Investovanie je dnes už pre každého!

AKO na investovanie v roku 2019?

Článok by ste mali čítať pokiaľ máte, alebo by ste chceli mať zaujímavú finančnú rezervuchceli by ste aby sa vám peniaze v nej zhodnocovali viac ako doteraz keď ste používali iba bežný či sporiaci účet, termínovaný vklad, stavebné sporenie, či kapitálové (KŽP), alebo investičné poistenie (IŽP).

Finančná rezerva sa vám v budúcnosti zíde napríklad na financovanie bývania, dôchodok, štúdium detí, alebo čokoľvek iné. Je to ako keby ste chceli začať športovať, ale doteraz bol váš jediný pohyb cesta do práce, do obchodu, nenáročná turistika pár razy do roka a občas bicykel. Potrebujete jednoduchý návod ako začať a následne získať návyk.


zdroj: pixabay

zdroj: pixabay


Článok by ste radšej nemali čítať, pokiaľ ste aktívny investor, trader, alebo fanúšik alternatívneho investovania, lebo budete mať tendenciu porovnávať neporovnateľné. Je to ako keby vrcholový športovec čítal o tom ako sa začať hýbať, aké sú základné princípy cvičenia a stravovania. Dosť pravdepodobne by ho to nudilo, lebo to už má dávno za sebou a sám by o tom mohol písať.

Cieľom článku je ukázať aké možnosti má človek, ktorý sa chce posunúť o krok ďalej a doteraz používal iba základné produkty ako napríklad bežný účet, sporiaci účet, sporenie alebo investovanie cez poistku, termínovaný vklad alebo stavebné sporenie.

Viete prečo vaše peniaze strácajú hodnotu?

Dokonca aj keď neurobíte žiadne zlé finančné rozhodnutie tak o časť peňazí prídete.

Pýtate sa ako je to možné? Môže za to INFLÁCIA. TU si môžete prečítať čo inflácia znamená, alebo vám ušetrím jeden klik a trocha času a zjednodušene vysvetlím.

Dnes si kúpite za 212,89 EUR to isté ako by ste si kúpili pred 10 rokmi za 115 EUR a to isté, čo by ste si kúpili pred 20 rokmi za 100 EUR. Peniaze jednoducho strácajú svoju kúpnu silu.

Keď ste si pred 10 rokmi chceli kúpiť niečo za 100 EUR, tak dnes vám nebude stačiť 100 EUR, ale budete potrebovať 115 EUR. Výpočet je urobený na tejto kalkulačke. Výšku inflácie meria a zverejňuje Štatistický úrad SR. V roku 2018 bola výška inflácie 2,5% p.a. (ročne).

Vaše peniaze museli teda v roku 2018 zarobiť aspoň 2,5% aby si zachovali svoju hodnotu. Pokiaľ však používate najrozšírenejšie produkty ako bežný účet, sporiaci účet, sporenie alebo investovanie cez poistku, termínovaný vklad alebo stavebné sporenie, tak vám na 99% zarobili menej ako 2,5%.


zdroj: pixabay

zdroj: pixabay


Aj tak sa vaše peniaze nezhodnocujú! - máme stále rovnako

Ak je cieľom aby sa peniaze zhodnotili, tak nemôžeme byť spokojný ani v prípade, že sme dosiahli v roku 2018 zhodnotenie 2,5%, lebo sme síce zachovali kúpnu silu našich peňazí, ale nezhodnotili sme ich. Čo môžete urobiť?

Je to v podstate jednoduché. Jeden z mojich najobľúbenejších výrokov hovorí: „ Pokiaľ chceš iné výsledky ako si mal doteraz, tak musíš niečo zmeniť“. Keď robíme stále dookola rovnaké veci, tak budeme mať stále rovnaké výsledky. Platí to aj vo financiách. Keď používame stále rovnaké produkty , tak budeme dosahovať adekvátne výsledky.

