STAVEBNÉ SPORENIE V ROKU 2015 PREKVAPÍ !

STAVEBNÉ SPORENIE V MINULOSTI

Písal sa rok 1995, vtedy som vo financiách začínal a jeden z prvých produktov, ktorý sa vtedy predával bolo práve stavebné sporenie.

Bolo krátko po Nežnej revolúcii, trh sa otváral a stavebné sporenie bolo s trochou nadsádzky „všeliek“ na financie. Bola to VTEDY skvelá alternatíva k vkladným knižkám a bežným účtom, lebo investovanie do fondov nebolo ešte vtedy  na trhu dostupné.

stavebné-sporenie.jpg

Navyše stavebné sporenie sľubovalo novinku, ktorou bol právny nárok na úver v budúcnosti. Vďaka slovenskej vynaliezavosti sa stavebné sporenie dalo rôzne „ohýbať“ a prostredníctvom toho si prišli niektorí „špekulanti“ vďaka spájaniu, deleniu, čiastočnému vypovedaniu zmlúv a pod. na slušné peniaze, lebo štátna prémia sa takto  „opakovane vyplácala“. Vtedy bola štátna prémia vo výške neuveriteľných 40% z ročných vkladov. Bolo to niečo ako keď v minulosti Škoda Rapid 136 prišla na trh a nahradila Škodu 100 MB.

Tu je zhrnutie ako sa stavebné sporenie vyvíjalo od roku 1993. Myslím, že bude každému na prvý pohľad jasné, že stavebné sporenie už nie je to čo bývalo a pokiaľ nám zhodnotenie našich peňazí nie je ľahostajné je najvyšší čas na zmenu! Štátna prémia je totiž každý rok nižšia!

Historický-vývoj-stavebného-sporenia.jpg

PREČO JE ČAS STAVEBNÉ SPORENIE

VYMENIŤ ZA NIEČO VÝHODNEJŠIE?

stavebné-sporenie1.jpg

Okrem toho, že štátna prémia je stále nižšia sa financie v stavebnom sporení zhodnocujú navyše úrokom. Pri starších zmluvách bol tento úrok vo výške 3% p.a. čo bol pre opatrných a konzervatívnych klientov celkom logický dôvod prečo po uplynutí 6-tích rokov nechávali nasporenú sumu „ležať“ a stavebné sporenie im tak veľmi dobre poslúžilo. Tomu je ale koniec, nakoľko od 1.1.2015 mení PSS ( Prvá Stavebná Sporiteľňa ) jednostranne podmienky úročenia zmenila na novú sadzbu. Asi nebude veľkým prekvapením, že smerom dole, konkrétne na 1,85% p.a.

Používať súčasné stavebné sporenie za týchto podmienok na sporenie, alebo zhodnotenie už nasporených peňazí podľa mňa dáva zmysel snáď len vtedy, ak klient vie, že v priebehu roka peniaze bude potrebovať na niečo konkrétne. Jeden rok je príliš krátke obdobie, a z toho dôvodu sú väčšinou investičné produkty bezpredmetné.

 STIAHNITE SI ZDARMA MÔJ EBOOK “ 10 KĽÚČOVÝCH OTÁZOK PRED PODPISOM“

 

KEĎ SA POZRIEME DOPREDU

tak zistíme, že podobne ako v minulosti keď stavebné sporenie nahradilo zastarané menej výhodné produkty aj dnes sú na trhu „nástupcovia“ stavebného sporenia, ktoré medzičasom zostarlo. Aj Škoda Rapid 136 už je minulosťou, dnes sa môžeme voziť na jej novšom modeli.

Môj tip na najzaujímavejších nástupcov stavebného sporenia investovanie do podielových fondov.

Pre opatrných a konzervatívnejších klientov, ktorí nemajú radi riziko je dostupné investovanie do fondov dokonca aj s garantovaným zhodnotením okolo 3,5% p.a.

Pre moderných ľudí, ktorí chcú využívať výhody moderných finančných nástrojov sa dlhodobé zhodnotenie obvykle pohybuje v rozmedzí od 6 do 8% p.a.

Píšem o tom podrobnejšie v článku  ZAČAŤ INVESTOVAŤ? PREČO? KEDY? AKO?

ĎALŠÍ KROK JE JEDNOZNAČNE INVESTOVANIE !

Pokiaľ ste pripravený dovoliť Vašim peniazom aby pracovali pre Vás, tak máte dve možnosti. Prvou možnosťou je, že si začnete robiť prieskum čo súčasný trh ponúka, budete porovnávať jednotlivé ponuky na investovanie a čítať odborné články aby ste sa „dostali do obrazu“. Druhou možnosťou je, že sa obrátite na niekoho, kto už to urobil a rovno Vám vie dať výsledok a môžete tak využiť čo je na trhu zaujímavé.

V prípade vážneho záujmu o pravidelné alebo jednorazové investovanie sa môžete obrátiť aj na mňa cez tento kontakt.