Investičný koktail, alebo ako efektívne investovať.

Investovanie by mala byť prvá možnosť a nie posledná!

Tento článok začnem odvážnym tvrdením, že investovanie je z dlhodobého pohľadu jediná možnosť ak chcete dosiahnuť aby vaše peniaze nestratili na svojej kúpnej sile, teda zachovali si svoju hodnotu a tiež aby sa zhodnotili.

Možností ako sa dá dnes investovať je naozaj veľa, od podvodných a pochybných ponúk kadejakých predajcov, cez alternatívy ako sú kryptomeny, alebo investície do nehnuteľností, ďalej dlhopisy finančných žralokov, alebo aj iných menších firiem, akcie, podielové fondy a ETF. Zoznam by mohol pokojne pokračovať, ale nie je to téma tohto článku.


cosmopolitan-831733_1920.jpg

zdroj: pixabay


Teraz sa vrátim k názvu článku. Čo je koktail? Definíciu nájdete na wikipedii, ale všetci samozrejme vieme, že koktail je zmiešanie niekoľkých nápojov, alebo iných ingrediencií prípadne pridanie ovocia, sirupov. Neznamená to však, že čokoľvek zmiešame dokopy, tak z toho bude dobrý koktail a tu je pointa dnešného článku. Platí to rovnako v bare ako aj vo financiách. Zrejme najmladším a tiež najpopulárnejším drinkom sveta je Cosmopolitan. Spojenie vodky, likéru triple sec a limetkového a brusnicového džúsu sa stalo obľúbeným najmä počas posledných dvadsiatich rokov, najmä vďaka seriálu Sex v meste. Jeho pôvod je nejasný, zrejme však vznikol v roku 1985 ma Floride (zdroj magazin). Sú presne dané ingrediencie, ktoré musíte použiť a poradie miešania je často tiež dôležité. Ak by ste miešali tento nápoj a namiesto vodky by ste použili Jegermaistra a namiesto brusnicového džúsu by ste použili ananásový džús, tak bol by to síce tiež vo svojej podstate koktail, ale chutil by úplne inak a možno by ani nechutil.

Presne toto sa stane ako si svoje finančné portfólio namiešate z produktov, ktoré spolu veľmi nesedia a nedopĺňajú sa, alebo dokonca sú nevhodné. Z mojej dlhoročnej praxe počas ktorej s klientmi hovorím o osobných financiách môžem jednoznačne konštatovať, že veľa ľudí má nechutné finančné koktaily. Ak ste človek, ktorému nie je ľahostajné čo sa deje s jeho peniazmi a nie ste spokojný so zhodnotením aké ste doteraz dosiahli, tak tento článok je presne pre vás.


zdroj: flickr

zdroj: flickr


Najpopulárnejší finančný koktail

Rovnako ako som trocha vyššie rovno uviedol najpopulárnejší nápojový koktail, tak aj v rámci finančných produktov spomeniem rovno koktailového favorita a tým sú indexové ETF (Exchange-traded fund).

ETF sú fondy, ktoré sú obchodované na burze a ich jednoznačnou výhodou je, že pokiaľ držíte investíciu dlhšie ako 1 rok, tak je výnos oslobodený od dane. Spomedzi ETF sa ešte treba užšie zamerať na indexové ETF a to najmä z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je, že sú nákladovo lacnejšie a druhým dôvodom je, že sú transparentnejšie, alebo možno lepšie povedané predvídateľnejšie. Pozrieme sa čo to v praxi znamená.

Indexové ETF sú lacnejšie

Ak si idete niečo kúpiť do obchodu a môžete si rovnaký, alebo veľmi podobný produkt kúpiť lacnejšie, tak asi väčšina z nás to urobí. Pri fondoch by to preto malo platiť rovnako. Klasické aktívne riadené akciové fondy majú správcovské/manažérske poplatky bežne od 1,5-2,5% ročne. Finta je v tom, že klient to väčšinou ani nezistí, lebo tento typ poplatku sa strháva z výkonnosti ešte pred zverejnením konečného zhodnotenia. Ak teda má fond manažérsky poplatok povedzme 2% ročne a nájdeme si informáciu, že výkonnosť je 8% ročne, tak tento fond v skutočnosti zarobil 10% ročne, ale správca fondu si zobral svoju odmenu 2% a preto je konečné zverejnené zhodnotenie/výkonnosť 8% ročne. Indexové akciové ETF majú väčšinou manažérsky poplatok okolo 0,5% ročne a niekedy aj menej. Musíte uznať, že je to dosť podstatný rozdiel.