Všetci moji klientom už prešli od bežných produktov k investovaniu a môžete to teda urobiť aj vy. Už som to viackrát v článkoch spomínal, ale znovu poznamenám, že investovanie nie je iba pre bohatých, ale je dnes dostupné úplne pre každého. Mojimi klientmi sú úspešný podnikatelia, manažéri, právnici, lekári, ale aj bežné rodiny.

Keď sa rozhodnete pre investovanie tak aké sú možnosti?

Pravidelné aj jednorazové investovanie vám ponúka naozaj veľa možností. Niektoré sú viac vhodné, iné menej, niektoré sú viac rizikové, iné menej. Keď ste doteraz používali produkty, ktoré som už spomínal, teda bežný účet, sporiaci účet, sporenie alebo investovanie cez poistku, termínovaný vklad alebo stavebné sporenie, tak si nemyslím, že je úplne vhodné namiesto kroku urobiť skok a pustiť sa do obchodovania na burze, experimentovať s kryptomenami, diamantami a podobne. Pokiaľ radi riskujete, alebo vám to dáva zmysel, tak to samozrejme môžete urobiť, máme predsa slobodu a nakoniec, jedná sa o vaše peniaze.

Namiesto odvážneho a možno aj riskantného skoku urobte prvý smelý, ale zároveň pevný a sebaistý krok smerom k investovaniu a začnite používať podielové a indexové fondy.

Na Slovensku máte na výber z viac ako 1200 rôznych fondov. Môžete si vybrať podielové fondy, ktoré sú zamerané na akcie, podielové fondy zamerané na dlhopisy, podielové fondy zamerané na sektory ako je napríklad zdravotníctvo, alebo technológie. Tiež sa môžete rozhodnúť či si vyberiete podielové fondy orientované na vyspelé trhy USA, Európy, alebo skôr vsadíte na rozvíjajúce sa trhy, ktoré majú zaujímavý potenciál. Tiež vás môžu zaujať podielové fondy orientované na nehnuteľnosti, teda realitné fondy a to slovenské, alebo zahraničné. Ďalšou možnosťou sú byť indexové fondy, tak zvané ETF, ktoré sú stále viac populárne kvôli nižším poplatkom v porovnaní s podielovými fondmi. Vidíte, že je z čoho vyberať.

Skvelá správa je, že vyše spomenuté možnosti neznamenajú, že si musíte vybrať iba jednu, alebo druhú. Môžete mať individuálne portfólio v ktorom môžete mať kľudne aj všetky možnosti. Netvrdím, že to je najlepšie riešenie, ani to univerzálne neodporúčam, len chcem poukázať na neskutočné flexibilitu a možnosti.

Investovanie a riziko - nebojte sa toho!

Ľudia si často myslia, že investovanie je rizikové, že môžu prísť o všetky peniaze. Keby sme zobrali do úvahy úplné extrémy , tak teoreticky také možnosť existuje, ale to teoreticky je potom tiež možné, že sa zajtra ráno nezobudíte, alebo sa vám dnes večer pokazí počítač, či auto, chápete čo tým myslím.

Podielové fondy majú práve s ohľadom na riziko obrovskú výhodu a tou je rozkladanie rizika. V praxi to funguje tak, že správca podielového fondu nakupuje do fondu viac titulov. Vysvetlím to na konkrétnom príklade.

Napríklad fond orientovaný na technológie Franklin Technology Fund A(acc)EUR. Tento fond je orientovaný na akcie firiem zameraných na technológie a komunikačné služby, čo aj prezrádza jeho názov. Jeho manažér teda nakupuje akcie rôznych technologických firiem. K 31.12.2018 boli v tomto fonde nakúpené akcie 74 rôznych firiem, medzi ktorými boli napríklad známe spoločnosti ako je MICROSOFT, AMAZON, APPLE, VISA alebo MASTERCARD. Fond má aj z dlhodobého pohľadu veľmi peknú ročnú výkonnosť. posúďte sami.


