Viete kam uložiť peniaze aby sa zhodnotili?

Úrok 1,8% na termínovanom vklade vám peniaze reálne nezhodnotí!

Stále viac Slovákov je nespokojných s nízkym zhodnotením svojich úspor. Najvyšší úrok ponúka aktuálne  (k 4.4.2019) J&T na svojom päťročnom  termínovanom vklade a to 1,8%, čo nestačí ani na vyrovnanie inflácie, ktorá je za posledné obdobie nad 2%. Ak necháte svoje peniaze na termínovaných vkladoch, tak máte v podstate garantované, že ich hodnota bude nižšia ako keď ste ich vkladali. V číslach budete mať viac, ale kúpite si za menej, lebo hodnota peňazí klesne práve vďaka vyššej inflácii. To predsa nedáva zmysel, lebo keď idete použiť produkt ako termínovaný vklad, tak to robíte preto aby sa peniaze zhodnotili a nie aby mali nižšiu hodnotu.

Inšpirujte sa rozvinutými krajinami  - začnite investovať.

Nad čím ostáva podľa môjho názoru zdravý rozum stáť je fakt, že Slováci majú dlhodobo  väčšinu peňazí ani nie na termínovaných vkladoch, ktoré som spomenul vyššie, kde sú podľa NBS aktuálne necelé 4 mld. eur, ale väčšina peniazí leží na bežných účtoch, kde je aktuálne zhodnotenie reálne  0%. Podľa NBS majú Slováci na bežných účtoch aktuálne viac ako 17 miliárd. Ak patríte do skupiny, ktorá má takto uložené svoje úspory, peniaze z dedičstva, alebo zisky z podnikania, tak by bolo vhodné si zodpovedať otázku prečo to robíte, lebo či už vedome, alebo nevedome, dovoľujete aby vaše peniaze strácali na hodnote. Bankám to samozrejme vyhovuje, lebo vaše peniaze požičajú niekomu inému formou spotrebného úveru za 5-8% ročne. Myslím, že je načase nechať sa inšpirovať rozvinutými krajinami, kde už aj široká verejnosť vie, že pokiaľ chcete peniaze dlhodobo zhodnotiť, tak ich musíte investovať a nie používať klasické vkladové produkty bank.


zdroj: pixabay

zdroj: pixabay


Ako je to s ochranou vkladov v bankách?

Jedným z dôvodov prečo veľa ľudí stále používa najmä vkladové produkty bánk môže byť  presvedčenie, že peniaze v banke majú chránené a keby ich investovali, tak chránené nebudú. Ako to teda je? Áno je pravda, že podľa zákona je každý bankový vklad chránený až do výšky 100.000 € Fondom na ochranu vkladov (FOV), do ktorého banky povinne prispievajú. V čase písania tohto článku (4.4.2019) ešte nie je zverejnená výročná správa FOV, preto použijem posledný dostupný údaj z výročnej správy FOV z roku 2017: “Fond ochrany vkladov vykazuje ku dňu 31.decembra 2017 Fond príspevkov vo výške 257 292 351 €“. Len na bežných účtoch majú Slováci viac ako 17 miliárd. Nepíšem to preto aby som spôsobil paniku a chaos a ani nezastávam názor, že vo FOV musí byť rovnaká suma ako majú klienti vložené, to je nezmysel. Ide skôr o to, že je dobré si uvedomiť, že keby došlo ku krachu viacerých bánk, tak reálne budú mať klienti právny nárok na svoj vklad, ale druhá vec je kedy sa ku svojim peniazom dostanú. V minulosti skrachovali na Slovensku štyri banky, vyplácanie trvalo v všetkých prípadoch cca 3 roky. Netreba teda panikáriť, ale je dobré vedieť realitu a nepredstavovať si, že pri krachu banky prídem do FOV a vyberiem si bez problémov svoje vklady do 100.000 €. a odídem.

Ako je to s ochranou vkladov pri investovaní?

Ľudia väčšinou nevedia, že aj pri investovaní existuje tiež forma ochrany podobne ako v banke. Túto poskytuje Garančný fond investícií (GFI), ktorý je zriadený zákonom č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách.  GFI podlieha dohľadu NBS a za chránený klientsky majetok poskytuje fond náhradu do výšky 50.000 EUR. Podobne ako FOV ani GFI nedisponuje sumou, ktorá by bola schopná pokryť všetkým klientom investície do 50.000 €, ku koncu roka 2017 bolo vo fonde necelých 6 mil.€. AJ to však rovnako platí, že je takmer nemožný scenár, že by všetci skrachovali naraz.

Je lepší Termínovaný VKLAD, alebo INVESTOVANIE?

