INVESTOVANIE – TIPY NA ZAUJÍMAVÉ PODIELOVÉ FONDY ČASŤ 1.

INVESTOVANIE DO FONDOV JE PRE KAŽDÉHO !

Investovanie-dovoľte-peniazom-pracovať-pre-Vás.jpg

Investovanie do podielových fondov si v ostatných rokoch získava stále viac pozornosti širokej verejnosti. Najbežnejším dôvodom je nespokojnosť ľudí, ktorí používajú iba bežné bankové produkty. Keď sa totiž takíto klienti na konci roka pozrú na bankový výpis a vidia aký „zisk“ im priniesli ich peniaze uložené na bankových účtoch alebo v masovo predávaných produktoch, sú dosť znechutení. Hľadajú preto alternatívu, ktorou práve investovanie do podielových fondov bezpochyby je. Je to práca s peniazmi o „level“ vyššie.

V minulom článku na tému investovanie som sľúbil,  že postupne predstavím podielové fondy, ktoré používam na zhodnotenie svojich peňazí a zaraďujem ich do portfólií aj svojim klientom. Jednotlivé fondy sa dajú kombinovať a investovanú čiastku je možné percentuálne rozdeliť. Pravidelné investovanie je možné od 20 € mesačne a jednorazové investovanie od 1000 €. Niekedy sa môže človeku zdať, že investovať mesačne 20 € ani nemá cenu, ale určite to nie je pravda.

Predstavte si napríklad, že sa mladému páru narodí dieťa a rozhodnú sa pravidelne mu investovať sumu 20 € mesačne na obdobie 18 rokov. K 18. narodeninám budú mať našetrené viac ako 8.000 €, z ktorých môžu financovať napríklad vysokú školu, kúpiť prvé auto, zaplatiť študijný pobyt v zahraničí, alebo čokoľvek iné. Pritom nejde o 18-ročnú viazanosť, k peniazom majú po celú dobu voľný prístup. Výber je bez poplatkov a trvá obvykle 14 dní.

Každý klient je iný a preto informácie a názory, ktoré vo všetkých svojich článkoch uverejňujem, nie sú investičným odporúčaním.

ZDARMA si môžete stiahnuť môj eBook 10 KĽÚČOVÝCH OTÁZOK pred podpisomNájdete tu okrem iného aj rady čomu sa pri investovaní vyhnúť a na čo si dať pozor.

Predstavte si napríklad, že sa mladému páru narodí dieťa a rozhodnú sa pravidelne mu investovať sumu 20 € mesačne na obdobie 18 rokov. K 18. narodeninám budú mať našetrené viac ako 8.000 €, z ktorých môžu financovať napríklad vysokú školu, kúpiť prvé auto, zaplatiť študijný pobyt v zahraničí, alebo čokoľvek iné. Pritom nejde o 18-ročnú viazanosť, k peniazom majú po celú dobu voľný prístup. Výber je bez poplatkov a trvá obvykle 14 dní.

Každý klient je iný a preto informácie a názory, ktoré vo všetkých svojich článkoch uverejňujem, nie sú investičným odporúčaním.

ZDARMA si môžete stiahnuť môj eBook 10 KĽÚČOVÝCH OTÁZOK pred podpisomNájdete tu okrem iného aj rady čomu sa pri investovaní vyhnúť a na čo si dať pozor.

PRE KAŽDÉHO JE VHODNÝ INÝ DRUH FONDU!

Dovolím si tvrdiť, že investovanie do podielových fondov je vhodné pre každého, nakoľko súčasný kapitálový trh ponúka rádovo stovky podielových fondov.

Niektoré sú vhodnejšie pre klientov, ktorí sú skôr opatrnejší a majú konzervatívny prístup. V tejto kategórii sú zaujímavé napríklad niektoré realitné fondy, dlhopisové fondy, prípadne fondy, ktoré vyhlasujú garantované zhodnotenie.

Iné sú vhodnejšie pre klientov, ktorí, keď sa povie investovanie, očakávajú aj atraktívne zhodnotenie a sú ochotní akceptovať istú mieru rizika. V tejto kategórii sú jednoznačnou voľbou akciové fondy a zmiešané fondy.

