7 neštandardných tipov pre efektívne investovanie v roku 2024

Nový rok prichádza s novými výzvami a možnosťami pre investovanie. V tomto článku sa pozrieme na tipy, ktoré vám pomôžu investovať efektívne v roku 2024. a spravovať vaše finančné prostriedky tak, aby sa zvýšila ich hodnota v čase. Bez ohľadu na to, či ste skúsený investor alebo začiatočník, tieto rady vám môžu byť nápomocné pri dosahovaní vašich finančných cieľov.

Tento článok si môžete vypočuť aj ako podcast:

1. Zvýšte pravidelné investície o úroveň Inflácie

Ak už investujete pravidelne, dôležité je mať na pamäti vplyv inflácie. Inflácia postupne znižuje reálnu hodnotu vašich investícií. Preto by ste mali zvýšiť svoje pravidelné investície minimálne o úroveň inflácie, aktuálne teda +/- 6 %. V prípade, že si môžete zvýšiť svoje investície o 10 %, tým lepšie.

Tento krok je dôležitý, pretože investovanie má za cieľ zhodnocovať vaše peniaze v budúcnosti. Zvýšením investícií nad infláciu sa uistíte, že dosiahnete reálny rast vašich finančných aktív. Je to jednoduchý, ale efektívny spôsob, ako chrániť svoje investície pred vplyvom inflácie a zabezpečiť si lepšiu finančnú budúcnosť.

 2. Začnite investovať, ak ešte neinvestujete.

Pre tých z vás, ktorí ešte nezačali investovať, je dôležité si uvedomiť, že investovanie nie je len možnosťou, ale skôr nevyhnutnosťou pre vašu budúcnosť. Držanie peňazí na bežnom účte, sporiacom účte, alebo v poistných produktoch môže často viesť k postupnému strácaniu hodnoty týchto peňazí, práve v dôsledku inflácie, nízkeho zhodnotenia a pri niektorých produktoch aj vysokých poplatkov.

Investovanie vám umožňuje zhodnocovať peniaze a dosahovať lepšie výnosy na dlhšiu dobu. Ak máte rodinu alebo iné záväzky, investovanie môže byť tiež spôsobom, ako zabezpečiť pokojnejšiu budúcnosť a finančnú stabilitu.

 3. Zvýšte si finančnú a investičnú gramotnosť.

Investovanie je komplexným procesom, a preto je dôležité zlepšovať svoju finančnú a investičnú gramotnosť. Existuje mnoho spôsobov, ako to dosiahnuť. Môžete začať čítať knihy o investovaní, sledovať finančné články a podcasty, alebo si pozerať vzdelávacie videá na platformách ako YouTube. Kľudne môžete začať sledovať aj môj YT kanál.

Snažte sa neustále sa vzdelávať a byť informovaní o rôznych aspektoch investovania. Investičný svet je dynamický a mení sa, a preto je dôležité byť v obraze a prispôsobovať svoju stratégiu novým informáciám a trendom ak je to vhodné.

Dokonca aj venovanie iba 10 minút mesačne vzdelávaniu môže mať dlhodobé výhody.

Zlepšenie svojej finančnej gramotnosti vám pomôže lepšie porozumieť investičným nástrojom a stratégiám, čím zvýši šance na dlhodobé zhodnocovanie finančného majetku.

4. Uistite sa, že máte dlhodobú rozumnú investičnú stratégiu.

 Ľudia majú tendenciu myslieť si, že otvorením investičného účtu máme automaticky dlhodobú investičnú stratégiu. Toto však nie je pravda. Investovanie vyžaduje dôkladný plán a zvolenie vhodnej stratégie, ktorá je v súlade s vašimi cieľmi a toleranciou k riziku.

