Dve investičné NOVINKY – iBonds a Bond Ladder.

V tomto článku sa budem venovať dlhopisom a mám pre to tri dobré dôvody, prečo by ste ich mali zvážiť. Ak dočítate až do konca tak sa dozviete o dvoch novinkách, ktoré sú v západnom svete bežnou praxou už od druhej svetovej vojny a od januára je možné ich zaradiť do portfólia konečne aj na Slovensku.

Tento článok si môžete pozrieť na YouTube alebo vypočuť aj ako podcast:

Pozrite si tento článok ako YouTube video

Vypočujte si tento článok ako Spotify Podcast

Vypočujte si tento článok ako Podcasts

Poďme si zhrnúť tie tri dôvody, ktoré ma viedli k napísaniu tohto článku.

1.     Dlhopisy by mohli byť atraktívnym aktívom v roku 2024. Ak vás zaujíma prečo, odporúčam pozrieť video na mojom YT kanáli, alebo vypočuť Podcast s  epizódou, kde som sa tomuto témou venoval podrobnejšie.

2.     Väčšina bežných ľudí nerozumie dlhopisom a často si ich zamieňa s termínovanými vkladmi. Niet sa čomu čudovať, vzhľadom k používaniu termínov ako "pevný výnos", "fixný výnos" a podobne, čo môže byť mätúce.

3.     Novinka na slovenskom trhu Bond Ladder zložený z iBondov.

Čo dlhopisy sú a ako fungujú

Pre tých z vás, ktorí nie sú celkom oboznámení s tým, čo dlhopisy sú a ako fungujú, pokúsim sa o stručné a jednoduché vysvetlenie. Predstavte si dlhopis ako zmluvu, kde jedna strana požičiava druhej konkrétnu sumu peňazí na určitú dobu a tá strana, ktorá si požičiava, sľubuje, že peniaze vráti na konci dohodnutej doby a zaplatí úroky. Napríklad dlhopis môže byť na 10 000 eur, na 5 rokov s úrokom 7%.

Dve podmienky pre úspešnú investíciu do dlhopisu.

V ideálnom svete by dlhopisy boli skvelou investičnou príležitosťou, pretože by sme všetko vopred vedeli a nečakalo by nás žiadne prekvapenie. Avšak nežijeme v dokonalom svete, a preto je potrebné splniť niekoľko podmienok pre úspešnú investíciu. Spomeniem dve hlavné. Prvá podmienka je správny výber emitenta, teda toho, komu požičiavate peniaze. Druhá podmienka je, aby mal emitent dobrý projekt, pretože na ten si od vás požičiava a vy chcete, aby vám na konci peniaze vrátil.

Dlhopisy sa delia podľa rizikovosti.

Na rozvinutých investičných trhoch sa dlhopisy delia na dlhopisy investičného stupňa a dlhopisy neinvestičného stupňa. Investičné stupne majú rating AAA až BBB-, zatiaľ čo neinvestičné stupne majú rating BB+ až D.

Rizikovosť dlhopisov

Zdroj: etrade.com

Rozumnejšie je nakupovať dlhopisy cez fondy.

Môže sa zdať, že voľba je jednoduchá, ale na Slovensku narazíte na problém, že slovenské dlhopisy nemajú žiadny rating. Pre väčšinu ľudí je zložité aby si sami vyhodnotili rizikovosť dlhopisu a vedeli posúdiť vhodnosť konkrétneho dlhopisu.

Podľa môjho názoru je pre väčšinu bežných ľudí rozumnejšie nakupovať dlhopisy cez fondy, ktoré umožňujú pokryť niekoľko rizík naraz.

Keď investujete cez fondy, môžete si vybrať, akú investičnú spoločnosť zvolíte, aký typ fondu si vyberiete, či to budú fondy investujúce iba do dlhopisov investičného stupňa alebo do dlhopisov neinvestičného stupňa, ktoré môžu prinášať vyšší výnos. Máte možnosť zvoliť medzi klasickými podielovými fondmi alebo ETF fondmi, ktoré majú tú výhodu, že ak držíte investíciu dlhšie než jeden rok, nemusíte platiť dane.

Dlhopisové fondy ale majú jednu nevýhodu. Neustále dokupujú nové dlhopisy, takže sa mení výnos do splatnosti a nemôžete s výnosom presne kalkulovať dopredu. Ako riešenie tohto problému môžete zvoliť fondy s investičnou stratégiou Buy&Watch, alebo Buy&Monitor, kde sa nakúpia dlhopisy a držia sa do splatnosti.

NOVINKA – Bond Ladder / Dlhopisový rebrík zložený z iBonds

Teraz sa dostávame k tej novinke, o ktorej som písal na začiatku článku. Jedná sa o Bond Ladder, ktorý bol na slovenský trh uvedený v januári 2024. Bond Ladder, alebo dlhopisový rebrík, je skvelým spôsobom, ako mať vyriešenú dlhopisovú časť vášho portfólia. Aktuálne ponúkame tri dlhopisové rebríky pre všetkých klientov a pre väčších klientov s kapitálom na investovanie nad 100.000 EUR vieme pripraviť dlhopisový rebrík na mieru podľa požiadaviek a očakávaní klienta.

Príklad dlhopisového rebríka / Bond Ladder zloženého z firemných dlhopisov.

Tento rebrík má štyri stupienky, pričom každý stupienok reprezentuje jeden iBond s pevnou dobou splatnosti v decembri rôznych rokov. Keď sa jeden iBond splatí, automaticky sa nakúpi ďalší stupienok na rebríku.

Zdroj: https://www.ishares.com/us/resources/tools/ibonds

Ak vás zaujala možnosť investovať do dlhopisového rebríka, alebo hľadáte iné investičné riešenie na mieru a disponujete čiastkou na investovanie 50 000 eur a viac jednorázovo, alebo 500 EUR a viac pravidelne mesačne, tak môžete využiť nezáväznú konzultáciu so mnou, rád sa vám budem venovať a verím, že pre vás nájdeme vhodné riešenie.