Potom tu máme tretiu skupinu a to je zlatá stredná cesta, teda klienti, ktorí od investovania očakávajú zaujímavý zisk, ale zároveň nechcú isť do rizika.  Zdá sa mi, že tu sa nájde asi väčšina ľudí, ktorí sa o investovanie začínajú ešte len zaujímať, alebo ľudia, ktorí už síce investujú, ale je to pre nich stále niečo nové a majú skôr pocit, že investovanie do podielových fondov ešte neovládajú natoľko, aby sa odvážili presunúť svoje peniaze do akciových fondov.

KRITÉRIÁ PRE VÝBER PODIELOVÉHO FONDU

Každý človek má na investovanie iný pohľad a sú pre neho vhodnejšie iné podielové fondy ako pre iného. Preto vždy predstavím jeden dlhopisový fond a jeden akciový alebo zmiešaný fond. Vybral som fondy, ktoré spĺňajú nasledovné kritériá:

HISTÓRIA

Aj keď historické výnosy nie sú pre investovanie zárukou výnosov v budúcnosti, historické údaje majú cennú vypovedajúcu schopnosť. Za ostatných 10 rokov sme zažili veľa udalostí, ktoré poznačili ekonomiku celosvetovo. Zo všetkých spomeniem iba tie, ktoré boli najviac medializované: realitná bublina, finančná kríza, Grécka kríza, kríza USA, prudký pokles zlata a ropy a napokon konflikt Ruska & Ukrajiny.

Pokiaľ sa podielový fond, do ktorého investujem, dokázal v minulosti vysporiadať s týmito udalosťami, možno predpokladať, že to bude tak isto aj v budúcnosti. Vždy vyberám fondy, ktoré majú históriu ideálne 10 rokov, minimálne však vznik v roku 2009. Všetky fondy, ktoré na investovanie používam, boli schopné prejsť v období do 5 rokov „rekonvalescenciou“ a prekonať pôvodnú hodnotu pred ostatným poklesom.

 
investovanie-história.jpg

TREND & VOLATILITA

investovanie-trend-volatilita1.png

Investovanie do fondov odporúčam klientom na obdobie 5 rokov a viac a to v prípade, že riešime pravidelné mesačné aj jednorazové investovanie. Na požiadavku viem samozrejme riešiť aj individuálne požiadavky na kratšie obdobie. Investovanie je dlhodobá záležitosť a preto je dôležité, aby mal váš podielový fond dlhodobo rastový trend.

Pokiaľ je fond v období 5 rokov v mínusových číslach, je to podľa môjho názoru dosť zlé. Žiaľ, takéto fondy veľmi často nachádzam v existujúcich portfóliách klientov. Najčastejšie majú ľudia do podielových fondov zainvestované svoje peniaze cez poisťovňu, ale niekedy dokonca aj cez banku, kde im „odborne poradila teta za prepážkou“. Mám rád fondy, ktoré nemajú vysokú volatilitu (kolísanie). Fond, ktorého graf vyzerá ako Vysoké Tatry, by som bežnému človeku asi neodporúčal.

PRIEMERNÉ ZHODNOTENIE

Ako som už spomínal, investovanie je väčšinou dlhodobá záležitosť a preto by nás malo z dlhodobého hľadiska priemerné zhodnotenie zaujímať viac, než napríklad zhodnotenie za minulý rok, alebo dokonca ešte za kratšie obdobie. Tu je veľký priestor, kde môže investor urobiť osudovú chybu. Nové fondy často zvyknú vystreliť smerom hore a urobia za krátke obdobie zaujímavé zhodnotenie, ktoré je však dlhodobo nereálne a neudržateľné. Pokiaľ vám niekto ponúka úžasný fond, nenechajte sa nalákať na zhodnotenie za krátke obdobie. Výbornou pomôckou vám môže byť 10 KĽÚČOVÝCH OTÁZOK
pred podpisom, ktoré si môžete ZDARMA stiahnuť TU

 
investovanie-priemerné-zhodnotenie.jpg

Pri období 5 rokov je podľa mňa triezve očakávať pri akciových fondoch zhodnotenie 7% p.a. (t.j. ročne, z lat. per annum) a pri konzervatívnych fondoch, ako sú napríklad realitné alebo dlhopisové, povedzme 4% p.a.

