Otázka, ktorá mení investovanie

Dnes by som sa s vami chcel podeliť o jednu zásadnú myšlienku, ktorá sa týka investovania. Žijeme v dobe, kde bankový systém často redukuje investovanie len na dve základné otázky: "Akú sumu chcete investovať?" a "Na ako dlho chcete investovať?" Avšak, existuje jedna kľúčová otázka, ktorá sa väčšinou prehliada, a tá znie: "Prečo vlastne investujete a aký je váš cieľ?"

Mnoho klientov prichádza s predstavou o sume, ktorú chcú investovať, ale často bez jasného zámere alebo vízie, ako im majú investície v budúcnosti slúžiť.

Toto je podobné ako stavanie domu bez plánov – môžete stavať, ale výsledok nemusí byť taký, ako ste očakávali. Preto je kriticky dôležité mať jasný investičný cieľ, ktorý vás nasmeruje k vhodným finančným nástrojom a čo je ešte dôležitejšie, k rozumnej dlhodobej investičnej stratégii. A tá vám potom pomôže s tým, že sa váš investičný zámer stane realitou.

Článok si môžete pozrieť tiež ako video, alebo vypočuť ako podcast:

Pozrite si YouTube video k článku

Vypočujte si tento článok ako podcast na Spotify

Vypočujte si tento článok ako podcast Podcasts

Akú sumu chcete investovať?

Pri prvej otázke „akú sumu chcete investovať“, je dôležité zamyslieť sa nad tým, prečo práve túto sumu. Je dôležité mať na pamäti, že finančné plánovanie by malo zahŕňať aj ohľad na neočakávané situácie. Mali by ste mať bokom uložený trojnásobok nevyhnutných mesačných výdavkov pre prípad neočakávaných udalostí, ako napríklad pokazené auto, alebo spotrebič. Celý zvyšok vašich prostriedkov by ste mali rozumne investovať

Rozumným investovaním myslím diverzifikované portfólio, ktoré by malo zahŕňať akcie, dlhopisy, peňažné aktíva, reality a v prípade väčších súm aj alternatívne investície.

Dĺžka investovania

Druhá otázka sa týka dĺžky investovania. Z dlhoročnej praxe viem, že mnohí bez väčšieho premýšľania odpovedajú, že chcú investovať na 3 až 5 rokov, čo je naozaj krátkodobý pohľad. Vtedy kladiem doplňujúcu otázku: A čo bude potom? Nasleduje TICHO, alebo odpoveď NEVIEM. Ak toto nemáte jasné, tak budete mať tendenciu investovať krátkodobo a krátkodobé investície opakovať. A to je škoda, pretože pri krátkodobých investíciách by vám každý solídny poradca mal zostaviť portfólio s nízkou volatilitou (kolísaním) a to ale znamená, že bude logicky aj nižší zisk. Čím dlhší je investičný horizont, tým menej vás bude trápiť kolísanie trhu a môžete pokojne prevážiť akcie, ktoré dlhodobo prinášajú vyšší výnos.

Musíte myslieť dlhodobo a strategicky. Ak máte dlhodobé ciele, ako je slušná životná úroveň na dôchodku alebo vzdelanie detí, potom by ste mali naozaj starostlivo a s rozvahou nastavovať reálny investičný horizont.

Záver

Investovanie nie je len o číslach a percentách; je to o správnom nastavení vašich cieľov a stratégie. Ak vám tento prístup dáva zmysel a chceli by ste ho aplikovať na svoje investície, tak môžete využiť nezáväznú konzultáciu so mnou.