V súčasnosti je na slovenskom trhu neúrekom možností čo robiť s peniazmi. Nižšie spomeniem niektoré z nich aby ste si vedeli jednotlivé možnosti porovnať a urobiť vlastný názor. Vychádzam z toho, že väčšina Slovákov si nebude chcieť otvárať obchodné účty u brokera aby si nakupovala sama fondy, alebo obchodovala aktívne na burze, ani nebudem brať do úvahy špekulácie s kryptomenami, diamantmi a podobne. Nižšie spomenuté možnosti patria k štandardným finančným produktom, sú dostupné pre širokú verejnosť a nevyžadujú nevyhnutne aktívnu starostlivosť.


zdroj: pixabay

zdroj: pixabay


Aby ste si vedeli predstaviť aký je rozdiel v zhodnotení pri použití jednotlivých možností, tak budem používať vždy sumu 10.000 € a dobu 5 a 10 rokov, výšku inflácie 2% ročne a reálne zhodnotenie jednotlivých produktov dosiahnutých za posledných 10 rokov. Poplatky ani dane v tomto porovnaní nebudem brať do úvahy. Sú iste dôležité, ale poradca vám môže dať zľavu, alebo nemusí a výsledok by bol hneď iný. Rovnako výsledky v minulosti nie sú garantované v budúcnosti. Tu nám ide o ilustráciu porovnanie jednotlivých možností.  Každý vklad a investícia sa musí posudzovať individuálne. Vkladať aj investovať je samozrejme možné aj nižšie čiastky, jednorazovo  obvykle od 1.000 € a tiež je možné a veľmi to odporúčam odkladať pravidelne a dlhodobo.

Ak chcete zhodnotenie 1,8% ročne:

Ak nemáte veľké očakávanie na zhodnotenie a neprekáža vám, že peniaze stratia trocha na svojej hodnote, tak Termínovaný vklad je to najvýkonnejšie, čo pri vkladových produktoch máte k dispozícii. Zhodnotenie najviac 1,8% ročne dosiahnete pri viazanosti svojho vkladu na 5 rokov

Jednorazový vklad – ÁNO

Pravidelné vklady – nie sú možné

Garantované zhodnotenie - ÁNO (jeho výška však nepostačí na ochranu hodnoty peňazí pred infláciou.

Predčasný výber pokiaľ je možný, tak obvykle bez nároku na vyplatenie úrokov, alebo ich časti, napríklad za posledný rok, respektíve za rok v ktorom predčasne peniaze vyberáte.

Simulácia 5 a 10 rokov (pri výpočte bola použitá najvyššia aktuálna úroková sadzba 1,8%)


vlastný výpočet

vlastný výpočet


Pokiaľ chcete dosiahnuť vyššie zhodnotenie ako na termínovanom vklade, tak musíte vymeniť svet vkladových produktov za svet investícií.

Najväčším rozdielom medzi vkladovými produktami a investičnými je v tom, že pri investičných produktoch nemáte garantované minimálne zhodnotenie, čo sa môže javiť ako nevýhoda, ktorá je však vyvážená z druhej strany zhodnotením, ktoré nie je limitované a pokiaľ si zvolíte vhodný nástroj (produkt), tak zhodnotenie bude obvykle vyššie ako pri termínovanom vklade.

Ak chcete zhodnotenie 3-4,5% ročne:

Pri očakávanom zhodnotení okolo 3% ročne sú zaujímavou možnosťou realitné fondy domácich slovenských správcovských spoločností IAD Investments a Prvej Penzijnej. Realitné fondy investujú ako aj názov napovedá do realít, primárne do nehnuteľností a majetkových účastí v realitných spoločnostiach. V oboch prípadoch sa zhodnotenie pohybuje okolo 3% ročne už po odrátaní správcovského poplatku.

Realitný fond IAD Investments má aktuálne veľkosť 202 mil. €.

Realitný fond Prvej Penzijnej má aktuálne v správe 742 mil. €.

Jednorazový vklad – ÁNO

Pravidelné vklady – ÁNO

Porovnateľné zhodnotenie tiež môžete dosiahnuť v Stabilnom fonde Prvej penzijnej, ktorý má síce krátku históriu, ale mal by viac menej kopírovať podkladové portfólio fondu J&T bond, ktoré je zamerané najmä na projekty skupiny J&T.

 Realitný a Stabilný fond Prvej Penzijnej nespomínam preto, že by som ich nejako preferoval, ale aktuálne prebieha od 1.4.2019 akcia na investovanie do týchto fondov BEZ vstupného poplatku, čo znamená, že hneď pri vstupe ušetríte 1-3% (obvyklé poplatky pri týchto typoch fondov), čo môže byť zaujímavé pre niektorých konzervatívnejších investorov, ktorých neoslovia ďalšie možnosti spomenuté nižšie.

