Investujte rozumne a jednoducho kopírovaním indexu S&P 500

Čo by ste mi odpovedali na otázku: „Chceli by ste byť spolumajiteľom 500 najväčších a najziskovejších amerických firiem“? Nechce sa mi veriť, že by niekto odpovedal „Ja v žiadnom prípade NIE“.

Investovanie do akcií sa môže zdať pre mnohých ľudí príliš komplikované a riskantné. Len málokto má čas a skúsenosti sledovať trh a analyzovať jednotlivé firmy, aby si vybral tú správnu akciu. A aj keď sa niekto rozhodne investovať, obavy z rizika a neistoty ho môžu zastaviť.

V tomto článku vám ukážem, ako môžete byť jednoducho a rozumne spolumajiteľom týchto firiem a to bez toho, aby ste museli byť finančným géniov, alebo tráviť dlhé hodiny sledovaním trhov.

Ak to znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, tak sa nebojte, je to úplne reálne a môžete to dosiahnuť jednoduchým krokom – investovaním do indexu S&P 500.

Prečo je to také výhodné a ako to funguje?

Pokiaľ potrebujete kúpiť tužkové baterie do diaľkového ovládača a oproti Vám cez cestu je malý obchod s elektronikou, tak pravdepodobne si batérie kúpite tam a nepôjdete autom do supermarketu. Ak ale potrebujete urobiť veľký nákup, v ktorom budú potraviny, drogéria a aj tužkové baterie, tak je efektívnejšie navštíviť supermarket, v ktorom sa každý deň predáva obrovské množstvo tovaru a veľmi pravdepodobne tak kúpite všetko, čo potrebujete.

Podobne to funguje aj na akciovom trhu, kde investori nakupujú akcie rôznych firiem, v ktoré veria a chcú byť súčasťou ich podnikania. Pre bežného človeka je náročné a riskantné vyberať správne akcie a sledovať ich vývoj. Tu prichádzajú na scénu indexy a v našom prípade konkrétne index S&P 500, ktorý zahŕňa 500 najväčších a najziskovejších amerických firiem a investori môžu investovať do tohto indexu ako do celku.

Väčšina z nás by si určite neuvedomila, že keď si kúpime Coca-Colu, tak pomáhame vytvárať zisk firme z indexu S&P 500. Ale ak si ju už raz kúpime, prečo by sme sa nemohli stať aj jej súčasťou?

zdroj: EIC - historia fondu, ktorý kopíruje index S&P 500 - iShares Core S&P 500 UCITS ETF EUR

Výhody Indexu S&P 500

Investovanie do indexu S&P 500 ponúka množstvo výhod. Jednou z hlavných výhod je jednoduchosť a minimálne náklady. Sledovať trh a analyzovať jednotlivé firmy môže byť zložité a náročné, no pri investovaní do indexového fondu tieto úlohy nemusíte riešiť.

Okrem toho, investovanie do indexu S&P 500 zabezpečuje diverzifikáciu portfólia. Pretože fond zahŕňa 500 rôznych spoločností, riziko strát je rozptýlené a investori majú možnosť získať výnosy z rôznych sektorov ekonomiky.

Investovanie do indexu S&P 500 je však pomerne bezpečné a efektívne riešenie pre tých, ktorí chcú investovať do akcií, ale nemajú čas alebo skúsenosti na sledovanie trhu a výber jednotlivých firiem.

Po prečítaní tohto článku dúfam, že ste získali viac informácií o tom, ako môžete investovať rozumne a efektívne do akciového trhu a dosiahnuť svoje finančné ciele. Ak sa rozhodnete pre investovanie do indexu S&P 500, môže byť užitočné konzultovať s odborníkom na investovanie, ktorý vám môže pomôcť vybrať správny indexový fond alebo ETF a poskytnúť vám rady a odporúčania ohľadom vašej investičnej stratégie.

Potrebujete poradiť?

Ako investičný poradca som pripravený vám pomôcť s investovaním do indexu S&P 500 a ďalších investičných príležitostí. Moja služba zahŕňa komplexný pohľad na vaše finančné ciele a situáciu a pomáha vám vybrať správne investičné nástroje, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše ciele. Nechajte sa profesionálne poradiť a vydajte sa na cestu k finančnej nezávislosti.


Tieto informácie a údaje sú určené na informačné účely a neznamenajú investičné poradenstvo. Vzhľadom na to, že vaše investičné rozhodnutia závisia od individuálnych záujmov, investičných cieľov a horizontov, ako aj ochoty akceptovať riziko, je na vás, aby ste zvážili, či vám tieto finančné produkty alebo operácie vyhovujú. Spoločnosť Hechtberger s.r.o. nezodpovedá za akékoľvek škody, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s vašimi investíciami do finančných produktov uvedených v týchto informáciách a údajoch. Zároveň vám neodporúčame používať poskytnuté informácie a údaje ako jediný základ pri rozhodovaní o vašich investíciách." Vhodnosť investičných produktov odporúčame konzultovať s licencovaným odborníkom.