Finančná nezávislosť vďaka investovaniu

Pri rozumnom investovaní si viete časom vybudovať finančný majetok, ktorý vám môže do konca života generovať pasívny príjem. Nemusíte byť finančný génius ani milionár, stačí, ak budete vytrvalí a hlavne musíte začať.

Jednoduchý príklad doživotného pasívneho príjmu

Ak by ste mali finančný majetok vo výške 100 000 EUR, môžete mať doživotne pasívny príjem okolo 500 EUR mesačne. Pri majetku vo výške 200 000 EUR by to bolo 1 000 EUR mesačne a tak ďalej. Ako je to možné? Je to celkom jednoduché, stačí, ak vašich 100 000 EUR bude zainvestovaných s dlhodobým výnosom 6% ročne. Hlavné akciové indexy dosahujú dlhodobé priemerné zhodnotenie 8-12% ročne, takže áno, 6% ročne je pri dlhodobom investovaní reálny ročný výnos.

Férová otázka znie: kde zoberiem 100 000 EUR?

Je jasné, že pokiaľ túto sumu nemáte, budete ju musieť dať dokopy. Doba, kedy dosiahnete potrebnú sumu, ktorá by vám generovala doživotne požadovaný pasívny príjem, sa samozrejme odvíja od toho, koľko ste schopní si pravidelne odkladať. Extrémne dôležité je, ako budete odkladať, alebo presnejšie povedané, aký produkt použijete. Podľa môjho názoru je pre väčšinu ľudí najefektívnejší spôsob ako to urobiť pravidelné investovanie. Pre niektorých to môže byť napríklad aj podnikanie.

Príklad:

Aby ste si to vedeli predstaviť, pozrite si prehľadnú tabuľku, v ktorej je uvedené, ako dlho a pri akej sume bude trvať dosiahnutie sumy 100 000 EUR, z ktorej by ste mohli čerpať doživotnú rentu vo výške 500 EUR mesačne.

Pre výpočet bol použitý dlhodobý výnos indexu S&P 500 10% p.a.

Samotné investovanie je samozrejme kľúčovým prvkom dosiahnutia finančnej nezávislosti, ale existuje ešte niekoľko ďalších faktorov, ktoré sú tiež dôležité.

Kroky k dosiahnutiu finančnej nezávislosti

Prvým krokom by malo byť stanovenie si cieľov a vytvorenie plánu, ktorý vám pomôže dosiahnuť finančnú slobodu. Aké sú vaše krátkodobé a dlhodobé ciele? Akým spôsobom chcete dosiahnuť svoju finančnú nezávislosť?

Druhým krokom je zvýšenie svojej finančnej gramotnosti. Čítajte knihy, články a sledujte videá o investovaní, finančnej gramotnosti a osobnom rozvoji. Učte sa od skúsených investorov a finančných poradcov. Získané vedomosti vám pomôžu lepšie porozumieť investičným produktom a vytvoriť efektívnejší plán.

Následne by ste mali zvážiť vhodné investičné produkty a určiť svoj investičný profil. Vhodný investičný profil zohľadňuje váš časový horizont, rizikovú odolnosť a investičné ciele. Zvážte, či preferujete investovať do akcií, dlhopisov, investičných fondov alebo nehnuteľností.

Nakoniec, nezabúdajte na priebežné sledovanie svojho portfólia a jeho prípadné prispôsobenie zmenám vo vašich cieľoch a investičnom profile. Investovanie je dlhodobý proces a pravidelné hodnotenie a úprava portfólia je dôležitou súčasťou úspešného investovania.

Pokiaľ vás myšlienka finančnej nezávislosti zaujala a chcete k nej smerovať, ale nechcete sa venovať čítaniu, sledovaniu informácií, ich vyhodnocovaniu a podobne, tak využite nezáväznú konzultáciu.

Potrebujete poradiť?

Ako investičný poradca som pripravený vám pomôcť s investovaním. Moja služba zahŕňa komplexný pohľad na vaše finančné ciele a situáciu a pomáha vám vybrať správne investičné nástroje, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše ciele. Nechajte sa profesionálne poradiť a vydajte sa na cestu k finančnej nezávislosti.


Tieto informácie a údaje sú určené na informačné účely a neznamenajú investičné poradenstvo. Vzhľadom na to, že vaše investičné rozhodnutia závisia od individuálnych záujmov, investičných cieľov a horizontov, ako aj ochoty akceptovať riziko, je na vás, aby ste zvážili, či vám tieto finančné produkty alebo operácie vyhovujú. Spoločnosť Hechtberger s.r.o. nezodpovedá za akékoľvek škody, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s vašimi investíciami do finančných produktov uvedených v týchto informáciách a údajoch. Zároveň vám neodporúčame používať poskytnuté informácie a údaje ako jediný základ pri rozhodovaní o vašich investíciách." Vhodnosť investičných produktov odporúčame konzultovať s licencovaným odborníkom.