Ak chcete využiť akciu bez vstupného poplatku, tak musíte dodržať minimálnu dobu investície, ktorá je pri Realitnom fonde 2 roky a pri Stabilnom fonde 1 rok.

Simulácia 5 a 10 rokov (pri výpočte použité historické zhodnotenie realitného fondu Prvej Penzijnej)


vlastný výpočet

vlastný výpočet


Ak chcete zhodnotenie 10% ročne:

Ak chcete aj dlhodobo dosahovať takéto zhodnotenie, tak sa budete musieť zamerať na aktívne riadené akciové fondy veľkých svetových správcov. Na Slovensku je k dispozícii takmer 200 takýchto fondov ktoré môžete mať vo svojom portfóliu. Na výber sú fondy s rôznym zameraním. Môžete si vybrať napríklad podľa geografického zamerania či chcete globálny fond, ktorý investuje do akcií firiem z celého sveta, alebo sa zameriava iba na Európu či USA. Inou možnosťou je napríklad sektorové zameranie či už na technólógie, alebo zdravotníctvo.

Jednorazový vklad – ÁNO

Pravidelné vklady – ÁNO

Uvediem pre ilustráciu jeden z mojich obľúbených fondov zameraný na technológie, Franklin Technology Fund. Za posledných 10 rokov dosahuje zhodnotenie 21,15% ročne.

Simulácia 5 a 10 rokov (pri výpočte použité historické zhodnotenie fondu Franklin Technology fund)


vlastný výpočet

vlastný výpočet


Ak chcete zhodnotenie 10% ročne a ešte byť aj “TRENDY:

Nie je to tak dávno, čo aj Slováci konečne dostali možnosť investovať do pasívnych indexových ETF fondov. Bolo to možné aj v minulosti, ale komplikovanejšie, dnes už je investovanie do pasívnych indexových ETF  fondov dostupné bez problémov pre každého.

Jednorazový vklad – ÁNO

Pravidelné vklady – ÁNO

Aj pri ETF fondoch platí, že si môžete vybrať z fondov rôzneho zamerania.

Čím sú indexové ETF fondy zaujímavé a odlišné oproti aktívne riadeným fondom spomenutým vyše?

Ako príklad uvediem ETF S&P 500. S&P 500 sleduje každý rok 500 najúspešnejších amerických firiem.

Indexový ETF fond S&P 500 kopíruje tento zoznam prvých 500 firiem a investuje do ich akcií. Portfólio manažér tohto fondu teda nerozmýšľa do ktorých firiem by investoval, jednoducho iba skopíruje zoznam 500 najúspešnejších amerických firiem. Vďaka tomuto prístupu majú tieto fondy veľmi nízke správcovské poplatky. Druhou významnou odlišnosťou, ktorú spomeniem, že pokiaľ investujete do tohto typu fondov a držíte investíciu viac ako jeden rok, tak výnos z tejto investície je oslobodený od dane. Keď sa pozrieme na simuláciu nižšie, tak vidíme, že pokiaľ by sme do tohto fondu investovali 10.000€ pred 10 rokmi, tak by bol zisk 33.534€. Daň z výnosov vo výške 19% by bola štandardne vo výške 6.371€.AK investujete cez ETF, tak ste takúto sumu ušetrili.

Simulácia 5 a 10 rokov (pri výpočte použité historické zhodnotenie fondu S&P 500)


vlastný výpočet

vlastný výpočet


Okrem termínovaného vkladu sa dá do všetkých fondov investovať  jednorazovo, ale aj pravidelne. Jednou z výhod pravidelného investovania je, že sa nezaväzujete k pravidelným platbám ako ste zvyknutí napríklad pri poistke, alebo hypotéke. Nie je teda problém, keď nejaký čas investujete menej, alebo vôbec.

Na záver sa pozrime na porovnanie všetkých spomenutých možností

Aká by bola hodnota vašej investície 10.000€, keby ste ju urobili pred 5, alebo 10 rokmi a tiež aká by bola hodnota tejto investície po zohľadnení inflácie, tiež po 5 aj 10 rokoch. Opakovanie je matka múdrosti, tak pripomeniem, že minulé výnosy spomenutých fondov nie sú zárukou budúcich výnosov.


vlastný výpočet

vlastný výpočet


Ak vás niektorá z možností zaujala, chceli by ste možnosti skombinovať, alebo sa dozvedieť viac, tak vám rád pomôžem. Napíšte mi správu a v krátkom čase Vás budem kontaktovať ja, alebo moja asistentka a verím, že nájdem vhodné riešenie aj pre Vás a budete sa tak môcť pridať ku spokojným klientom.