AKÝ BUDE MAŤ BREXIT VPLYV NA NAŠE ÚSPORY?

To je otázka, ktorú tera dostávam veľmi často. Pýtajú sa ma na to moji klienti, píšu mi ľudia cez Facebook stránku „Financie ľudskou rečou“ a tiež cez moju web- stránku.

Moju odpoveď na túto otázku si  môžete pozrieť v krátkom videu, ktoré som pre vás natočil (kde inde ako v Londýne, ktorý je považovaný za svetové finančné centrum).

ODPOVEĎ JEDNOU VETOU.

Keby som mal na odpoveď k dispozícii iba jednu vetu, znela by asi takto:

„Pokiaľ investujete v mene EUR a nemáte v portfóliu vyložene britské dlhopisy, alebo akcie britských firiem, tak BREXIT na vaše úspory nebude mať podľa mňa z dlhodobého pohľadu nijaký vážnejší dopad“.

 

PROGNÓZY DO BUDÚCNA SÚ AKO PREDPOVEĎ POČASIA.

Keďže žijeme v dobe, kedy je všetko so všetkým prepojené, jednotlivé krajiny sú ovplyvňované politikou a to nielen lokálnou, ale aj globálnou, importom a exportom a tak je zrejmé, že každá vážnejšia udalosť istým spôsobom finančné trhy ovplyvní. Mám dojem, že od roku 2008 sa aj prognózy finančných analytikov veľmi podobajú na súčasné predpovede počasia. Vždy ma pobaví, keď počujem predpoveď typu: „Cez víkend očakávame prúdenie teplého frontu od východu, môžete sa teda tešiť prevažne na slnečné počasie. Miestami bude oblačno a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj prehánky a búrky“. Vidíte, že okrem snehu a krupobitia je tam zahrnuté vlastne úplne všetko, takže ak na víkend plánujete výlet s rodinou, bude lepšie sa pripraviť na všetky scenáre počasia.

Podobne je to aj s finančným a kapitálovým trhom. Keď sa udeje nejaká významná udalosť, ľudia sú zmätení, lebo nevedia, či a aký dopad to bude mať na ich krajinu a najmä na ich osobné financie.

Zoberte si len posledných 10 rokov, kedy sa toho vo svete udialo naozaj dosť. Spomeniem iba  niektoré z udalostí, ako napríklad finančná kríza, situácia s Gréckom, nedávny konflikt Rusko verzus Ukrajina, dlhodobý pokles ceny ropy. Teraz sa pozrite na svoje investície a sporenia a celkovo na svoj každodenný život. Vidíte nejakú zásadnú zmenu? Pokiaľ nie ste bohatý investor na pokročilejšej úrovni znalostí v oblasti investovania, ktorý nakupuje napríklad komodity a dlhopisy zahraničných krajín a nemáte svoje peniaze v aktuálne „problémových“ krajinách, alebo nie ste majiteľom firmy, ktorá exportuje svoje produkty do zahraničia a veľká časť produkcie je orientovaná na krajiny, ktoré boli, alebo sú predmetom „problémových“ udalostí, tak si myslím, že keby ste nepozerali správy, možno by ste ani nevedeli, že sa niečo udialo. S Brexitom, pokiaľ k nemu vôbec dôjde, to bude podľa môjho názoru veľmi podobné. Pri rozhovoroch, ktoré som v Londýne mal, je zrejmé, že veľa ľudí je s výsledkom referenda nespokojných. Začínajú protesty a spisujú sa petície, aby sa referendum opakovalo.

ČO MÔŽEM UROBIŤ JA?

Bolo by dosť naivné myslieť si, že sa to nejako vyrieši a už bude dobre. Takmer s istotou sa dá povedať, že sa budú objavovať stále nové situácie, ktoré tu ešte neboli, nové anomálie, s ktorými sa bude svet musieť vysporiadať. Bolo to tak vždy v minulosti, je to tak teraz a bude to tak aj v budúcnosti. S väčšinou udalostí my ako jednotlivci nemôžeme urobiť aj tak nič – okrem toho, že vyslovíme svoj názor, prípadne si ako poniektorí v kruhu priateľov a známych zanadávajú na politikov.

To, čo môže každý z nás urobiť, je to, že budeme múdro spravovať svoje financie. V praxi to znamená, že sa nenecháme nahovoriť od hocikoho na kadejaký „výhodný“ produkt, ale budeme používať na zhodnotenie svojich peňazí zmysluplné produkty.

Stiahnite si zadarmo E-book s radami, ktoré vás ochránia proti „finančným šmejdov“ – stiahnuť zadarmo TU

Väčšina nových klientov, ktorí ma oslovujú najmä cez internet, už niečo o osobných financiách prečítala a niekde vo vnútri cítia, že produkty, do ktorých dávajú svoje financie, nie sú asi tie najvýhodnejšie (väčšinou sa jedná o kapitálové a investičné poistenie). Obvykle ma žiadajú, aby som im pomohol prehodnotiť ich rozhodnutia, ktoré v minulosti urobili, keď podpísali rôzne poistenia a sporenia, pripadne investičné programy. Mojím cieľom je, aby rodinné alebo osobné financie boli zmysluplne nastavené, aby sa platilo iba to, čo je nevyhnutné a aby sa maximálne šetrilo na poplatkoch, ktoré sú často netransparentné.

BUDEME ROZKLADAŤ RIZIKO.

Nemusíte byť skúsený finančník, aby ste chápali základný princíp ochrany peňazí pred rizikom. Používam na to nasledujúce prirovnanie: „Keď nesieš vajcia, tak ich nedávaj všetky do jednej tašky, ale rozdeľ ich na dve časti a každú daj do inej z tašiek. Keby si spadol, tak zrejme väčšinu vajec v jednej taške rozbiješ, ale tie, ktoré sú v druhej taške, s veľkou pravdepodobnosťou zachrániš, lebo intuitívne jednu ruku s jednou taškou zdvihneš počas pádu hore“. Pri výbere sporenia, alebo produktu na investovanie je to rovnaké. Nedávajte peniaze na jedno miesto, ale rozdeľte ich, aby ste sa preventívne ochránili pred rizikom. Dnes je k dispozícii naozaj veľa kvalitných produktov, ktoré môžeme na zhodnotenie svojich financií použiť, stačí si len správne vybrať.

Pošlite mi správu, pokiaľ vás tiež zaujíma či sú produkty, ktoré platíte pre vás vhodné, alebo sa zaujímate priamo o možnosti investovania do podielových fondov.

 

 
image123
 

autor: Petr Hechtberger – menovaný spoločnosťou Fincentrum a.s. ako TOP finančný sprostredkovateľ.

Pomáham klientom vyberať také finančné produkty, ktoré riešia ich potreby a zároveň dbám na to aby platili iba to, čo je nevyhnutné. Píšem a hovorím o financiach ľudskou rečou, teda tak aby každý rozumel o čom je reč. Nepoužívam odborné výrazy a pokiaľ áno tak ich zrozumiteľne vysvetlím. Je podľa mňa dôležité aby klient presne vedel čo bude platiť a prečo a to vrátane poplatkov ešte skôr ako niečo podpíše.