zdroj: EIC

zdroj: EIC


Riziko je teda rozložené do 74 rôznych firiem (ku dňu 31.12.2018). Uznajte sami, aké je pravdepodobnosť, že skrachuje naraz všetkých 74 firiem? Asi sa zhodneme, že úplne teoreticky to možné je, ale v praxi je takýto scenár nereálny. Silné a prosperujúce firmy to vždy boli, sú a budú. Možno sa zlúčia s inou firmou, možno sa časom zamerajú na iný biznis, ale budú tu. Riziko v tomto prípade spočíva skôr v tom, že tieto firmy a teda aj tento podielový fond nebudú stále len iba rásť. Raz to bude kvôli politickej regulácii, inokedy kvôli nie úplne vydarenému produktu, alebo daňovej reforme a niekedy to bude iba kvôli tomu, že média kvôli sledovanosti začnú viac používať slovo kríza a ľudia v panike začnú vyberať svoje investície a to sa odrazí aj na výkonnosti akcií a v konečnom dôsledku aj fondu, ktorý má tieto akcie nakúpené. Obvykle je len otázkou času, ktorý tieto firmy potrebujú na to aby sa s konkrétnou situáciou vysporiadali. Keď si v grafe nižšie pozrieme vývoj tohto podielového fondu za posledných 12 rokov, tak vidíme, že boli aj obdobia poklesov, lebo tie sú vždy ako som pred chvíľou spomenul, ale aj napriek tomu fond dlhodobo dosahuje zaujímavé zhodnotenie cez 19% ročne za posledných 10 rokov.


zdroj: EIC

zdroj: EIC

Je to jeden konkrétny príklad. Niektoré fondy majú nakúpených aj 150 rôznych akcií, alebo dlhopisov, čo znamená, že riziko je naozaj naširoko rozložené.

Dajme si ešte iný príklad. Predstavte si najbližšie krajské mesto a vyberte si 50 dlhodobo najúspešnejších firiem, ktoré v tomto meste podnikajú. Môže to byť vyhlásený mäsiar, kaderníctvo, pivovar, predajňa bicyklov, právnická kancelária, lekárska klinika, proste akákoľvek úspešná firma, ktorá je v meste povedzme aspoň 20 rokov a darí sa jej. Keby ste mohli do týchto vybratých firiem investovať. Báli by ste sa, že všetkých 50 skrachuje a vy prídete o všetky svoje peniaze? Dúfam, že odpoveď je nie, veľmi ťažko by sa niečo také mohlo stať.

Verím, že sa mi podarilo vysvetliť a rozptýliť strach z rizika pri investovaní do podielových fondov. Riziko pri investovaní do podielových fondov je skôr v neistote budúceho vývoja, to znamená, že aj keď sa podielovému fondu bude dlhodobo dariť, tak občas bude mať aj poklesy z dôvodov, ktoré som už načrtol. Poklesy k investovanie jednoducho patria rovnako ako rast. Aj v prírode sa nám striedajú ročné obdobia, Niektoré máme radšej ako iné, ale bez ohľadu na to sa striedajú a keď máme najradšej leto, tak si po jeho skončení musíme jednoducho rok počkať dokiaľ nepríde to ďalšie. Ono iste príde, len niekedy skôr a inokedy neskôr.

Pokiaľ máte čas a chuť na študovanie a porovnávanie fondov, tak prvý krok od bežných produktov k investovaniu môžete urobiť sami. Keď to nie je úplne vaša "šálka kávy", tak vám rád pomôžem prvý krok k investovaniu urobiť.

Stačí keď mi pošlete krátku správu cez kontaktný formulár nižšie a po kliknutí na tlačítko chcem poradiť vás následne budem kontaktovať a podľa vašich požiadaviek vám navrhnem vhodné riešenie. Iné riešenie bude pre niekoho, kto chce investovať mesačne napríklad na dôchodok a iné pre toho, kto má už nejaké úspory a chce ich už zhodnocovať a nie je spokojný s ponukami základných produktov..

Teším sa na možnú spoluprácu s vami.