POĎME SA POZRIEŤ NA DNEŠNÉ DVA FONDY, KTORÉ BY MOHLI BYŤ SÚČASŤOU VÁŠHO PORTFÓLIA.

INVESTOVANIE S ATRAKTÍVNYM ZHODNOTENÍM – AKCIOVÝ FOND

V tejto kategórii sa dnes pozrieme na akciový podielový fond od spoločnosti Pioneer Investments, ktorej história siaha až do roku 1928. Tento správca má teda s investovaním skúsenosti pekných 85 rokov. Na Slovensku pôsobí skupina Pioneer Investments od roku 2001.

Názov fondu: Pioneer Funds – European Equity Value

ISIN: LU0313647520

Mena: EUR

Typ fondu: akciový

Primárny región: Európa

Výkonnosť fondu v číslach:

Výkonnosť fondu v EUR k 23.3.2015Kumulatívne (historicky)ročne (p.a.)

od založenia 12.12.2008130,20%14,20%

za posledných 5 rokov69,19%11,07%

za posledné 3 roky68,45%18,98%

za posledné 2 roky44,78%20,32%

za posledný rok24,04%

za posledných 6 mesiacov18,22%

za posledné 3 mesiace16,83%

za posledný 1 mesiac3,87%

od začiatku roka17,37%

zdroj: www.pioneerinvestments.sk

Investovanie-fond-Pioneer-Funds-European-Equity-Value.png

STRATÉGIA FONDU – AKO PREBIEHA INVESTOVANIE V TOMTO FONDE

Tento podfond sa snaží o zhodnotenie kapitálu v strednodobom až dlhodobom horizonte investovaním predovšetkým do diverzifikovaného portfólia akcií a s akciami spojených nástrojovvydaných spoločnosťami, ktoré sú zaregistrované, majú hlavné sídlo, alebo hlavnú časť podnikateľských aktivít v Európe. Podfond využíva „hodnotový“ štýl riadenia a snaží sa investovať do diverzifikovaného portfólia cenných papierov, ktoré sa predávajú za odôvodnené ceny alebo so zľavami vzhľadom na ich vnútorné hodnoty.

 

INVESTOVANIE PRE OPATRNEJŠÍCH  – DLHOPISOVÝ FOND

V tejto kategórii sa dnes pozrieme na dlhopisový  fond od spoločnosti Franklin Templeton, ktorej história siaha až do roku 1947. Jedná sa teda o správcu, ktorý má za sebou 68-ročné skúsenosti.

Názov fondu: Templeton Global Total Return

ISIN: LU0260870661

Mena: EUR

Typ fondu: dlhopisový

Primárny región: Global

 

Výkonnosť fondu v číslach:

Výkonnosť fondu v EUR k 23.3.2015kumulatívne (historicky)ročne (p.a.)

od založenia 1.9.2006149,1111,35%

za 5 rokov69,4310,10

za 3 roky36,0310,84

za 1 rok28,07 28,07

za 6 mesiacov13,09

za 3 mesiace10,39

za 1 mesiac3,29

od začiatku roka10,33

zdroj: www.franklintempleton.sk/

investovanie-fond-Templeton-Global-Total-Return-Fund-výkonnosť.png

zdroj: www.eic.eu/

STRATÉGIA FONDU – AKO PREBIEHA INVESTOVANIE V TOMTO FONDE

Cieľom fondu je maximalizácia celkovej návratnosti investície pomocou kombinácie úrokového výnosu, zhodnotenia kapitálu a menových ziskov prostredníctvom investovania do portfólia dlhových cenných papierov a dlhových obligácií vládnych, štátnych alebo firemných emitentov z celého sveta ako aj do niektorých finančných derivátov na investičné účely.

Pokiaľ máte záujem o investovanie, alebo chcete viac informácií tak mi pošlite správu, rád vám poradím.

Každý klient je iný a preto informácie, názory a skúsenosti, ktoré vo všetkých svojich článkoch uverejňujem, nie sú investičným odporúčaním.

 
ebook-icon.jpg
 

ZDARMA si môžete stiahnuť môj eBook 10 KĽÚČOVÝCH OTÁZOK pred podpisom“. Nájdete tu okrem iného aj rady, čomu sa pri investovaní vyhnúť a na čo si dať pozor ešte skôr, ako niečo „výhodné“ podpíšete!