Rentiérstvo časť 1. - rentiér a výber renty.

zdroj: Pexels

Kto je rentiér a prečo je rentiérstvo zaujímavé.

Rentiér je osoba, ktorá žije z príjmu generovaného z vlastníctva aktív, ako sú nehnuteľnosti, akcie, dlhopisy, dividendy alebo úroky z úspor. Rentiéri nezávisia na príjme z tradičnej zamestnaneckej činnosti, ale na pasívnom príjme z investícií alebo iných zdrojov. Tento príjem môže pochádzať z výnosov z peňažných vkladov, z prenájmu nehnuteľností alebo z rastu hodnoty investícií.

Rentiér a jeho očakávania.

Očakávania rentiéra sa môžu líšiť v závislosti od individuálnych finančných cieľov, investičnej stratégie a životného štýlu. Avšak, typické očakávania rentiéra zahŕňajú:

  • Pravidelný a stabilný príjem: Rentiéri očakávajú dostatočný pasívny príjem na pokrytie svojich životných nákladov, ako sú bývanie, jedlo, zábava, zdravotná starostlivosť a podobne.

  • Ochrana pred infláciou: Rentiéri chcú, aby ich investície poskytovali rast príjmu, ktorý aspoň drží krok s infláciou, aby sa zachovala kúpna sila ich príjmu v priebehu času.

  • Riziková diverzifikácia: Rentiéri môžu očakávať, že ich portfólio bude zahrňovať rôzne druhy aktív (akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti atď.), aby bolo ich príjmové riziko minimalizované prostredníctvom diverzifikácie.

  • Rast kapitálu: Rentiéri môžu tiež očakávať, že ich investície poskytnú rast kapitálu, čo znamená zvýšenie hodnoty ich investičného portfólia. Rast kapitálu môže pomôcť rentiérovi zvýšiť svoj príjem v budúcnosti alebo poskytnúť dodatočné zdroje na zabezpečenie výhodnejších podmienok pre odchod do dôchodku.

  • Likvidita: Rentiéri môžu očakávať, že ich investície budú v určitej miere likvidné, čo znamená, že budú môcť ľahko premeniť svoje aktíva na hotovosť, ak budú potrebovať prístup k prostriedkom na financovanie nákladov alebo nových investičných príležitostí.

  • Ochota akceptovať určité riziko: Aby dosiahli svoje očakávania v príjme a raste kapitálu, rentiéri musia byť ochotní akceptovať určitú mieru rizika pri investovaní. Riziko môže zahŕňať volatilitu trhu, riziko úpadku spoločnosti alebo zmeny úrokových mier, ktoré môžu ovplyvniť hodnotu ich investícií.

  • Dlhodobé investičné horizonty: Rentiéri často investujú s dlhodobým horizontom, čo znamená, že sú ochotní držať svoje investície počas dlhšieho časového obdobia (napríklad desaťročia alebo viac), aby maximalizovali výnosy a minimalizovali krátkodobé trhové výkyvy.

V konečnom dôsledku, očakávania rentiéra súvisia s dosahovaním finančnej nezávislosti prostredníctvom pasívneho príjmu a rastu kapitálu. Rentiéri sa často sústreďujú na budovanie diverzifikovaného investičného portfólia, ktoré poskytuje pravidelný a stabilný príjem, zatiaľ čo im umožňuje mať kontrolu nad svojím časom a životným štýlom bez nutnosti závisieť na tradičnej zamestnaneckej činnosti.

Renta formou dividendy.

Existuje viac spôsobov ako čerpať rentu z investíčneho majetku. Jeden z obľúbených spôsobov je výplata dividendy. Pre tento spôsob môže byť zaujímavým riešením voľba “Dividendových aristokratov”.

Dividendoví aristokrati sú spoločnosti, ktoré majú dlhodobú históriu zvyšovania svojich dividendových výplat, čím poskytujú stabilné a rastúce dividendy svojim akcionárom. Tieto spoločnosti sú často považované za atraktívne investičné príležitosti pre dlhodobých investorov, ktorí hľadajú pravidelný príjem z dividend.

Dividend Aristocrats Index (alebo v angličtine S&P 500 Dividend Aristocrats Index) je index, ktorý sleduje tieto spoločnosti. Aby sa spoločnosť stala súčasťou tohto indexu, musí spĺňať určité kritériá:

  1. Byť členom S&P 500 indexu - to znamená, že je jednou z 500 najväčších amerických spoločností podľa trhovej kapitalizácie.

  2. Pravidelne zvyšovať dividendy aspoň 25 rokov v rade.

  3. Spĺňať určité obchodné parametre, ako sú minimálna trhová kapitalizácia a likvidita.

Dividendoví aristokrati sú obvykle veľké, etablované spoločnosti s dobrými finančnými výsledkami a stabilným rastom. Ich schopnosť dlhodobo zvyšovať dividendy je často považovaná za znak silného a spoľahlivého riadenia spoločnosti. Investovanie do dividendových aristokratov môže byť pre investorov príťažlivé, pretože ponúkajú príjem z dividend, potenciál rastu kapitálu a určitú mieru ochrany proti volatilite na trhu.


Zaujíma vás ako sa stať rentiérom?

V článku sme sa pozreli na to, ako rentiérstvo a dividendové aristokraty môžu byť výhodným spôsobom investovania pre tých, ktorí hľadajú pravidelný príjem a stabilitu. Ak sa aj vy zaujímate o investovanie a hľadáte spoľahlivé a overené investičné možnosti, som tu pre vás. Ponúkam služby finančného sprostredkovania a investičného poradenstva, ktoré vám pomôžu s rozvojom vášho portfólia a dosiahnutím vašich finančných cieľov. Ak máte záujem o nezáväznú konzultáciu, kliknite na tlačidlo nižšie a spojte sa so mnou ešte dnes.

Petr Hechtberger