Bežný účet s úrokom 0%, alebo Depozitné konto s výnosom 1,95%?

 

zdroj: Pixabay

Iste ste si všimli, že posledné roky máte peniaze na bežnom účte úročené sadzbou 0%. Vždy tu bola alternatíva, ale až teraz je dostatočne zaujímavá, aby som Vám ju odporučil.

Dávam Vám do pozornosti Depozitné konto od IAD Investments, ako alternatívu k ukladaniu rezervy na bežnom účte.

IAD Investments niektorí poznáte vďaka Prvému realitnému fondu (priemerné zhodnotenie nad 4% ročne), ktorý zvyknem používať na jednorazové investovanie s kratším horizontom.

Prečo si myslím, že je Depozitné konto zaujímavou alternativou k běžnému účtu na uloženie rezervy.

Vyhlasovaný výnos platný od 1.4.2023: 1,95% p.a. (výnos sa vyhlasuje vždy na 1 mesiac dopredu). Vzhľadom na zvyšovanie úrokových sadzieb v ekonomike, verím v to, že tu s nami takéto výnosy nejaký čas budú a možno sa prehupnú aj cez 2% ročne. (v marci bol vyhlasovaný výnos 1,85%).

Zjednodušene by sa dalo povedať, že je to niečo medzi bežným účtom a termínovaným vkladom. Produkt je registrovaný ako podielový fond krátkodobých investícií, čo znamená, že ukladá peniaze primárne do termínovaných vkladov, iných peňažných nástrojov a časť prostriedkov môže vložiť aj do Prvého realitného fondu. Vy vďaka forme tohto produktu môžete využívať výhody termínovaných vkladov, avšak bez viazanosti.

  • Depozitné konto je bez vstupných a výstupných poplatkov.

  • Výber finančných prostriedkov trvá 3-4 dny.

  • Výnos sa zdaňuje pri výbere zrážkovou daňou, takže nemusíte nič vybavovať.

Pre koho je riešenie vhodné?

Fyzické osoby: Depozitné konto môžete využiť na finančnú rezervu a najmä na všetky prostriedky, ktoré najbližšie obdobie neplánujete použiť, ale nechcete ich investovať do akcií alebo dlhopisov. Na bežnom účte si môžete nechať iba operatívne prostriedky, ktoré potrebujete počas bežného mesiaca.

Právnické osoby: Odporúčam presunúť firemné prostriedky, ktoré dlhodobo ležia na účte, napríklad ako nerozdelený zisk, alebo prostriedky, ktoré plánujete použiť až za pár mesiacov.

Na bežnom účte si môžete nechať iba operatívne prostriedky, ktoré reálne potrebujete na chod firmy. Do 3-4 dní môžete prostriedky z Depozitného konta kedykoľvek previesť.

Na tomto produkte nezbohatnete, ale výnos Vám môže zaplatiť poplatky za vedenie účtov, poistku za auto a pri vyšších sumách aj kratšiu dovolenku.

Aký zisk môžete očakávať za 1 rok pri rôznych vkladoch.

Aký zisk môžete očakávať za 2 roky pri rôznych vkladoch.

Výpočet je ilustratívny, nakoľko vyhlasovaný výnos sa môže každý mesiac meniť. Mám za to, že akýkoľvek zisk je viac ako nula, ktorú máte teraz.


 Mohli by Vás zaujímať aj 2+1 investičné príležitosti, o ktorých som hovoril vo Videokomentári klientom z 14.2.2023.


Pre fyzické osoby Depozitné konto zriadime komplet online.

Pre právnické osoby s vkladom nad 50.000 EUR prebehne zriadenie papierovou zmluvou, ktorú kompletne pripravíme.

Ak Vás výhody Depozitného konta zaujali a prajete si ho zriadiť, tak nám napíšte a my Vás budeme kontaktovať.