3 zaujímavé možnosti krátkodobého uloženia peňazí

Investovanie na dlhšie obdobie nie je pre každého. Ak však hľadáte investičné príležitosti na kratšiu dobu, existujú riešenia, ktoré minimalizujú riziko straty a dočasného poklesu hodnoty investície.

Image by <a href="https://pixabay.com/users/tumisu-148124/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2400559">Tumisu</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_camp

zdroj: Pixabay

Tradične sa pre krátkodobé investovanie odporúčajú peňažné fondy, dlhopisové fondy a špeciálne fondy nehnuteľností. Avšak v dôsledku nízkych úrokových sadzieb v poslednej dekáde peňažné a dlhopisové fondy stratili na atraktivite.

Súčasný vývoj na finančných trhoch však priniesol nové investičné možnosti, ktoré sú vhodné na kratšie obdobie. Nasledujúce investičné riešenia sa zameriavajú práve na investície s časovým horizontom od 1 mesiaca do 5 rokov.

Investícia so stupňom rizikovosti SRI 1 (stupnica rizikovosti SRI je 1-7)

Zaistené - IAD depozitné konto spravované IAD Investments, najstaršia slovenská správcovská spoločnosť založená v roku 1991.

  • Výnos je vyhlasovaný vždy na mesiac vopred na základe úrokových sadzieb na trhu. Aktuálny výnos je 2,05% p.a. a očakáva sa ďalší nárast výnosu v roku 2023.

  • Vstupný poplatok 0 EUR, výstupný poplatok 0 EUR.

  • Fond investuje prevážne do peňažných nástrojov a krátkodobých termínovaných vkladov.

Dve investíčne príležitostí so stupňom rizikovosti SRI 2 (stupnica rizikovosti SRI je 1-7)

  1. Prvý realitný fond spravovaný zhodou okolností tiež IAD Investments

    • Odporúčaný investičný horizont je 5 rokov, ale môže byť vhodný aj na kratšie obdobie, ako napríklad 2 -5 rokov.

    • Priemerná výkonnosť za posledných 10 rokov je 4,05% p.a.. Za posledná dva roky sa zhodnotenie pohybovalo od 4,91% - 5.64% p.a.

    • Vstupný poplatok 3% z investície. Pri investícii na 33.000 EUR je možné znížiť poplatok až na 1% a pri výške investície nad 100.000 EUR až na 0,5%.

    • Fond investuje do cenných papierov z realitného trhu a pôžičiek poskytovaných realitným spoločnostiam.

  2. Amundi Fund Solutions Buy and Watch High Income Bond Opportunities 06/2028, ktorý spravuje najväčší správca aktív v Európe - Amundi.

    • Táto investíčna príležitosť je časovo obmedzená iba do 14.6. 2023.

    • Odporúčaný investičný horizont: 5 rokov.

    • Očakávaný výnos 6,2% p.a. pri dodržaní investičného horizontu 5 rokov a splatení dlhopisov emitentmi. Stratégia Buy and Watch zahŕňa kúpu dlhopisového portfólia a držanie až do splatnosti s minimálnymi zmenami v zložení portfólia.

    • Vstupný poplatok závisí od výšky investície (1,25% - 2%). Výstupný poplatok 0 EUR pri splatnosti po 5 rokoch, 2% pred splatnosťou do 5 rokov.

    • Fond nakupuje dlhopisy od približne 80 kvalitných emitentov a drží ich do splatnosti. Zloženie portfólia môže byť minimálne menené počas investičného obdobia s cieľom dosiahnuť očakávanú výkonnosť.

Pre bližšie informácie a zrealizovanie investície ma kontaktuje.