Indexové ETF sú predvídateľnejšie

Ak investujete do klasického aktívne riadeného akciového fondu, tak manažér tohto fondu aktívne vyberá aké akcie do fondu nakúpi. Musí sa riadiť štatútom fondu, čo je niečo ako „rodný list“ v ktorom je jasne zadefinované, ktoré akcie môže nakupovať. Ak sa napríklad jedná o akciový fond zameraný na USA, tak manažér nebude môcť kúpiť do fondu akcie  európskej firmy aj keby chcel, ale bude musieť vyberať iba z amerických akcií, ale je to jeho voľba, či sa zameria na veľké firmy, alebo naopak malé firmy, alebo ako sa povie „z každého rožka troška“, čo môže byť samozrejme tiež zadefinované v štatúte fondu.

Pri indexovom akciovom ETF to funguje úplne inak. Vysvetlím to na konkrétnom fonde, napríklad na iShares Core S&P 500. Jedná sa o fond od jedného z najväčších svetových správcov Black Rock, ktorý spravuje okrem iného aj financie centrálnym bankám. Časť názvu tohto fondu S&P 500 tam nie je náhodou.


zdroj: eic

zdroj: eic

Čo znamená skratka S&P 500?

Skratka S&P 500 má dve časti. Prvou je S&P, či je skratka pre ratingovú agentúru Standard & Poor's. Jedná sa o ratingovú agentúru, ktorej história siaha viac ako 150 rokov. S&P poskytuje informácie o trhu vo forme úverových ratingov, výskumu a myslenia v 28 krajinách po celom svete.

Druhá časť je číslo 500, ktoré zjednodušene povedané vyjadruje skupinu 500 najväčších (podľa hodnoty) amerických spoločností kótovaných na burzách NYSE a NASDAQ. Týchto 500 najväčších firiem tvorí INDEX, ktorý existuje od roku 1923 a neskoršie bol v roku 1957 rozšírený na súčasných 500 spoločností. Ak sa pozriete na graf výkonnosti fondu, ktorý kopíruje index S&P 500, poskytne vám to prehľad o najvyšších a najnižších úrovniach amerického hospodárstva v obdobiach rastu a recesie.

 Ľudsky a zjednodušene povedané, každý rok je vybraných podľa presnej metodiky 500 najväčších amerických firiem a tie tvoria INDEX.

Teraz sa vrátime k indexovému fondu iShares Core S&P 500. Tento fond od správcu Black Rock je naviazaný práve na index S&P 500, preto je táto skratka aj v názve fondu. V praxi to znamená, že manažér tohto fondu sa musí držať tohto indexu, teda tohto zoznamu 500 najväčších amerických firiem a môže investovať iba do nich. Ak teda investujete do indexového fondu iShares Core S&P 500, tak v konečnom dôsledku investujete do 500 najväčších amerických firiem.

Pokiaľ teda investujete do indexového ETF, ktorý kopíruje S&P 500, napríklad spomenutý iShares Core S&P 500,  tak z dlhodobého pohľadu ste stavili na to najlepšie z amerického trhu a nemali by ste byť sklamaní. Opäť zjednodušene povedané, nemusíte sa trápiť, ktorým firmám sa najlepšie darí, či si držia svoju pozíciu na trhu, alebo ich konkurencia prevalcovala, alebo dokonca skrachovali. Index to sleduje za vás.

Na ilustráciu tohto posledného odstavca použijem moju obľúbenú animáciu od spoločnosti Interbrand, ktorá ukazuje vývoj 15-tích najväčších svetových značiek. Je na nej pekne vidieť ako sa poradie výrazne zmenilo za posledných 18 rokov. Určite si to pozrite, trvá to necelých 6 minút a verím, že to bude aj pre vás zaujímavé.


zdroj: interbrand.com


Indexov ako je S&P 500 je veľa, niektoré sú akciové, iné dlhopisové. Spoločné majú to, že vždy reprezentujú konkrétnu časť trhu, alebo odvetvia a ak investujete do indexového fondu, ktorý je naviazaný na niektorý z indexov, tak viete presnejšie do čoho investujete.

Ak vás článok zaujal a chceli by ste vymeniť svoj súčasný finančný koktail za ten, ktorý sa radí medzi najpopulárnejšie, teda namiešaný z indexových ETF, tak ma kontaktujte, rád vám pomôžem.