Medveďí trh presejšie znamená, že trh je v poklese o 20 a viac percent.

Keď sa pozrieme na tento graf, tak vidíme, že väčšinu období za posledných 73 rokov boli trhy v býčom trhu, teda oveľa viac, ako boli v medveďom trhu. Konkrétne býčí trh trval v priemere 5,5 roka a medveďí trh trval v priemere menej ako 1,3 roka.

Verím, že tento pohľad pomôže vidieť, že z dlhodobého pohľadu, trh rastie a áno, občas tam budú dočasné prepady, ale netreba sa toho obávať, nemalo by nás to od investovania vôbec odradiť.

Býči a medvedí trh za 73 rokov

Býči a medvedí trh za 73 rokov. Zdroj: RBC GAM, Bloomberg

História akciového trhu - 12,1% je priemerná ročná výkonnosť za 95 rokov

Na druhom grafe ostaneme pri indexe S&P 500, ale teraz sa pozrieme ešte na dlhšiu históriu a to 93 rokov, čo je naozaj dlho a asi väčšina z nás sa ani takého veku nedožije. Na tomto grafe nám zelené stĺpce ukazujú kalendárne roky, kde tento index skončil v plusových hodnotách a dokonca vidíme konkrétnu výkonnosť v danom roku.

V spodnej časti grafu, tie červené stĺpce ukazujú konkrétne poklesy. Takže to je veľmi podobný pohľad na ten index, ako bol ten prvý graf, ale jedná o pohľadu. Na tom prvom sme videli, ako dlho trval ten býčí a medveďí trh a tu konkrétne vidíme, aké výnosy dosiahol index S&P 500 za posledných 23 rokov a samozrejme aj aké poklesy, pretože občasné poklesy k investovaniu patria. A na tomto grafe vidíme, aby sme to spočítali, tak priemerný výnos za tých 23 rokov je 12,1% ročne, čo si myslím, že je celkom slušné.

S&P 500 história 95 rokov

Historická výkonnosť indexu S&P 500 za 95 rokov. Zdroj: Finasko, Ycharts

Investičná príležitosť roku 2024.

Ako asi dobre viete, tak posledné dva roky bola hlavnou skloňovanou témou v médiách vysoká inflácia. Centrálne banky práve kvôli vysoké inflácii museli zvyšovať úrokové sadzby, pretože to je asi najefektívnejší spôsob, ako dostať infláciou na dlhodobú cielenú úroveň, ktorá sa pohybuje v pásme 2-3%.

Asi najdôležitejšia otázka pre rok 2004 preto je, kedy začnú centrálne banky znižovať úrokové sadzby. A my sa teraz pozrieme na to, prečo je to tak dôležitá otázka a prečo sa za odpoveďou na túto otázku otvára možno skvelá investičná príležitosť pre rok 2024 a je celkom možné, že to bude aj najzaujímavejšia investičná príležitosť vášho života.

Keď centrálkne banky začnú znižovať úrokové sadzby, tak na 99% sa stanú dve veci.

Keď centrálny banky začnú znižovať úrokové sadzby, tak sa na 99% stanú dve veci.

Prvá vec - akciový trh

KeĎ akciový trh zaznamená tento signál, tak sa pravdepodobne opäť vráti do plynulejšieho rastu. Dnes žijeme v dobe, keď sa úrokové sadzby ešte stále držia na vyšších hodnotách a nezačali klesať, ale napriek tomu na akciovom trhu už je cítiť optimizmus pretože trhy vždy predvídajú budúcnosť.

Centrálne banky už dávajú signály, že sa nechystajú zvyšovať úrokové sadzby, čo samozrejme neznamená, že sa to nemôže stať. Väčšina analytikov sa zhoduje, že úrokové sadzby sa zvyšovať už nebudú. Akciový trh už je preto dnes viac optimistický, takže ako len začnú klesať úrokové sadzby, určite to bude na akciovom trhu cítiť.

Druhá vec - dlhopisový trh.

Dlhopisový trh bude podľa mňa práve tou investičnou príležitosťou roku 2024.

Dlhopisový trh veľmi pravdepodobne, a nebojím sa povedať, že na 99% zažije, veľmi významné oživenie, ktoré tu už dlho nebolo. A prečo je tomu tak? Určite ste už počuli poučku, že keď úrokové sadzby rastú, tak ceny dlhopisov klesajú a samozrejme naopak, keď úrokové sadzby klesajú, tak ceny dlhopisov rastú. Ale väčšina ľudí vlastne nevie, ako si to má predstaviť. Ja vám dnes ukážem na konkrétnom príklade, čo to vlastne znamená, ako si to máte predstaviť a prečo by ste v tom mohli vidieť zaujímavú investičnú príležitosť?

Pomôžeme si k tomu tabuľkou, aby to bolo dobre vidieť. A tabuľke nižšie vidíte, aký má vplyv zmena úrokových sadzieb na hodnotu alebo na cenu dlhopisu. V ľavej časti vidíme americké štátne dlhopisy z rôznou dobou splatnosti pre náš príklad, ktoré použijem americké dlhopisy 20 ročné, to znamená z dobou splatnosti 20 rokov. V pravom stĺpci vidíme, čo sa stane, ak by úroková sadzba klesla o 300 bázických bodov. 300 bázických bodov sú 3%. Ak by úroková sadzba klesla o 3%, americké štátne dlhopisy z dobou splatnosti 20 rokov by nám priniesli dodatočný výnos 53%.

Vplyv úrokových sadzieb na cenu dlhopisov. Zdroj: Bloomberg

Ja si myslím, že to je naozaj zaujímavé, a možno si hovoríte teraz, či je vôbec možné, že klesnú úrokové sadzby o 3%. To bohužiaľ nevie momentálne asi ani FED, ale len pre predstavu, aktuálne je úroková sadzba v USA v pásme 5,25 až 5,5% a pred Covidom bola úroková sadzba na úrovni 2,5%, čo je vlastne o 3% menej ako je teraz.

Keď sa pozrieme na iné hodnoty v tej tabuľke, napríklad keby úrokové sadzby klesli o 150 bázických bodov, teda o 1,5%, tak 20 ročný štátny dlhopis, by priniesol extra výnos na úrovni 26%.

Za mňa to môže byť skvelá a dosť významná príležitosť. Nezabudnite však, že portfólio by malo byť vždy diverzifikované, nemali by tam byť len dlhopisy. V dlhodobom portfóliu by mali byť akcie, dlhopisy, reality, alternatívne investície. V rámci taktickej alokácie môžeme využiť jedinečnú príležitosť, ktorú nám trh prináša a môžeme na tom realizovať dodatičný výnos.

Ak neinvestujete, alebo si nie ste istý, či investujete rozumne, tak využite možnosť nezáväznej konzultácie so mnou.