 Je dôležité venovať dostatočný čas na rozpracovanie svojej investičnej stratégie a sledovať ju v čase. Mala by byť založená na vašich dlhodobých finančných cieľoch a na vašej schopnosti tolerovať riziko. Ak sa menia vaše ciele alebo životné okolnosti, môže byť potrebné prispôsobiť aj vašu stratégiu.

 Dlhodobá investičná stratégia by mala byť rozumná a dobre premyslená, aby vám pomohla dosiahnuť vaše finančné ciele bez zbytočného rizika. Je to jeden z kľúčov k úspešnému investovaniu. Ak si pri čítaní týchto riadkov hovoríte, že vlastne neviete, či máte vôbec nejakú stratégiu, tak je čas spozornieť a dať tento nedostatok čím skôr do poriadku. Ak by ste privítali pomoc, tak využite nezáväznú investičnú konzultáciu.

5. Nepodliehajte trendom a predpovediam.

Ak máte už vypracovanú dlhodobú rozumnú investičnú stratégiu, je dôležité ju dôsledne dodržiavať a nenechávať sa ovplyvňovať krátkodobými trendmi a predpoveďami trhu. Trh sa neustále mení a môže byť ťažké odolať pokušeniu zmeniť svoju stratégiu na základe aktuálnych udalostí alebo trendov.

Držanie sa svojho plánu a dlhodobej stratégie vám môže pomôcť dosiahnuť lepšie výsledky. Predpovedanie trhu je ťažké a nepresné a pokus o časovanie trhu môže viesť k zbytočným stratám.

Ak máte dôveru vo svoju dlhodobú investičnú stratégiu, môžete si byť istí, že ste na správnej ceste k dosiahnutiu svojich finančných cieľov.

 6. Investujte s daňovým oslobodením.

Ak investujete na Slovensku, môžete využiť niektoré daňové výhody spojené s určitými investičnými nástrojmi. Tieto výhody môžu zvýšiť vaše výnosy a pomôcť vám ušetriť peniaze na daniach.

Je dôležité mať informácie o dostupných daňových výhodách a vedieť, ako ich využiť. Môžete tak ušetriť až 19%, ktoré by ste inak zaplatili na daniach. Viete, či produkty, ktoré používate na sporenie, alebo investovanie umožňujú ušetriť na daniach 19%?

Aj keď daňová optimalizácia nemusí byť hlavným dôvodom pre investovanie, môže to byť dôležitým faktorom pri rozhodovaní o vhodných investičných produktoch a fondoch.

 7. Vyjasnite si priority pre rok 2024..

Nakoniec asi to najdôležitejšie. je dôležité si stanoviť priority a ciele na rok 2024. Je to krok, ktorý môže byť spojený s investovaním, ale nemusí. Ide o to, aby ste si uvedomili, čo je pre vás osobne a finančne dôležité a ako by ste mali spravovať svoj čas, peniaze a majetok vôbec, aby ste dosiahli svoje ciele.

 Môžete si položiť otázky, ako napríklad: "Aké sú moje finančné ciele na tento rok?" alebo "Ako môžem vylepšiť svoju finančnú situáciu?" Rozhodovanie o prioritách môže byť nápomocné pri správe vašich financií a investícií.

 V roku 2024 môžete dosiahnuť finančný úspech tým, že budete nasledovať tieto jednoduché, ale účinné princípy investovania. Nezabudnite zvýšiť svoje pravidelné investície o výšku inflácie, začnite investovať, ak ešte neinvestujete, zlepšite si svoju finančnú a investičnú gramotnosť a uistite sa, že máte dlhodobú rozumnú investičnú stratégiu.

Nenechajte sa zviesť krátkodobými trendmi a predpoveďami trhu, a využite dostupné daňové výhody. Nakoniec, stanovte si svoje priority a ciele na rok 2024, aby ste mohli správne riadiť svoje finančné prostriedky.


 Prajem vám v roku 2024 osobný aj investičný úspech.

Ak by ste sa chceli pridať k spokojným klientom, tak mi napíšte, rád vám pomôžem.